Γιατί η τραγωδία στα Τέμπη αλλάζει πλήρως το πολιτικό σκηνικό
«Ούτε κουβέντα για εκλογές, όσο διαρκεί το δράμα», ξεκαθαρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου και προσθέτουν ότι δεν είναι ώρα για πολιτικές αντιπαραθέσεις
Η τραγωδία στα Τέμπη, δεν αφήνει πίσω της μόνο δεκάδες νεκρούς και δεκάδες διαλυμένες οικογένειες. Αφήνει μια οργισμένη κοινωνία που βράζει από δικαιολογημένη δυσφορία, και βάζει «πάγο» στο σχεδιασμό του κυβερνητικού επιτελείου για τον επόμενο μήνα. Η αναστολή πολιτικών και κομματικών εκδηλώσεων, που σηματοδότησε το τριήμερο πένθος, η διακοπή των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, που ανέστειλαν την κατάθεση νομοσχεδίων, που είχαν πάρει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν, η αναβολή του υπουργικού συμβουλίου για την επικύρωση της αύξησης του κατώτατου μισθού, είναι μόνο μερικά από όσα θα πρέπει να επανασχεδιαστούν, όταν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της ανείπωτης τραγωδίας, αυτό, δηλαδή, των ερευνών στο σημείο της σύγκρουσης των δύο τρένων, αλλά και της ταυτοποίησης και παράδοσης των νεκρών στις οικογένειές τους. Πρακτικά αυτό είναι μια ιερή υποχρέωση όλους του πολιτικού συστήματος σε όλο το φάσμα.
Αυτό, που ως ερώτημα παραμένει, είναι κατά πόσο αυτός ο επανασχεδιασμός θα περιλαμβάνει και την ημερομηνία των εκλογών, που όλες οι πληροφορίες μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, ανέφεραν ότι είχε «κλειδώσει» για τις 9 Απριλίου.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία διάθεση ή πρόθεση επικοινωνιακής διαχείρισης της τραγωδίας, σημειώνοντας ότι μόνο μέλημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διερεύνηση των αιτιών του φριχτού δυστυχήματος, αλλά και η επιτάχυνση των δράσεων, που πρέπει να ληφθούν, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψής του στο μέλλον. Να μην μείνει κενό γράμμα το «ποτέ ξανά» που είπε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον τόπο της τραγωδίας. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πολιτικό σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου των εκλογών.
Παρά τα όποια σενάρια κυκλοφορούν στα δημοσιογραφικά γραφεία ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης – σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb.gr - δεν έχει επιτρέψει σε κανένα εκ των συνεργατών του να του ανοίξει συζήτηση επί του θέματος των εκλογών, τουλάχιστον για αυτές τις ημέρες. «Ούτε κουβέντα για εκλογές» είναι η ατάκα που ακούγεται από τα χείλη πολλών κυβερνητικών.
Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και ιδιαίτερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος με δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν δώσει το ίχνος των προθέσεων του Μαξίμου. «Οφείλουμε ως πολιτικό σύστημα μια ανυπόκριτη συγγνώμη προς την ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τις οικογένειες όλων των θυμάτων», λένε και οι δύο και επιπλέον διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση θα αποδώσει άμεσα, δίκαια και ονομαστικά όλες τις ευθύνες.
Τα σενάρια
Η σχετική συζήτηση, ωστόσο, είναι υπαρκτή ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη, που διατυπώνουν τρία πιθανά σενάρια αυτή την ώρα.
Σενάριο πρώτο, να διατηρηθεί η ημερομηνία της 9ης Απριλίου για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Αν και στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι εκείνη την περίοδο θα συμπληρώνονται 40 ημέρες από το τραγικό δυστύχημα και το κλίμα θα είναι βαρύ, όσοι τάσσονται υπέρ της τήρησης του χρονοδιαγράμματος, που είχε αποφασιστεί, εκτιμούν ότι αυτό θα αποτελούσε μία ακόμη απόδειξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει προσηλωμένος στις αρχές και τους θεσμούς. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι δύσκολο να προχωρήσει η προκήρυξη των εκλογών, όπως σχεδιαζόταν, αναζητείται το περιθώριο που πρέπει να τηρηθεί για την διάλυση της Βουλής και όλα δείχνουν ότι αυτό είναι της 15ης Μαρτίου, επομένως οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού θα πρέπει να γίνουν έως τότε.
