Εύα Καϊλή: Στη φυλακή για δύο ακόμη μήνες - Γιατί αρνήθηκαν την αποφυλάκιση με «βραχιολάκι»

Η Εύα Καϊλή θα παραμείνει ακόμη για δύο μήνες στη φυλακή για το σκάνδαλο του Qatar Gate.

Εύα Καϊλή: Στη φυλακή για δύο ακόμη μήνες - Γιατί αρνήθηκαν την αποφυλάκιση με «βραχιολάκι»
H Εύα Καϊλή.
AP
6'

Η Εύα Καϊλή δεν αποφυλακίστηκε τελικά και θα παραμείνει για δύο ακόμη μήνες στις φυλακές για το σκάνδαλο του Qatar Gate.

Οι βελγικές Αρχές δεν δέχθηκαν το νέο αίτημα της Εύας Καϊλή να αποφυλακιστεί με βραχιολάκι. Έτσι, η ευρωβουλευτής οδηγήθηκε ξανά στις φυλακές του Βελγίου για τουλάχιστον 2 μήνες, εκτός αν ασκήσει έφεση.

Στην περίπτωση αυτή η υπόθεση της Εύας Καϊλή θα συζητηθεί ξανά σε 15 ημέρες. Πρόκειται για την 3η φορά που οι συνήγοροί της αιτήθηκαν την αποφυλάκισή της και απορρίφθηκε.

Εύα Καϊλή: Υπό κράτηση από τις 9 Δεκεμβρίου

Η Εύα Καϊλή βρίσκεται στις φυλακές από τις 9 Δεκεμβρίου, όταν τη συνέλαβε η Αστυνομία του Βελγίου. Στη φυλακή παραμένει και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.

«Είναι μητέρα ενός παιδιού που αυτή τη στιγμή το έχει ο παππούς της. Η θέση της Εύας Καϊλή είναι στο σπίτι. Θα ζητήσουμε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, μία επιλογή είναι και το βραχιολάκι. Το θέμα της κράτησης της κυρίας Καϊλή είναι μία δύσκολη κατάσταση επειδή είναι μητέρα ενός παιδιού 24 μηνών και πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι στο σπίτι με το παιδί της», είπε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, προκειμένου να πείσει για την αποφυλάκισή της αλλά δεν έπεισε...

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή, Σβεν Μαρί, ανέφερε ακόμη ότι η φυλάκισή της είναι «συμβολική», λόγω της θέσης της ως πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δικηγόρων της, η Εύα Καϊλή μίλησε στο τέλος και υποστήριξε πως όλη αυτή η διαδικασία τής έχει κοστίσει επαγγελματικά και πολιτικά και πως όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που την έχει διαλύσει.

Μίλησε μόνο τρία λεπτά η Εύα Καϊλή

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή μίλησε μόνο τρία λεπτά στην ακρόασή της και ζήτησε να μην δικαστεί ως δημόσιο πρόσωπο αλλά ως μητέρα με παιδί. Ωστόσο, οι δικαστές φοβούνται ότι μπορεί να παραποιήσει στοιχεία βγαίνοντας από τη φυλακή. Πριν μπουν στην αίθουσα ο νέος δικηγόρος της τόνισε πως το παιδί της την χρειάζεται. «Είναι μητέρα ενός παιδιού που αυτή τη στιγμή το έχει ο παππούς της. Η θέση της Εύας Καϊλή είναι στο σπίτι. Θα ζητήσουμε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, μία επιλογή είναι και το βραχιολάκι. Το θέμα της κράτησης της κυρίας Καϊλή είναι μία δύσκολη κατάσταση επειδή είναι μητέρα ενός παιδιού 24 μηνών και πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι στο σπίτι με το παιδί της», είπε.

Σημειώνεται, δε, ότι η σημερινή διαδικασία διαφέρει από τις προηγούμενες, καθώς απουσιάζει ο Βέλγος εισαγγελέας διαφθοράς, Μισέλ Κλεζ, που ήταν ο επικεφαλής της επιχείρησης που οδήγησε στις συλλήψεις για το Qatargate. Παράλληλα, τα περιθώρια στενεύουν για την Εύα Καϊλή καθώς ο σύντροφός της φαίνεται πως αλλάζει τα λεγόμενά του για την εμπλοκή της. Ο ανακριτής πρόσθεσε μια ακόμη κατηγορία σε βάρος της Ευρωβουλευτού, αυτή για συμμετοχή σε σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, ο κατηγορούμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος Αντόνιο Παντσέρι θα παραμείνει υπό κράτηση σύμφωνα με την απόφαση του συμβουλίου μετά τη σημερινή ακρόαση.

Ο Παντσέρι χρησιμοποιούσε την Καϊλή για τα συμφέροντα του Μαρόκο

Πάντως, μια νέα διάσταση στο σκάνδαλο του Qatargate έδωσε το Politico με δημοσίευμά του, στο οποίο - μεταξύ άλλων - αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή χρησιμοποιήθηκε από τον Αντόνιο Παντσέρι ώστε να προωθεί τα συμφέροντα του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Politico η πληροφορία αυτή προκύπτει από το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τον εισαγγελέα διαφθοράς του Βελγίου, Μισέλ Κλεζ, για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, το οποίο το περιοδικό αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του.

Με βάση το ένταλμα λοιπόν, το Politico σημειώνει ότι η Μαρί Αρενά, η Αλεσάντρα Μορέττι και ο Μαρκ Ταραμπέλα μαζί με τον Κοτσολίνο είχαν δημιουργήσει μια ομάδα που παρουσιάζει τις θέσεις του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, του ατόμου δηλαδή που θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης και ο οποίος φέρεται πως έχει αρχίσει να «δίνει» ονόματα για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από τις βελγικές Αρχές.

Ειδικά για την περίπτωση των συμφερόντων του Μαρόκο, το Politico τονίζει ότι και εκεί ο Αντόνιο Παντσέρι χρησιμοποιούσε δύο πρόσωπα για τις «δουλειές» με τη χώρα της Αφρικής, μεταξύ των οποίων και την Εύα Καϊλή.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι σε μια υποκλαπείσα συνομιλία, Παντσέρι και Τζόρτζι (σ.σ. ο σύντροφος της Εύας Καϊλή) συζητούσαν το πώς θα προωθούσαν τα σύμφέροντα του Μαρόκου τοποθετώντας είτε τον Κοτσολίνο είτε την Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την χρήση του λογισμικού Pegasus για το χακάρισμα τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών».

Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης το Μαρόκο εξετάζεται αν χρησιμοποίησε αυτό το λογισμικό για να προχωρήσει σε υποκλοπές της ισπανικής κυβέρνησης. Παράλληλα, Κοτσολίνο και Καϊλή έγιναν αμφότεροι πλήρη μέλη της επιτροπής, αν και τώρα έχουν απομακρυνθεί από αυτές τις θέσεις.

Όπως επίσης αναφέρει το ένταλμα, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατάφερε να σταματήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το να εκδώσει ψήφισμα που δεν ήταν υπέρ του Μαρόκου και ενημέρωσε τονΠαντσέρι γι' αυτό τον Μάιο του 2022

Μάλιστα, το έγγραφο περιέχει και δύο ονόματα Μαροκινών ο ρόλος των οποίων θεωρείται «κλειδί» για τη λειτουργία του παράνομου δικτύου.

Πρόκειται για τον πράκτορα Μοχάμεντ Μπελαρέκ, με τον κωδικό Μ118 που ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, και ο πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Σχετικές ειδήσεις

Εύα Καϊλή: Παραμένει υπό κράτηση για το Qatar Gate

Εύα Καϊλή: «Να μην δικαστώ ως δημόσιο πρόσωπο, αλλά ως μητέρα με παιδί» - Αναμένεται η απόφαση

Εύα Καϊλή: «Η θέση της είναι στο σπίτι με το παιδί της», υποστηρίζει ο νέος της δικηγόρος

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή