Τσίπρας για Πολάκη: Αποφάσισα την παραπομπή του, όλα θα κριθούν στα όργανα

«Κάνει ζημιά το γεγονός ότι, αντί να ασχολούμαστε με τα προβλήματα του τόπου, ασχολούμαστε με την παραπομπή Πολάκη. Πολύ σύντομα αυτή η συζήτηση θα τελειώσει» - «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα έρθει ούτε για να γκρεμίσει ούτε για να εκδικηθεί, θα έρθει για να χτίσει δομές δημοκρατίας, αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνέδριο για την Υγεία.  
«Πολύ σύντομα αυτή η συζήτηση θα τελειώσει» είπε ο Αλέξης Τσίπρας
EUROKINISSI

Στο συνέδριο με θέμα «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο», που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, συμμετείχε την Τρίτη (28/02/2023) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του κόμματος για την Υγεία, ενώ δεν έλειψαν οι αναφορές στο θέμα που έχει προκύψει με τον Παύλο Πολάκη.

«Η παραπομπή έχει αποφασιστεί. Παραπέμπεται γιατί ανήρτησε προγραμματικές θέσεις που απέχουν από τις συλλογικά επεξεργασμένες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι έχει ευθύνη να προστατέψει το κόμμα του αλλά και να προχωρήσει προς τη νίκη στις εκλογές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα έρθει ούτε για να γκρεμίσει ούτε για να εκδικηθεί, θα έρθει για να χτίσει δομές δημοκρατίας, αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας. Αυτή η κυβέρνηση έχει καταρρακώσει το κράτος δικαίου, έχει χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη, αυτό, όμως, δεν αντιμετωπίζεται με προγραφές» πρόσθεσε. Σε άλλο σημείο, ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε δημοσιογράφους ως συμμορίτες. Δεν υπήρχε η ίδια αντίδραση. Ο κ. Γεωργιάδης έλεγε για την κυρία Τουλουπάκη ότι θα την γδάρει και θα την πάει φυλακή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, δεν παραπέμπει τα στελέχη του για την έκφραση διαφορετικής άποψης. Είναι όμως άλλο, «την ώρα της προεκλογικής περιόδου, να θέτει δημόσια ένα άλλο σχέδιο και να απαντάει σε συνέντευξη που είχα δώσει την ίδια μέρα», συμπλήρωσε για τον Παύλο Πολάκη και σημείωσε ότι η λύση θα δοθεί μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες. Παραδέχτηκε ότι «κάνει ζημιά το γεγονός ότι αντί να ασχολούμαστε με τα προβλήματα του τόπου, ασχολούμαστε με αυτό, πολύ σύντομα όμως αυτή η συζήτηση θα τελειώσει».

Ως προς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοστολογημένο και ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Περιλαμβάνει αυξήσεις στο μισθολόγιο των υγειονομικών, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, διπλασιασμό των Τοπικών Μονάδων Υγείας, μεταξύ άλλων. Χαρακτηριστικά, ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου γιατρού στο ΕΣΥ θα είναι 2.000 ευρώ με αντίστοιχες αυξήσεις στα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια, προβλέπονται μόνιμες προσλήψεις για τους επικουρικούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία, καθώς και κίνητρα για τις άγονες θέσεις. Οι αυξήσεις στις δημόσιες δαπάνες υγείας και στους μισθούς, θα γίνουν σταδιακά, σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα των ράντζων, τόνισε ότι «καλό που η κυβέρνηση ασχολήθηκε με τα ράντζα, αλλά λίγο πριν τις εκλογές δεν ξέρω αν μπορεί να λύσει το θέμα». Διερωτήθηκε δε, αν η διοχέτευση ασθενών στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να λύσει το πρόβλημα, και «τι κόστος έχει για το δημόσιο ταμείο, είναι μικρότερο από αν επενδύαμε σε υποδομές και προσωπικό στο ΕΣΥ;».

«Η κατάσταση στο ΕΣΥ τρία χρόνια μετά την πανδημία είναι δραματική, ίσως η χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων» είπε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ενδεικτικά τις λίστες αναμονής για χειρουργεία, το πρόβλημα του brain-drain, το σύνδρομο του burn-out με το προσωπικό που εγκαταλείπει το δημόσιο σύστημα υγείας λόγω εξαντλητικών συνθηκών εργασίας. Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε 12.000 λιγότερους υγειονομικούς, πρόσθεσε.

Η ενίσχυση του ΕΣΥ απαιτεί και διοχέτευση πόρων, τόνισε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει την αύξηση των δαπανών για την υγεία κατά 2 δισ. ευρώ στην τετραετία και επιπλέον 1,5 δισ. περίπου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επίσης, χρειάζεται νέος υγειονομικός χάρτης, να μειωθεί το χάσμα της προσβασιμότητας σε υπηρεσίες υγείας και οι ανισότητες είτε οικονομικές, είτε γεωγραφικές. Τέλος, ανέφερε ότι στόχος είναι η θέσπιση υγειονομικού ισοδύναμου για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, το οποίο θα καλύπτει το κόστος μεταφοράς σε νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας και της φαρμακευτικής κάλυψης, μεταξύ άλλων.

Σχετικές ειδήσεις