Μήνυμα ενίσχυσης συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στέλνει ο Τσίπρας από τη Λευκωσία
ΣΥΡΙΖΑ: Να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αναπτύξουν ακόμα πιο στενή συνεργασία από την ήδη υπάρχουσα και να βρουν τρόπο να συντονίσουν τα βήματα τους σε αυτό το νέο διεθνές τοπίο που έχει ξεπροβάλει τον τελευταίο χρόνο, επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ο κόσμος προφανώς και είναι διαφορετικός. Οι συμμαχίες επαναξιολογούν τον ρόλο τους, ενώ είναι σαφές πως ο λεγόμενος Δυτικός Κόσμος, επενδύει όλο και περισσότερο στον τομέα της ασφάλειας και της στρατιωτικής ενίσχυσης.
Όμως, η χώρα μας, δεν διατρέχει κίνδυνο από τον βορρά -όπως φοβάται το ΝΑΤΟ για τις χώρες μέλη του- αλλά από τη ανατολή και μια χώρα-σύμμαχο, την Τουρκία. Τα δικά της αναθεωρητικά παιχνίδια δυναμιτίζουν την κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Θύμα της τουρκικής στρατηγικής, είναι και η Κύπρος. Όχι μόνο εξαιτίας της κατοχής που βιώνει το βόρειο τμήμα του νησιού, αλλά και εξαιτίας των διαρκών προκλήσεων και απειλών της Άγκυρας, προς τη Λευκωσία, σχετικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ.
Ωστόσο, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και την άμεση και συγκινητική βοήθεια που έστειλε στους γείτονες η Ελλάδα, είχαμε την ανεπίσημη επανεκκίνηση της «διπλωματίας των σεισμών».
Μάλιστα, αν και όλοι είναι πάντα επιφυλακτικοί έναντι των προθέσεων της Τουρκίας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μετά από αρκετά χρόνια, ίσως και να υπάρχει η δυνατότητα να χαμηλώσουν αισθητά οι τόνοι ανάμεσα στις δύο πλευρές του Αιγαίου και να ξημερώσει μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Παράλληλα, ουδείς μπορεί να κλείσει τα μάτια στο μήνυμα που κομίζει η Ουάσιγκτον, σε Αθήνα και Άγκυρα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ζήτησε από τις δύο κυβερνήσεις να βρουν τρόπο ώστε να κλείσει η νοτιοανατολική «πληγή» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, έτσι ώστε αυτή να προσαρμοστεί ταχύτερα στη νέα διεθνή τάξη πραγμάτων.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρεί με τις επαφές που θα πραγματοποιήσει σήμερα στη Λευκωσία, να δείξει ότι το κυπριακό ήταν, είναι και θα παραμείνει, βασική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης του – αν φυσικά κερδίσει τις εκλογές.
Πάντως, στην Κουμουνδούρου δεν τρέφουν αυταπάτες για την πιθανότητα να αρχίσουν ξανά άμεσα οι συζητήσεις για το κυπριακό, καθώς ο επικεφαλής τους των τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, θεωρείται σκληρός οπαδός των δυο κρατών.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι προσκεκλημένος στην εκδήλωση μνήμης για τον αείμνηστο Βάσο Λυσσαρίδη, πρώην πρόεδρο της ΕΔΕΚ, που διοργανώνει ο δήμαρχος Λευκάρων, Σοφοκλής Σοφοκλέους, ενώ θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.
Αναλυτικό πρόγραμμα
11:15 Συνάντηση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, πρώην προεδρικό υποψήφιο.
12:15 Συνάντηση με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, πρόεδρο της ΕΔΕΚ.
13:15 Γεύμα με Στέφανο Στεφάνου, Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ.
17:00 Συνάντηση με τον Νίκο Χριστουδουλίδη, εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
19:00 Συμμετοχή στην εκδήλωση μνήμης για τον Βάσο Λυσσαρίδη.
20:30 Δείπνο που διοργανώνει ο Σοφοκλής Σοφοκλέους, δήμαρχος Λευκάρων.
Σχετικές ειδήσεις
ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Ανέκδοτο ότι στηρίζει τους αδύναμους»
Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση εξαπατά τους πολίτες με τον εξωδικαστικό μηχανισμό
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μπλίνκεν έφυγε, επιστροφή στην εγχώρια πραγματικότητα μέσω διαφθοράς