Σκυλακάκης: Πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
«Η εικόνα που έχουμε από τα στοιχεία του πώς κλείνει το 2022 και η εικόνα από την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες τιμές σήμερα που μιλάμε είναι στα 52 ευρώ, μαζί και με μια άνοδο του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, όχι πάρα πολύ μεγάλη, γύρω στο 7-8%, μας δίνει μία δυνατότητα για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο», επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Ως προς το σε ποιους θα κατευθυνθούν οι παρεμβάσεις που επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος για τον οποίο μίλησε ο κ. Σκυλακάκης, σύμφωνα με τον ίδιο, στη φάση αυτή, πρέπει να καλυφθούν κατά προτεραιότητα, σίγουρα οι πολίτες, οι οποίοι έχουν βλαφθεί από τον πληθωρισμό, χωρίς να μπορούν οι ίδιοι να αντιδράσουν. Εξηγώντας ποιοι είναι αυτοί, ανέφερε καταρχήν, πως σε μία περίοδο πληθωρισμού υπάρχουν αυτοί των οποίων οι απολαβές προσαρμόζονται, κατά κύριο λόγο όσοι είτε καθορίζουν οι ίδιοι τις τιμές των υπηρεσιών που προσφέρουν είτε βρίσκονται σε μία ενεργή και δυναμική αγορά εργασίας που μπορεί να προσαρμοστεί και υπάρχουν και εκείνοι των οποίων οι απολαβές δεν προσαρμόζονται και πρόκειται για αυτούς που εξαρτώνται από εισοδήματα που καθορίζονται από το κράτος, παράδειγμα οι συνταξιούχοι. «Εδώ έχουμε έναν αριθμό συνταξιούχων που για λόγους της νομοθεσίας, όπως έγινε με τον νόμο τον μνημονιακό που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν έχουν προσαρμογή σε περίοδο πληθωρισμού, διότι έχουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά. Εάν ο πληθωρισμός είναι πολύ μικρός, είναι 1- 2%, είναι κάτι που μπορεί να το σηκώσει σε κάποιο βαθμό αυτή η ομάδα συνταξιούχων. Όταν ο πληθωρισμός όμως μεγαλώνει πολύ, τότε γίνεται υπερβολική πίεση σε μία χρονιά και εκεί η κυβέρνηση μελετά κάποιου είδους παρεμβάσεις». Ερωτηθείς αν οι σχετικές ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν και εντός της εβδομάδας, ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε «θα δούμε, δεν προαναγγέλλει κανείς υπουργός το τι θα πει ο πρωθυπουργός».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών απάντησε και στο εάν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στο μέτωπο της φορολογίας.
«Άμεσες παρεμβάσεις δεν ξέρω, διότι ο χώρος που έχουμε για την ώρα διαπιστώσει είναι προσωρινός χώρος, αφορά το 2023. Μελετούμε τώρα το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα εκθέσουμε στο ελληνικό λαό για την επόμενη τετραετία και εκεί, μετρώντας πάρα πολύ προσεκτικά, θα παρουσιάσουμε και τις μόνιμες παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε. Υπάρχουν και κάποιες έκτακτες παρεμβάσεις, προσέθεσε ο κ. Σκυλακάκης και έφερε ως παράδειγμα, την ανακοίνωση του κ. Οικονόμου «για μία πολύ σημαντική βελτίωση στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, που αφορά σε αυτή τη φάση, θα συνεχίσουμε και στις υπόλοιπες κατηγορίες, τους νοσηλευτές με μία πολύ σημαντική αύξηση, 50 ευρώ το μήνα, καθώς και τους εποχικούς πυροσβέστες, ένα μεγάλο αριθμό εποχικών πυροσβεστών, οι οποίοι δεν καλύπτονταν ως τώρα από αυτά τα επιδόματα, παρά το γεγονός ότι η δουλειά τους ήταν κατ’ εξοχήν επικίνδυνη και πολλές φορές και ανθυγιεινή».
Σχετικά με το μείζον θέμα της απόφασης του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες και τα funds, ο κ. Σκυλακάκης, διευκρίνισε αρχικά ότι «τα δάνεια αυτά ήταν στις τράπεζες, οι οποίες είχαν κάθε δικαίωμα να κάνουν πλειστηριασμούς μετά και τη νομοθεσία που είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση όταν μπήκαμε στο τρίτο μνημόνιο».
«Αυτά μεταφέρθηκαν στους servicers, οι οποίοι κατά κύριο λόγο κάνουν στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων ρυθμίσεις και περικοπές. Εάν τώρα κάποιος είναι στην κατηγορία των ευάλωτων νοικοκυριών και δεν μπορεί να κάνει ρύθμιση, έχει πάντα τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Οι περιπτώσεις για τις οποίες μιλάμε αφορούν αυτούς που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να μπουν στη διαδικασία του εξωδικαστικού και δεν μπορούν να κάνουν ταυτόχρονα ρύθμιση των οφειλών τους. Δεν είναι λοιπόν οι μαζικοί αριθμοί που μιλάμε και επειδή και οι πλειστηριασμοί είναι μία υπόθεση η οποία δεν αποφέρει μεγάλα οφέλη για αυτούς που εμπλέκονται, αντιθέτως, έχει και κόστος και χρόνο, η τάση αυτών που διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια είναι να επιδιώκουν να ρυθμίσουν κάνοντας αντίστοιχες περικοπές σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις αυτού του δανείου. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση, αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται να υπάρξει κάτι μαζικό, όπως αυτό που περιγράφεται» προσέθεσε ο κ. Σκυλακάκης.
