Τι κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρόταση μομφής

Στην εκτίμηση ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική ενόψει της δύσκολης συνέχειας, στον δρόμο για τις κάλπες, εκφράζουν οι συνεργάτες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρόταση μομφής
INTIME
3'

Στην Κουμουνδούρου, από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η πιθανότητα να καταφύγουν στην πιο «ακραία» κοινοβουλευτική πρακτική, αυτή της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, γνώριζαν ότι η επιλογή αυτή εμπεριέχει κάποιο ρίσκο.

Ωστόσο, στη «ζυγαριά» που έβαλε ο Αλέξης Τσίπρας τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας κίνησης, επικράτησαν τα υπέρ. Και μάλιστα, με ιδιαίτερη ευκολία, όπως σημείωσε ένας εκ των στενότερων συνεργατών του.

Τα κέρδη του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως σημειώνουν από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, με την επιλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την πρόταση μομφής, επιβεβαιώνει ότι φοβήθηκε διαρροές. Η ευθύνη, όμως, θα συνεχίσει να βαραίνει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θα πρέπει και τώρα να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους και της όποιας αξιοπρέπειάς τους, συμπληρώνουν τα ίδια πρόσωπα.

«Και οι 156 θα αναγκαστούν να πάρουν ξεκάθαρη θέση και με την ψήφο τους, αν τελικά θα μοιράσουν την εύθυμη να μετατρέψουν ένα σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο συνολικά της παράταξης», λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είναι απολύτως λογικό, υπενθυμίζουν ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, οι Κώστας Καραμανλής και Σαμαράς, είχαν δηλώσει δημόσια πως αν αδιανόητα αυτά τα σενάρια αποδειχθούν, προφανώς και θα μιλάμε για εκτροπή.

Από την Κουμουνδούρου αντιλαμβάνονται ότι, προφανώς, και δεν αναμένουμε ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, αφού είναι γνωστό πως δεν επιθυμούν να δώσουν άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη για την πτώση του.

Ένα ακόμα στοιχείο που κρίνουν ως απολύτως θετικό, είναι ότι ο πρωθυπουργός θα έρθει, επιτέλους, στη Βουλή, να μιλήσει για το ζήτημα. Υπενθυμίζουν ότι είχαν προηγηθεί, όχι μία, όχι δύο, αλλά έξι κοινοβουλευτικές ερωτήσεις από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα, που ποτέ δεν απαντήθηκαν.

Πλέον, μετά από αυτή την κίνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να έρθει στη Βουλή και για τρεις μέρες οι βουλευτές και οι υπουργοί του να υπερασπίζονται το «παρακράτος και τα ρυπαρά δίκτυα», για τα οποία μίλαγε ο πρωθυπουργός. Το πρόβλημα τους θα είναι ότι οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ είναι πραγματικές, επομένως, δικά τους και τα «ρυπαρά δίκτυα».

Υπάρχει ακόμα ένα σημείο, που από την Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Αυτό δεν είναι άλλο, παρά η περαιτέρω πολιτική απομόνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από όλες τις πτέρυγες της Βουλής, λίγους μήνες πριν τις εκλογές και ενίσχυση ενός πολιτικού και κοινωνικού «αντιμητσοτακικού μετώπου».

«Δεν έχουμε καμία αυταπάτη πως θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά κακώς έχει αυταπάτη ο κ.Μητσοτάκης πως θα συσπειρώσει τη ΝΔ. Δεν θα συσπειρωθεί, αλλά θα εκτεθεί στο πανελλήνιο όταν ένας, ένας οι βουλευτές της θα δικαιολογούν το παρακράτος», τονίζουν με νόημα από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή