Το ελληνοτουρκικό «κυρίως πιάτο» της συνάντησης Τσίπρα - Μπλίνκεν
Τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντήσει, σήμερα, στις 11.30, στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα τετ α τετ στο οποίο αναμένεται να κυριαρχήσουν οι συζητήσεις για τις ελληνοαμερικανικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και η ανάγκη για τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και την επιστροφή στη διπλωματία.
Τα όσα θα πουν οι δύο άνδρες, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς όλα δείχνουν ότι μετά τις τεκτονικές αλλαγές που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, εισερχόμαστε σε ένα νέο τοπίο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο – που σαφέστατα θα επηρεαστεί και από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία.
Όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπογραμμίσει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα προάσπισης της ειρήνης και σταθερότητας, καθώς και οικονομικό και ενεργειακό κόμβο της περιοχής. Παράλληλα, θα τονίσει τη σημασία που έχει η ανάπτυξη της πολυεπίπεδης ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας σε αμοιβαία επωφελή βάση.
Το σημείο αυτό αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς η Κουμουνδούρου είχε πει ένα μεγάλο «όχι» στη Βουλή, για τη νέα ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Βέβαια, είναι σαφές ότι η όλη ιστορία ανήκει, πλέον, στο παρελθόν, καθώς ο έχει συζητηθεί αναλυτικά, τόσο με τον αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, όσο και με τον προκάτοχο του τελευταίου, Τζέφρι Πάιατ. Ωστόσο, είναι μία παράμετρος που δεν μπορεί να μην υπογραμμισθεί.
Άλλωστε, πηγές από την Κουμουνδούρου υπενθύμιζαν ότι ήταν η δική τους κυβέρνηση που αναβάθμισε τις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ξεκινώντας τον στρατηγικό διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, συμπληρώνουν ότι η αναβάθμιση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ήρθε μέσω των τριμερών συμμαχιών με Κύπρο-Ισραήλ και Κύπρο-Αίγυπτο, στις οποίες συμμετέχουν και οι ΗΠΑ, πάλι με ενέργειες των κυβερνήσεων Τσίπρα.
Τέλος, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα υπογραμμίσει προς τον Άντονι Μπλίνκεν, ότι το μείζον για το 2023 δεν είναι να υπάρξει ένας νέος γύρος κούρσας εξοπλισμών. Ούτε, όμως, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να απαντά μόνο με δηλώσεις στην τουρκική επιθετικότητα.
Οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμβάλλουν στη θετική δυναμική που δημιουργήθηκε σε συνέχεια του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, ασκώντας πίεση στην γείτονα για ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου, χωρίς προκλήσεις και παραβιάσεις και με ορίζοντα τη Χάγη.
Σχετικές ειδήσεις