Μυστήριο με την ημερομηνία των εκλογών: Ποια είναι τα σενάρια και τι εξετάζει το Μαξίμου
«Δε θα ήθελα να τοποθετηθώ πολιτικά για κανένα άλλο ζήτημα ευρύτερου ενδιαφέροντος, του χρόνου των εκλογών συμπεριλαμβανομένου». Με την φράση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκλεισε προσώρας τη συζήτηση περί μετάθεσης του χρόνου των εκλογών. «Οποιοδήποτε άλλο ζήτημα θα μας απασχολήσει αργότερα», λένε οι περισσότεροι κυβερνητικοί παράγοντες, αφού είναι εμφανές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν να κάνουν καμία πολιτική συζήτηση στην παρούσα χρονική συγκυρία. Η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην οποία θα κυριαρχούσε η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Απριλίου, αναβλήθηκε, χωρίς όμως να έχει οριστεί νέα ημερομηνία για τη σύγκληση του κορυφαίου κυβερνητικού οργάνου. Μέσα σε αυτό το κλίμα που έχει ρίξει βαριά σκιά σε ολόκληρη τη χώρα εμφανίζονται και τα πρώτα σενάρια όσον αφορά στις εξελίξεις γύρω από την πρώτη εθνική κάλπη της απλής αναλογικής.
Με βάση τους σχεδιασμούς των τελευταίων εβδομάδων, οι εκλογές φαίνεται ότι είχαν τοποθετηθεί στο ημερολόγιο του Μεγάρου Μαξίμου για τις 9 Απριλίου. Με βάση, πάντα, τον ίδιο σχεδιασμό, την ερχόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε την ημερομηνία της πρώτης κάλπης (κατά πάσα πιθανότητα μέσω τηλεοπτικού μηνύματος στους πολίτες) την ίδια ημέρα θα επισκεπτόταν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου θα διαλυόταν η Βουλή.
Οι σκέψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι δύο: Η μία ότι το παραπάνω χρονοδιάγραμμα μπορεί πρακτικά να τηρηθεί. Να πραγματοποιηθεί, δηλαδή, το υπουργικό συμβούλιο στις αρχές της εβδομάδας, να φτάσουν άμεσα προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο τα τελευταία κομβικά νομοσχέδια και να πάμε στις κάλπες στις 9 Απριλίου και σε επαναληπτικές εκλογές στις 14 ή στις 21 Μαΐου.
Η άλλη σχολή πιστεύει ότι πρέπει όλες οι ημερομηνίες να μετακινηθούν για αργότερα προκειμένου να δοθεί χρόνος στη διαχείριση του πόνου των πολιτών.
Το πρώτο σενάριο αφορά στη μετάθεση της κάλπης κατά δύο εβδομάδες, σε σχέση με το αρχικό σενάριο της 9ης Απριλίου. Να πραγματοποιηθούν, δηλαδή οι εκλογές στις 23 Απριλίου. Μία εβδομάδα μετά την Κυριακή του Πάσχα και μία εβδομάδα πριν το τριήμερο της πρωτομαγιάς. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επαναληπτικές εκλογές θα έρχονταν στο προσκήνιο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, καθώς αμέσως μετά σηκώνουν αυλαία οι πανελλαδικές εξετάσεις. Το δεύτερο σενάριο αφορά στη μετάθεση της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης είτε για την 14η Μαΐου, είτε για την 21η Μαΐου. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής θα τοποθετούνταν χρονικά για την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που ακολουθεί αναμένεται να δώσει απαντήσεις στο μέτωπο των πολιτικών εξελίξεων.
Κρίσιμο για τις λήψεις αποφάσεων θεωρείται και αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου ενδέχεται να συζητήσουν διεξοδικά με τον πρωθυπουργό όλα τα ενδεχόμενα.
Διαβάστε επίσης:
Η επιστήμη αποφάνθηκε: Τι επηρεάζει τους ψηφοφόρους - Οι προεκλογικές εκστρατείες ή τα ντιμπέιτ
Η δύσκολη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη, οι εκλογές και ο σχεδιασμός που δεν αλλάζει
Τουρκία: Η αντιπολίτευση ανακοινώνει τον αντίπαλο του Ερντογάν - Στις 14 Μαΐου οι εκλογές