Αλέξης Τσίπρας: Κίνδυνος αναδιανομής πλούτου με τους πλειστηριασμούς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
INTIME
11'

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την κατεύθυνση ενόψει της εκλογικής μάχης, παρέθεσε εκ νέου ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχωρεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε πυρά στην κυβέρνηση για το θέμα των πλειστηριασμών αλλά και αυτό των παρακολουθήσεων. Όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δημιουργία μιας «κυβέρνησης ηττημένων», αλλά να είναι πρώτο κόμμα από την πρώτη Κυριακή. «Μόνο έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα για μια σταθερή κυβέρνηση, προοδευτικών συνεργασιών», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε τη 13η σύνταξη που εμείς είχαμε εξαγγείλει ως μόνιμη, εμφανίζεται πριν τις εκλογές να εξαγγέλλει «φιλοδωρήματα» πριν τις κάλπες. Είναι μια παλαιοκομματική τακτική. Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει το κλίμα με τέτοιες υποσχέσεις», είπε αρχικά ο κ. Τσίπρας.

«Το πρόγραμμα που παρουσίασα είναι κοστολογημένο άρθρο-άρθρο. Θα ήθελα να δώσω ορισμένα παραδείγματα. Με πληθωρισμό 10% είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, και όχι μόνο, γιατί αλλιώς δεν βγαίνει. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να πάει στα 880 ευρώ, να δοθούν 10% αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, για αντισταθμιστεί η αύξηση πληθωρισμού. Όταν οι αυξήσεις πάνε με διαστημική ταχύτητα στα σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο ρεύμα, οι πολίτες δεν θα μπορούν να ζήσουν. Για τις συντάξεις αυτό που λέμε είναι ότι οφείλουμε να δώσουμε τα αναδρομικά, δεν είναι ένα μέτρο σε μόνιμη βάση, λέμε ότι η ρύθμιση που είχαμε κάνει για τη 13η σύνταξη θα επανέλθει. Δεδομένων των συνθηκών είμαστε φειδωλοί και όχι σπάταλοι σε αυτά που προτείνουμε», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε: «Ξέρουμε τις δυσκολίες, κυβερνήσαμε τη χώρα, ρυθμίσαμε το χρέος, τη βγάλαμε από τα μνημόνια και αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια ευρώ μαξιλάρι για να βγει στις αγορές. Έχουμε επίγνωση. Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως η Ισπανία. Να μειώσουμε τον φόρο στα τρόφιμα, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν τα μειώνει, για να μπορεί να δίνει επιδοτήματα και για να διατηρεί υψηλές τιμές και να ζει η μεσαία τάξη με κουπόνια. Κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για επιδοματική πολιτική, που τα έδινε στους ευάλωτους, αλλά σήμερα η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2018 συγκυβερνούσε με την τρόικα. Δεν ήταν όλες οι επιλογές δικές μας. Δεν μπορείς να συγκρίνεις μια περίοδο όπου η χώρα δεν έχει τη θηλιά στον λαιμό, με την εποχή της τρόικας. Εμείς βγάζαμε από τη μύγα ξύγγι για να τα επιμερίσουμε στους ευάλωτους. Θέλουμε υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη, να δώσουμε ανάσα στην επιχειρηματικότητα, στους ανταγωνιστικούς τομείς της οικονομίας. Να την απαλλάξουμε από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους».

Για το θέμα των πλειστηριασμών, εξήγησε: «Στη χώρα μας απετράπη η αναδιανομή πλούτο της μεσαίας τάξης και των αδύναμων προς τους ισχυρούς, από τον νόμο Κατσέλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε τον νόμο Κατσέλη προς το δημόσιο, τις εφορίες, και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο νόμος αυτός έδινε τη δυνατότητα στον δανειολήπτη να προσφύγει στο δικαστήριο, να βγαίνει μια απόφαση που να ορίζει ότι όντως είσαι ευάλωτος και να προστατεύει την κατοικία σου. Αυτή η προστασία του νόμου Κατσέλη και του νόμου Σταθάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ την επέκτεινε ως το τέλος του 2019. Ο κ. Μητσοτάκης την επέκτεινε λόγω πανδημίας ως το καλοκαίρι του 2020 και μετά ψήφισε έναν νέο πτωχευτικό κώδικα που αίρει κάθε προστασία και ευνοεί τους πλειστηριασμούς. Τώρα είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτο που έχει δει η χώρα».

Για τη δήλωση Λαφαζάνη ότι πλειστηριασμοί γίνονταν και επί ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Ο κ. Λαφαζάνης έχει κριθεί από τον λαό. Κάθε Τετάρτη πήγαινε σε πλειστηριασμούς που γίνονταν, αλλά δεν ήταν πρώτης κατοικίας, ήταν πολιτών που είχαν τρεις και τέσσερις κατοικίες. Ο κ. Λαφαζάνης ήθελε να αποκτήσει δημοσιότητα, τον έκρινε ο ελληνικός λαός και δεν πήρε ούτε 0,5%. Αν είχε δίκιο και ήταν ο προστάτης της κοινωνίας, δεν θα ήταν εκτός Βουλής. Γνωρίζετε πολύ καλά πως αυτός που προστάτευσε την περιουσία της μεσαίας τάξης ήταν ο νόμος Κατσέλη, που έγινε νόμος Σταθάκη. Αυτό κράτησε ως το καλοκαίρι του 2020, μετά ακολούθησε τη στρατηγική του ο κ. Μητσοτάκης. Τη στρατηγική ανεξέλεγκτων πλειστηριασμών χωρίς δυνατότητα ρύθμισης. Αυτό είναι το κρίσιμο.

Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα αποτρέψουμε την οδυνηρή προοπτική για τη μεσαία τάξη. Οι τράπεζες ανεβάζουν ανεξέλεγκτα τα επιτόκια. Είμαστε μπροστά στο να μην μπορούν να πληρώσουν δανειολήπτες που δεν ήταν «κόκκινοι», ήταν «πράσινοι». Ο πτωχευτικός κώδικας που εισήγαγε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κι εμείς είχαμε καταθέσει πρόταση μομφής, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την προστασία πρώτης κατοικίας. Θα βάλουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο. Δεν μπορεί services που έχουν αγοράσει ένα 15% ενός δανείου, να θέλουν να πάρουν πίσω το 100. Να έχουν ένα εύλογο κέρδος, αλλά να υπάρχει προτεραιοποίηση, κοινωνικά κριτήρια και όσοι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής. Σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύεται ο πλειστηριασμός. Αν εγώ σας κλέψω, μου δώσετε δάνειο και δεν πληρώσω, μπορείτε να με πάτε στο δικαστήριο. Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους. Να υπάρξει και κρατική αρωγή. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε αναλυτικά την πρότασή μας».

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Εμείς ζητήσαμε να υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα αναστέλλει πλειστηριασμούς ως τις εκλογές. Δεν ξέρω τι λέγεται για βελτιώσεις, εγώ δεν έχω ακούσει για καμία βελτίωση, ούτε έχω δει. Ο κ. Πάτσης δεν ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν αυτό που λένε στην πιάτσα «κοράκι». Απειλούσε τους πολίτες με πλειστηριασμό. Αυτή είναι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό είναι το σχέδιό της. Δεν πρόκειται για ένα λάθος. Είναι ένα σχέδιο να εξυπηρετήσει λίγους που θα βγάλουν δισεκατομμύρια. Αλλά η μεσαία τάξη, θα υποστεί αφαίμαξη. Θα χάσει την περιουσία της».

«Θα έπρεπε κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να έχουμε μια πολιτισμένη αντιπαράθεση και να γνωρίζουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές. Ακόμα και στη γειτονική Τουρκία, ο κ. Ερντογάν έχει ανακοινώσει ημερομηνία. Αυτό με το μάδημα της μαργαρίτας έχει καταντήσει αστείο με το οποίο κανείς δεν γελάει», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Για την αποχή από τις ψηφοφορίες, σχολίασε: «Θα απέχουμε από τις ψηφοφορίες. Είναι μια θεσμική στάση. Αποφασίσαμε την αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είναι μια συμβολική στάση για όλα αυτά που είδαμε».

«Στο θέμα των υποκλοπών είδαμε την αρμόδια αρχή του κράτους, την ΑΔΑΕ, να βρίσκει τα τεκμήρια στους παρόχους για τις παρακολουθήσεις του ΑΓΕΕΘΑ, των αρχηγών ενόπλων δυνάμεων, πολιτικών, δημοσιογράφων και δεν υπάρχει μια εξήγηση για αυτό. Ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι, που λειτουργούσε το κέντρο παρακολουθήσεων με το Predator μέσα στο Μαξίμου; Έχουμε κατάλυση των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και δεν πήραμε μια απάντηση. Έτσι αποφασίσαμε την αποχή από τις ψηφοφορίες», είπε στη συνέχεια.