Σενάριο δεύτερο, η ημερομηνία των εκλογών να μεταφερθεί για ένα μικρό χρονικό διάστημα, στις 23 Απριλίου και η πρώτη κάλπη να στηθεί μία εβδομάδα μετά το Πάσχα, αντί για μία εβδομάδα πριν. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ίσως να υπήρχε στα χέρια της πολιτείας μία πρώτη εικόνα για το τι οδήγησε σε αυτή την τραγωδία και ένα πλήρες σχέδιο για το τι πρέπει να αλλάξει, χωρίς, όμως, να αναδιαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό σχεδιασμό.
Σενάριο τρίτο, οι εκλογές να μεταφερθούν κυριολεκτικά στο τέλος της τετραετίας, με την πρώτη αναμέτρηση να διεξάγεται στις 14 ή 21 Μάϊου και την δεύτερη, μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων, στις 2 Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, θα υπήρχε αρκετή απόσταση από το τραγικό γεγονός, που ναι μεν θα έριχνε την σκιά του, αλλά θα υπήρχε πλέον σαφής εικόνα για τα ακριβή γεγονότα και τις διαχρονικές ευθύνες.
Τι λένε οι δημοσκοπήσεις;
Κανείς στον κυβερνητικό επιτελείο δεν αμφισβητεί ότι η τραγωδία στα Τέμπη αφήνει το αποτύπωμά της και στο πολιτικό σκηνικό. Το πώς και πόσο, ακριβώς, θα φανεί στις μετρήσεις, που διεξάγονται και τα πρώτα στοιχεία τους θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες. Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για τη ΝΔ ενώ υπάρχει μια αυξητική τάση της αντισυστημικής ψήφου. Κεφαλαιοποίηση της οργής δεν φαίνεται – προσώρας – να υπάρχει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πάραυτα το ενδεχόμενο η ψήφος στις επικείμενες κάλπες να μετατραπεί σε «ψήφο – οργής» είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Το «όλοι ίδιοι είναι» και το «κανείς δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια» τείνει να παγιωθεί στη βάση του εκλογικού σώματος.
Συνεπώς καθίσταται αναγκαίο μετά από μια τραγωδία τέτοιου μεγέθους, το πολιτικό σύστημα να αναθεωρήσει συνολικά τη στάση του απέναντι σε αυτό που λέμε χρηστή διοίκηση. Να προβεί σε μια συνολική και σκληρή αυτοκριτική για το πώς λειτούργησε τα τελευταία 25 χρόνια και να μην αναλωθεί σε μια μικροκομματική αντιπαράθεση, που μοναδικό αποτέλεσμα θα έχει να ενισχύσει το δικαιολογημένο αίσθημα οργής των πολιτών.
Η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα της έρευνας της δικαιοσύνης για την απόδοση ευθυνών, αλλά και της υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα αίτια του δυστυχήματος, ώστε να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτό της άμεσης κατάρτισης ενός σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων στη βάση των ευρωπαϊκών προτύπων. «Δεν είναι η ώρα της πολιτικής αντιπαράθεσης, οι απαντήσεις θα δοθούν σύντομα, με τρόπο που δεν θα αμφισβητείται από κανέναν και με κανένα τρόπο, με αποφάσεις και υπογραφές» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις «αιχμές», που άρχισαν ήδη να διατυπώνονται από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Διαβάστε επίσης:
Οικονόμου σε Τσαπανίδου για τα Τέμπη: «Δεν είναι η ώρα της κομματικής αντιπαράθεσης»
Τέμπη - Tσαπανίδου: Τέσσερα ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει ο Μητσοτάκης
Τέμπη - Βουλευτής ΝΔ: «Επιχειρούν να με συνδέσουν με τον σταθμάρχη»