Απαντώντας στο κατά πόσο αναμένεται εντός της εβδομάδας, να κατατεθεί τροπολογία που θα βελτιώνει κάποιες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι αυτό είναι ένα χωριστό θέμα. «Γενικώς ο εξωδικαστικός έχει αρχίσει για πρώτη φορά και δουλεύει κυρίως ωθώντας και τις δύο πλευρές και αυτούς που έχουν διαχειρίζονται τα δάνεια και αυτούς που οφείλουν να προσέρχονται και να κάνουν ρυθμίσεις. Υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων που έχει γίνει ήδη και συνεχίζεται αυτό το πράγμα και οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται με περικοπές των οφειλομένων. Συνεπώς, η δική μας η διάθεση είναι να ωθούμε όσο δυνατόν περισσότερους στη διαδικασία των ρυθμίσεων, που είναι και η πιο καλή διαδικασία. Ήδη 115.000 τέτοια δάνεια πρασίνισαν και επέστρεψαν στις τράπεζες και από εκεί και πέρα να βελτιώνουμε συνεχώς βλέποντας και πώς λειτουργεί τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική. Σημειώνω ότι η μεταβίβαση των δανείων αυτών από τις τράπεζες στους servicers, πολλαπλασίασε τον αριθμό των ρυθμίσεων σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψιν και με αυτή την έννοια λύνει για πάρα πολλούς συμπολίτες μας το πρόβλημα το οποίο υπήρχε και το οποίο παγίδευε σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας στις ζωές τους» συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Ερωτηθείς αν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι αυτό είναι συνάρτηση του πόσο θα διαρκέσει αυτή η αύξηση. «Σήμερα έβλεπα τις καινούργιες προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Οι καινούργιες προβλέψεις για τον πληθωρισμό της Κομισιόν, δείχνουν μία πτώση φέτος, όπου μάλιστα εμείς θα έχουμε καλύτερα στοιχεία για τον πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μια εξομάλυνση από το 2024 και μετά. Η εξομάλυνση από το 2024 θα φέρει κατά τη γνώμη μου σταδιακά και μια αποκλιμάκωση των επιτοκίων» δήλωσε, σημειώνοντας πως μέχρι το 2024 θα είναι μια δύσκολη περίοδος.
Είναι κομμάτι της συνολικής προσπάθειας που κάνουμε να διευκολύνουμε την πορεία της οικονομίας και να αυξήσουμε τους μισθούς, για να μπορέσουν να βοηθηθούν και αυτοί οι άνθρωποι που έχουν και τηρούν τα δάνειά τους, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.
«Η άνοδος του βασικού μισθού είναι σημαντική τον τελευταίο ένα-ενάμιση χρόνο, θα υπάρχει και μια πρόσθετη άνοδος τώρα και στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η άνοδος των μισθών. Προϋπόθεση για την άνοδο των μισθών ήταν η μείωση της ανεργίας. Όσο έχεις υψηλή ανεργία, η αγορά δεν δίνει παραπάνω μισθούς. Σήμερα που σε πάρα πολλούς κλάδους έχουμε πια στενότητα σε σχέση με την προσφερόμενη εργασία, έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις και με δεδομένο ότι θα έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως το λέει και η Κομισιόν, υψηλότερους από την Ευρώπη και φέτος και στα επόμενα χρόνια και πέρσι είχαμε, μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ταχύτερες αυξήσεις μισθών και αυτή είναι η λύση που μπορούμε να δούμε και να προσφέρουμε ως κοινωνία και εμείς ως κυβέρνηση και αύριο ως κόμμα υποψήφιο για κυβερνήσει. Εμείς αυτό λέμε ότι μπορούμε να κάνουμε, να έχουμε μια πολύ ταχύτερη αύξηση των μισθών στα επόμενα τέσσερα χρόνια απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε προηγούμενη φάση» ανέφερε ακόμα ο κ. Σκυλακάκης.
Σχετικά με τα χρέη προς την εφορία και το εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο διευκόλυνσης για τους οφειλέτες, ο κ. Σκυλακάκης επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μία συζήτηση εντός κυβέρνησης για το πώς θα αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα. «Η απάντηση είναι ότι το μελετάμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας «δεν πρέπει μονίμως να απευθυνόμαστε σε κατηγορίες ανθρώπων που κατά σύστημα δεν τηρούν τα δάνεια, το μυαλό μας είναι και στους συνεπείς οφειλέτες που βρέθηκαν σε δυσκολία».