Τσίπρας: Θα έρθουμε να μειώσουμε φόρους, να αποκαταστήσουμε αδικίες για εργαζομένους

Μιλώντας σε συγκέντρωση με πολίτες στο Εμπορικό Κέντρο της Ελευσίνας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι η στρατηγική των αντιπάλων είναι ότι «όλοι το ίδιο είναι, δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα»
Eurokinissi
13'

Με τη φράση «νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει 4 πράγματα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο, ασφαλές, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη», ολοκλήρωσε την ομιλία του στην Ελευσίνα, όπου βρέθηκε σήμερα Κυριακή ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε στα εξής:

Για τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «Η 21η του Μάη θα είναι μία ηλιόλουστη μέρα για την πατρίδα μας μετά από 4 χρόνια υπομονής, έρχεται η στιγμή να πούμε ως εδώ. Ως εδώ με την αδικία, την αισχροκέρδεια, την υποβάθμιση των δικαιωμάτων. Ως εδώ με ένα κράτος που έχουν μετατρέψει σε λάφυρο, ως εδώ με την υποβάθμιση της ζωής μας». Παράλληλα αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στην Δυτική Αττική λέγοντας ότι ζει για χρόνια την αδικία, ότι είναι η πίσω αυλή της Αττικής. «Η Ελευσίνα, μία περιοχή με πολύ σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες έχει υποστεί για χρόνια την αδικία και την περιβαλλοντική υποβάθμιση. Το 2017 ήμασταν εδώ με το περιφερειακό συνέδριο να βάλουμε τις βάσεις για ένα σχέδιο ανάταξης της περιοχής. Από το 2019 μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε τίποτα από όσα είχαν δρομολογηθεί. Για εμάς δικαιοσύνη παντού σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πόλεις ή περιφέρειες δεύτερης κατηγορίας, σημαίνει ότι όλοι οι κάτοικοι σε όλες τις περιοχές της πατρίδας μας θα έχουν ίδια φροντίδα» ανέφερε αναλυτικά ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να μιλήσω στους εργαζόμενους, στη μεσαία τάξη, στους συνταξιούχους και να τους πω ότι η μεγαλύτερη εξαπάτηση που έγινε από την κυβέρνηση της ΝΔ ήταν η εξαπάτηση απέναντι στη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους» συνέχισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ λέγοντας ότι «η μεγαλύτερη υποβάθμιση ήταν αυτή που έγινε στους εργαζόμενους, με τους εργασιακούς νόμους ζούγκλας που κατήργησαν την εργασιακή νομοθεσία, το 8ωρο, θέσπισαν τις απλήρωτες υπερωρίες, διέλυσαν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας». «Σήμερα ο κάθε εργαζόμενος αισθάνεται ότι έχει απέναντί του την ασυδοσία της εργοδοσίας. Αυτό πρέπει και μπορεί να αλλάξει στον τόπο μας. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Μιλώντας για την μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους ο κ. Τσίπρας μίλησε για εξαπάτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη μεσαία τάξη, θυμηθείτε ποιες ήταν οι υποσχέσεις το 2019 και πού κατάντησε σήμερα η μεσαία τάξη» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Να ζει με κουπόνια στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη, στο ρεύμα, παντού. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αξίζει». Για τους συνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις της ΝΔ πριν τις εκλογές του 2019 που δεν τηρήθηκαν. «Έλεγαν πως θα διατηρηθεί η 13η σύνταξη που είχαμε θεσπίσει το 2019 και που για 800.000 συνταξιούχους ήταν ολόκληρη και την έλεγαν ψίχουλα. Αλλά δεσμεύθηκαν πως θα την κρατήσουν. Και με το που εξελέγησαν την κατήργησαν» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Πιο συγκεκριμένα, όπως ο κ. Τσίπρας, σε τέσσερα χρόνια «στέρησαν 4,5 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους. Αν συνυπολογίσει κανείς και τα αναδρομικά που υποσχέθηκαν ότι θα δώσουν και δεν έδωσαν, 7 δισ. ευρώ στερήθηκαν οι συνταξιούχοι».

Για σχέδιο μεγάλης αναδιανομής πλούτου από τη μεσαία τάξη στους ισχυρούς κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας. «Αυτό το πετυχαίνουν μέσα από τη διατήρηση υψηλής έμμεσης φορολογίας, του ΦΠΑ κυρίως και του ΕΦΚ στα καύσιμα, τη στιγμή που ο πληθωρισμός έχει ανέβει στο 10% και το 15%. Με απλά λόγια, λεηλατούν τους αδύναμους και μεσαίους στο σούπερ μάρκετ, στα πρατήρια βενζίνης, όπου πάει κανείς να πληρώσει και βλέπει διπλάσιες και τριπλάσιες τιμές από αυτές που έβλεπε ενάμισι χρόνο πριν». Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τα εισοδήματα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει την αγοραστική τους δύναμη κατά 40% μέσα σε ενάμισι χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ένας μισθός πριν από ενάμισι χρόνο είχε 40% μεγαλύτερη δυνατότητα να αγοράσει πράγματα. Σήμερα δε βγαίνει ο μήνας. Σήμερα με δύο φορές σούπερ μάρκετ και δύο γεμίσματα στην αντλία σώνεται ο μισθός. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνει σήμερα η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». «Τα δημόσια έσοδα το 2022 από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 4 δισ. ευρώ. Ποιος κερδίζει λοιπόν; Πού πάνε αυτά τα έσοδα;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Τσίπρας και εξήγησε ότι «πηγαίνουν σε στοχευμένες επιδοτήσεις σε αυτούς που κρατάνε ψηλά τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο σούπερ μάρκετ, στη βενζίνη. Άρα τα λεφτά που παίρνει το Δημόσιο από τον υψηλό ΦΠΑ επιστρέφουν στις ίδιες επιχειρήσεις που βγάζουν δισεκατομμύρια. Αυτό είναι το σύστημα, αυτή είναι η μεγάλη απάτη και η μεγάλη αναδιανομή».

