Άκαρπη η διακομματική για το ντιμπέιτ
Δεν κατέληξαν σε απόφαση τα κόμματα σχετικά με το ενδεχόμενο προεκλογικής τηλεοπτικής συζήτησης, κατά τη σημερινή συνάντηση της διακομματικής επιτροπής.
Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για το ντιμπέιτ ήταν εκτός ημερησίας διάταξης, μονοπώλησε τη συνάντηση.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε, μετά τη συνάντηση, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης: «Συνήλθε, όπως προβλεπόταν, η διακομματική επιτροπή για να συζητήσει ένα θέμα που είχε στην ημερήσια διάταξη, την ανακατανομή του χρόνου των κομμάτων, που δεν συμμετέχουν στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Αυτό ήταν το πρώτο, το κύριο και το μοναδικό αντικείμενο της σημερινής συνάντησης».
«Τα κόμματα επωφελήθηκαν της διακομματικής αυτής συνάντησης για να θέσουν το γνωστό θέμα που αφορά την τηλεσυζήτηση. Αντάλλαξαν μεταξύ τους απόψεις, ακούστηκαν οι απόψεις αυτές και εναπόκειται στα ίδια τα κόμματα να αποφασίσουν ποια μορφή τηλεσυζήτησης θα οργανώσουνε και με ποια κόμματα» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν διαπιστώθηκαν σημάδια σύγκλισης μεταξύ των κομμάτων για το θέμα της τηλεσυζήτησης, ο κ. Μανιτάκης τόνισε ότι «εγώ δεν μπορώ να διαπιστώσω τίποτα, γιατί θα έπρεπε να κάνω προγνώσεις. Δεν μπορώ να κάνω καμία πρόγνωση, εναπόκειται στη δική τους πρωτοβουλία στη δική τους θέληση να συνεννοηθούν και να αποφασίσουν τι θα κάνουν».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης διαβεβαίωσε ότι η ΝΔ είναι ανοικτή σε ουσιαστικό διάλογο. «Εμείς εμμένουμε στην τοποθέτησή μας. Είμαστε ανοικτοί σε ουσιαστικό διάλογο. Λυπόμαστε που φτάσαμε έως εδώ» είπε. Όταν ρωτήθηκε εάν έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια συζήτησης, απάντησε: «Υπάρχει περιθώριο. Αρκεί να μην τορπιλίσει το ντιμπέϊτ ο ΣΥΡΙΖΑ». Σχετικά με το θέμα των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν στο ντιμπέιτ, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της ΝΔ.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μίμης Δαριώτης επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην πρόταση που έχει καταθέσει, για διάλογο μεταξύ όλων των κομμάτων που εξελέγησαν, πλην της Χρυσής Αυγής. Και πρόσθεσε: «Ισχύει η πρότασή μας προς τη ΝΔ για ανοικτό, διασταυρούμενο διάλογο μεταξύ των δυο αρχηγών. Αν η ΝΔ όντως το επιθυμεί, δεν μένει παρά να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για περαιτέρω συνεννοήσεις. Η πρότασή μας εξακολουθεί να ισχύει».
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Σαλαγιάννης σημείωσε ότι «είναι φανερό πως δεν υπάρχει επιθυμία για πραγματική συζήτηση. Η κατάσταση είναι δραματική. Η ΝΔ επανέλαβε τις θέσεις της και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να ακολουθεί παρελκυστική πολιτική. Εμείς δεν θέτουμε όρους. Προτείνουμε ντιμπέιτ με όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στην τελευταία σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ο Τέρενς Κουΐκ, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μίλησε για «σαφέστατη παρελκυστική πολιτική όλων. Ο Σαμαράς δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Καμμένο». Κατήγγειλε, επίσης, το προεκλογικό σποτ της ΝΔ με τα μικρά παιδιά. Το ευαίσθητο αυτό θέμα, έχει παραπέμψει στο ΕΣΡ η διακομματική.
Ο Παναγιώτης Μεντρέκας, από το ΚΚΕ, μίλησε για «κοκορομαχία ΝΔ- νέου ΠΑΣΟΚ» και είπε ότι με «αφορμή το ντιμπέιτ, στήνεται ένα ψεύτικο σκηνικό δικομματισμού για να παγιδευτεί ο λαός σε ψευτο-διλήμματα. Πρόταση του ΚΚΕ αποτελεί ένα ντιμπέιτ με όλους, κοινές ερωτήσεις και δημοσιογράφους, που θα επιλέξει η ΕΣΗΕΑ».
Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος είπε ότι θέση του κόμματος είναι «κανένας αποκλεισμός, για κανένα κόμμα» και «ένα ντιμπέιτ με όλα τα κόμματα».
Ο Χρήστος Μαυροκεφαλίδης, από τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι το κόμμα προτείνει «ένα ντιμπέιτ με όλα τα κόμματα, χωρίς δικομματισμό» και κατηγόρησε «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρούν να αναβιώσουν ένα παρωχημένο δικομματισμό».
Από τους Οικολόγους Πράσινους, ο Ευάγγελος Δούβλης δήλωσε με σκωπτικό ύφος: «Ελπίζουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ξεχάσει τις θέσεις του για απλή αναλογική».