Τέμπη: Δέσμευση Μητσοτάκη στη Σακελλαροπούλου για ολοκλήρωση του συστήματος τηλεδιοίκησης
Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε σήμερα (10/3) συνάντηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για πρώτη φορά μετά την τραγωδία στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων.
Ωστόσο, μετά και τις ανακοινώσεις στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης το επίκεντρο της συζήτησης ήταν το πολύνεκρο δυστύχημα.
Παράλληλα, σήμερα ενδέχεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις σε ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, με πρόσωπα που κατά πληροφορίες θα είναι από το εσωτερικό δυναμικό των δύο οργανισμών.
Επίσης, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων. Όπως, άλλωστε τόνισε και στο υπουργικό ο πρωθυπουργός, «η οικονομική στήριξη αλλά και η ηθική και ψυχολογική στήριξη. Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα και με την διακριτικότητα που αυτό απαιτεί».
Σημεία της συζήτησης του πρωθυπουργού με την ΠτΔ:
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο κάθε Έλληνας και η κάθε Ελληνίδα ταυτιζόμαστε με τους συγγενείς τον θυμάτων και γι' αυτό υπάρχει τόσο έντονη θλίψη. Ταυτόχρονα υπάρχει θυμός, δικαιολογημένος για ένα συμβάν που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος θα γίνει με απόλυτη διαφάνεια. Δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω κάθε ευρωπαϊκή βοήθεια. Το πόρισμα θα γίνει άμεσα δημόσιο όταν ολοκληρωθεί. Δέσμευση ότι το περιβόητο σύστημα τηλεδιοίκησης, το οποίο εκκρεμεί από το 2014, θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.»
«Δεν γίνεται σε μια χώρα να υπάρχουν σύγχρονα συστήματα, όπως το 112, και να μην μπορούν κάποιοι σταθμάρχες να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Πρόκληση για τη χώρα το επόμενο διάστημα, για να εξελιχθούμε τεχνολογικά. Είμαι πάντα ταγμένος σε αυτή τη μάχη. Δεν είναι μια μοναχική μάχη. Κινητοποιεί πολλές δυνάμεις.»
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Η χώρα βιώνει μια τραγωδία. Το τραύμα μας είναι ανοιχτό, συλλογικό και βαθύ. Δεν υπάρχουν λόγια που μπορούν να απαλύνουν τον πόνο για τις ζωές που χάθηκαν. Η κοινωνία μας πενθεί. Τον θυμό του κόσμου πρέπει να μην τον ξεχάσουμε, αλλά να τον κάνουμε παραγωγικό. Δεν νιώθουμε μόνο την ευθύνη αλλά και την ντροπή. Πρέπει να υπάρξει άμεση και πλήρης λογοδοσία προς κάθε κατεύθυνση και να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανα δεν θα συμβεί τέτοια τραγωδία. Να ξεριζώσουμε τις παθογένειες. Αυτό είναι χρέος απέναντι στις ζωές που χάθηκαν άδικα.»