Δένδιας για Τουρκία: «Τα αισθήματα μεταξύ των ανθρώπων μπορεί να διαφέρουν από των ηγετών τους»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, από την Αργεντινή όπου βρίσκεται, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στον απόηχο του μεγάλου φονικού σεισμού της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας σε δημοσιογραφίας στο Μπουένος Άιρες, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας του, σχετικά με την ελληνική βοήθεια στη σεισμόπληκτη Τουρκία, ανέφερε: «Aυτό που αναδεικνύεται είναι ότι τα αισθήματα μεταξύ των ανθρώπων πολλές φορές είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία διατυπώνουν οι ηγεσίες τους».

Αναλυτικά:

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εδώ στο Μπουένος Άιρες, βρισκόμαστε στο μέσο της περιοδείας στις έξι χώρες της Λατινικής και της Κεντρικής Αμερικής. Τέσσερις από αυτές δεν έχει ποτέ επισκεφθεί Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Μια περιοδεία σημαντική, οκτώ Μνημόνια, τέσσερις Συμφωνίες, που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής ευρέων οριζόντων και υπηρετεί τόσο τον στόχο μας για την εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όσο και τον στόχο μας της ευρύτερης κατανόησης των ελληνικών θέσεων όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Από εκεί και πέρα, έχω επανειλημμένα πει ότι η Ελλάδα οφείλει να αναπτύξει και τις πολιτικές και τις οικονομικές της σχέσεις πέραν των στενών οριζόντων και αυτό υπηρετούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό το κύμα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί μετά την τραγωδία με τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία, πιστεύετε ότι μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη βελτίωση του κλίματος στα Ελληνοτουρκικά; Ν.

ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εκφράσει τη βαθύτατη θλίψη της, σε κάθε επίπεδο στην Τουρκία, για τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στις οικογένειες των θυμάτων. Κι έχουμε προσφέρει όποια βοήθεια μπορούμε και θα συνεχίσουμε να την προσφέρουμε. Αυτό το αμοιβαίο κύμα δε αλληλοκατανόησης, σημαίνει κάτι πολύ βασικό: ότι οι δύο κοινωνίες, η ελληνική και η τουρκική κοινωνία, είναι πολύ κοντά, ψυχολογικά πολύ κοντά. Είμαστε γείτονες, έχουμε παρελθόν, θα έχουμε και μέλλον. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι τα αισθήματα μεταξύ των ανθρώπων πολλές φορές είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία διατυπώνουν οι ηγεσίες τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά την αποστολή των δύο μονάδων της ΕΜΑΚ, θα συνεχιστεί αυτή η βοήθεια και με ποιον τρόπο στην Τουρκία; Και αν θα υπάρξει κάποια βοήθεια προς τη Συρία.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχάς, όσον αφορά την Τουρκία, θα συνεχίσουμε να βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, ο σεισμός δεν περιορίστηκε στην Τουρκία, έχει επηρεαστεί, έχει χτυπηθεί και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Συρίας.

Ανεξάρτητα από την πολιτική των κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος, εμείς από την αρχή προσπαθούμε να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Έχουμε έρθει σε επαφή με το Πατριαρχείο Αντιοχείας, έχουμε έρθει σε επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει σύνορα, δεν αντιμετωπίζει κυρώσεις. Η ελληνική Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει όπου μπορεί, βεβαίως, και στη Συρία.