Για το αν ο κ. Ανδρουλάκης εκβιάζεται, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν μπορώ να μπω σε μια τέτοια συζήτηση. Η κ. Τσαπανίδου έθεσε ένα ερώτημα, το οποίο έθεταν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε εμφανίσεις τους. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει πως ο κ. Μητσοτάκης τον άκουγε για να έχει το κόμμα σε ομηρία. Μπορεί να αποδειχθεί ότι όντως ο κ. Μητσοτάκης δεν τον άκουγε επειδή ήταν πράκτορας, αλλά για να τον έχει σε ομηρία. Άλλοι είναι αυτοί που έκαναν την πάπια. Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Μακριά από εμάς ότι εμείς θέλουμε να υπονοήσουμε οτιδήποτε. Από εκεί και πέρα είναι πολιτικές επιλογές. Αν μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι ο θύτης με το θέμα, είναι πολιτική επιλογή».

Σχετικά με το αν η στάση Ανδρουλάκη χαλάει το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, επεσήμανε: «Δεν μας χαλάει το αφήγημα, μας το ενισχύει κιόλας. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης αφήνει ανοικτά τα πάντα, θα συνεργαστεί με οποιον είναι πρώτος. Το ίδιο λέω κι εγώ. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει τις εκλογές. Μονο έτσι θα γινει προοδευτική διακυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα κάνει εκλογές μέχρι να πάρει αυτοδυναμία. Εμείς λέμε πως οι εκλογές είναι μονές. Μια Κυριακή θα ψηφίσουμε κι αυτή πρέπει να βγάλει συσχετισμούς που θα δώσουν μια κυβέρνηση προοδευτική».

Για το αν θα επιχειρήσει κυβέρνηση ηττημένων, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Για να δηλώσει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, μάλλον δεν είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει. Είναι ταραγμένος το τελευταίο διάστημα παρά τη δημοσκοπική υπεροχή.

Δεν με αφορούν αυτά τα σενάρια. Πιστεύω σε κυβέρνηση συνεργασίας, που θα είναι κυβέρνηση νικητών. Ο κ. Μητσοτάκης το λέει αυτό γνωρίζοντας ότι στον δεύτερο και τον τρίτο δεν θα βγαίνουν τα κουκιά. Το μοναδικό σενάριο για μια βιώσιμη κυβέρνηση που θα προστατεύσει την κοινωνία, θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο. Με μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές».

«Πιστεύω ότι πολλά παραδείγματα, όχι μόνο οι εκλογές στην Κύπρο, μας δείχνουν ότι δεν είναι πια οι δημοσκοπήσεις το πιο ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος. Ιδίως όταν ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων αποφασίζει την τελευταία εβδομάδα. Οι εκλογές θα κριθούν στο ποιοι θα πάνε στην κάλπη. Αν θα κινητοποιηθούν νέοι άνθρωποι, αν θα πάνε στην κάλπη. Θα είναι εκλογές μεγάλων εκπλήξεων. Νομίζω ότι τα κρίσιμα διακυβεύματα σε αυτές τις εκλογές έχουν να κάνουν με τη ζωή των ανθρώπων.

Κάνετε λάθος. Στα κοινωνικά θέματα και στους δείκτες αυτούς υπερτερεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει να κάνει και με τη διατύπωση του ερωτήματος. Σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική προστασία και την ακρίβεια. Το καλάθι του νοικοκυριού για παράδειγμα. Από όταν εφαρμόζεται έχουμε αυξήσεις, 70% για παράδειγμα στις παιδικές τροφές. Το 2019 ήταν πιο ιδεολογική η μάχη. Τώρα ξανά το διακύβευμα πάει στο κοινωνικό, στην επιβίωση και στη Δημοκρατία», είπε για τις δημοσκοπήσεις.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε: «Για εμάς υπάρχει η καθαρή νίκη στις πρώτες εκλογές, που θα δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης σταθερής κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας που θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τόπος. Εγώ έχω θέσει τους προσωπικούς μου στόχους κάθε φορά, με βάση αυτό που θα ωφελήσει την παράταξη και τον τόπο. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την κοινωνία, την οικονομία και τη Δημοκρατία».

Τέλος, είπε πως: «Να πω κλείνοντας ότι θα ήταν ευχής έργον σε αυτή την πορεία προς τις εκλογές, να διεξαχθεί ένας ώριμος και ουσιαστικός πολιτικός διάλογος. Μιλάμε για τοξικότητα. Αυτή υπάρχει όταν δεν διασταυρώνονται απόψεις και επιχειρήματα. Εγώ είμαι ανοικτός να ανοίξουμε τα χαρτιά μας, για το όραμά μας και το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα. Θέλουμε έναν διάλογο ουσιαστικό και γόνιμο».