ΝΔ: Στις εκλογές με το ξερίζωμα του αναχρονιστικού κράτους
Στην κυβέρνηση κάνουν focus στη «σχάση του αποστήματος» των δομικών λειτουργιών του κράτους – Εκτιμούν μάλιστα ότι η τραγωδία των Τεμπών συμπυκνώνει όλες τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης
Με την 21η Μαΐου να εμφανίζεται αυτή την ώρα ως η επικρατέστερη ημερομηνία για τις εκλογές της απλής αναλογικής και την 28η Μαϊου να μπαίνει στο «κάδρο» ως η δεύτερη επιλογή, το Μέγαρο Μαξίμου επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική του, βάζοντας στον πυρήνα του προγραμματικού του λόγου και τα όσα αναδείχθηκαν ως παθογένειες και αδυναμίες του κράτους και του δημόσιου τομέα, μετά το τραγικό δυστύχημα.
Χθες εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε δημοσίως ότι αναλαμβάνει την ευθύνη εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, όπως είπε χαρακτηριστικά, για την τραγωδία. Την ίδια ώρα, ωστόσο, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του, λέγοντας με σαφήνεια «θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί κάθε νησίδα του παλιού αναχρονιστικού κράτους». Αυτό ακριβώς είναι το «στοίχημα», που θέτει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση, με ορίζοντα όχι μόνο τον χρόνο, που της απομένει έως τις εκλογές, αλλά και την επόμενη τετραετία, προσθέτοντας με αυτό τον τρόπο, ένα ακόμη διακύβευμα στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Να σπάσει το βαθύ – κράτος σε όλους τους τομείς.
«Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και άλλα αντίστοιχα περιστατικά στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν αποδεικνύουν τις δομικές παθογένειες στο Κράτος μας», τόνισε χαρακτηριστικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Η ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μπαίνουν πλέον στην προεκλογική συζήτηση, στον απόηχο των αποκαλύψεων με στοιχεία και ηχογραφημένους διαλόγους, που προκαλούν σοκ. «Θα ανοίξει πόλεμος με το σκοτεινό παρακράτος του αναχρονισμού», ήταν τα λόγια, που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, περιγράφοντας εν ολίγοις το νέο κυβερνητικό αφήγημα, που διαμορφώνεται, αλλάζοντας την ατζέντα όχι μόνο έως τις εκλογές, αλλά και την επόμενη ημέρα.
Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υπενθυμίσει στην ίδια συνεδρίαση ότι ο ίδιος έχει σταθεί απέναντι από το σύστημα αυτό, από την πρώτη στιγμή που εξελέγη βουλευτής, αλλά και ως υπουργός, σημειώνοντας ότι αυτό θα πράξει και τώρα. Στον προγραμματικό λόγο, που η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία θα διατυπώσουν στο εξής, η ανάγκη σύγκρουσης με παγιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές, που κρατούν τη χώρα πίσω, θα αποτελέσει «αιχμή του δόρατος», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα και της πολιτικής αντιπαράθεσης, με δεδομένο, μάλιστα, ότι στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν αποδέχεται κανένα μερίδιο ευθύνης, αλλά ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της διατήρησης ενός συστήματος, που κρατά τη χώρα στο παρελθόν. «Αυτό το συμβάν κατέδειξε και τις μεγάλες προκλήσεις που εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε στον πραγματικό εκσυγχρονισμό του κράτους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διατυπώνοντας ουσιαστικά ένα ακόμη δίλημμα προς τους πολίτες, για το «πώς» και «ποιος» μπορεί να υλοποιήσει αυτό τον εκσυγχρονισμό.
Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός έδωσε το «σύνθημα» στους υπουργούς του να αξιοποιήσουν τον επιπλέον χρόνο, που εκ των πραγμάτων προκύπτει, έως τη διάλυση της Βουλής, ώστε να συνεχίσουν το κυβερνητικό έργο, που έχει ήδη εγκριθεί και βρίσκεται σε αναμονή, προαναγγέλλοντας δέκα νομοσχέδια. Παράλληλα, εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που όλα δείχνουν ότι θα λάβει το «πράσινο φως» σεμνά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πανηγυρισμούς, με ορίζοντα εφαρμογής την 1η Απριλίου. Η Βουλή, σε κάθε περίπτωση, θα κλείσει για τις διακοπές του Πάσχα στις 7 Απριλίου, ενώ μετά τις εορτές αναμένεται να επανέλθει με περισσότερη ένταση η προεκλογική συζήτηση, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές θα έχει ήδη αρχίσει. Τα διλήμματα, που διατυπώνοντας έως σήμερα, «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», «η χώρα θα πάει μπροστά ή πίσω», αναμένεται να επανέλθουν, έχοντας πλέον ένα διαφορετικό περιεχόμενο, ίσως και διαφορετική έκφραση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την τραγωδία και μιλώντας για παραλείψεις και λάθη, που πρέπει να διορθωθούν, είπε χαρακτηριστικά «Τώρα ή ποτέ», ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η δήλωσή του, όταν απευθυνόμενος στους πολίτες, που παρακολουθούν με θυμό, οργή και πόνο τις τελευταίες εξελίξεις, τόνιζε ότι «σε αυτήν τη μάχη είμαι εγώ κι εσείς μαζί», αφήνοντας στο περιθώριο κομματικές και ιδεολογικές ταμπέλες.
Η συνδιοίκηση δεκαετιών μεταξύ κυβερνήσεων και κομματικών εγκαθέτων στον ΟΣΕ και άλλους κρατικούς οργανισμούς και υπηρεσίες, το αλαλούμ σε σχέση με την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας, οι χρόνιες προσφυγές εταιρειών κατά άλλων εταιρειών σχετικά με διαγωνισμούς στον σιδηρόδρομο, η κλοπή υλικού, η (δολιο)φθορές στο δίκτυο και πολλά ακόμη, συνθέτουν μια απογοητευτική εικόνα την οποία η κυβέρνηση θέλει να ανατρέψει πάση θυσία…