Η δεύτερη μεγάλη αναδιανομή, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, είναι αυτή με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέσα από το νέο πτωχευτικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης και που αίρει κάθε προστασία πρώτης κατοικίας. «Βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια των ανθρώπων για μερικές χιλιάδες ευρώ. Ποιος; Ένα κόμμα που χρωστάει δανεικά και αγύριστα στις τράπεζες 400 εκατ. ευρώ. Ένα υπουργικό συμβούλιο που χρωστά 12 εκατ. ευρώ, οι ίδιοι οι υπουργοί σε χρέη δανεικά και αγύριστα. Αυτή είναι η αδικία που ζούμε σήμερα και αυτήν την αδικία πρέπει να σπάσουμε» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια σε μια φράση του Προέδρου της Βραζιλίας, Λούλα Ντα Σίλβα: «Είμαστε σε μία εργατική περιοχή και θυμάμαι έναν φίλο μου, ηγέτη της Λατινικής Αμερικής, που ξεκίνησε από εργάτης και συνδικαλιστής. Ο Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, Πρόεδρος της Βραζιλίας για τρίτη φορά. Είχε πει κάποτε ο Λούλα την εξής φράση: Είναι προτιμότερο να σε κυβερνά μία Αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί παρά μία Δεξιά που κάνει ό,τι θέλει. Νομίζω ότι αυτή η φράση κολλάει γάντι στα πράγματα στη χώρα μας». «Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που γνώρισε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά, μία χώρα χρεοκοπημένη. Και κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βγάλουμε τη χώρα από το βούρκο, να την ξεχρεώσουμε, να δώσουμε προοπτική. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και τα καταφέραμε. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, αφήσαμε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, ρυθμίσαμε το δημόσιο χρέος. Και μετά ήρθε μία Δεξιά που ήθελε να κάνει ό,τι θέλει. Με πλήρη ασυδοσία, με αλαζονεία, έχοντας την αίσθηση του ανεξέλεγκτου. Ότι κανείς δεν τους ελέγχει και δεν θα τους ελέγξει. Παραβίασαν τα πάντα, κάθε κανόνα της Δημοκρατίας και του Συντάγματος. Παρακολουθούσαν το μισό πολιτικό σύστημα μέσα από το Μέγαρο Μαξίμου, υπουργούς, αρχηγούς Ενόπλων Δυνάμεων, αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ασκώντας έντονη κριτική στην πολιτική της ΝΔ για το κράτος και τις δημόσιες δομές ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πίστευαν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι αυτό το κράτος τους ανήκει. Ότι είναι κληρονομικό δικαίωμα, ότι η Ελλάδα έχει ακόμα βασιλεία, οικογενειοκρατία. Έκαναν το κράτος λάφυρο, διπλασίασαν τους μετακλητούς υπαλλήλους και έδωσαν 30% αυξήσεις στους μισθούς τους για να βολέψουν τα δικά τους παιδιά. Τριπλασίασαν τις διευθυντικές θέσεις στις ΔΕΚΟ για να βολέψουν τα δικά τους γαλάζια golden boys. Ιδιωτικοποίησαν ό,τι μπορούσαν, έδωσαν 10 δις απευθείας αναθέσεις σε δικούς τους ανθρώπους, σε εταιρίες που έφτιαχναν τρεις μέρες πριν τους διαγωνισμούς, με έκτακτη νομοθεσία, αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία. Την ίδια στιγμή όμως άφησαν τα δημόσια νοσοκομεία στο έλεός τους. Δεν μας αξίζει αυτή η εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία. Για αυτό και ήμασταν η χώρα της Ευρώπης με τους περισσότερους νεκρούς σε αναλογία πληθυσμού».

«Την ίδια στιγμή άφησαν τη λεηλασία στο εισόδημα, την αναδιανομή του πλούτου, να πάνε οι τιμές στο θεό. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή βενζίνης στην Ευρώπη, με την ακριβότερη τιμή ρεύματος σε σχέση με την αγοραστική δύναμη, να είναι η χώρα με τις ακριβότερες τιμές στο σούπερ μάρκετ. Η Ελλάδα που έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Είμαστε η χώρα με τους χαμηλότερους μισθούς και τις υψηλότερες τιμές. Μας έλεγαν ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, η αισχροκέρδεια όμως δεν είναι εισαγόμενη, έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η αισχροκέρδεια είναι που θα τελειώσει στις 21 του Μάη» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη ενός κράτους που θα είναι δίπλα στον πολίτη και συγκεκριμένα για «ένα κράτος που δεν θα είναι εχθρικό στον πολίτη, που δεν θα γεμίζει με ανασφάλεια τον πολίτη, που δεν θα προσλαμβάνει κομματικά ρουσφέτια, σταθμάρχες ανεκπαίδευτους» και πρόσθεσε ότι «μας αξίζει να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Αυτοί που έλεγαν ‘Μένουμε Ευρώπη’ μας πήγαν μίλια μακριά από την Ευρώπη».

Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την στήριξη του κόσμου της εργασίας. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, σε επανίδρυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ από την πρώτη ημέρα, θεσπίζοντας ταυτόχρονα την ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. «Όσο ανεβαίνει ο πληθωρισμός, να ανεβαίνει και ο μισθός» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι αυτό αφορά και τον δημόσιο τομέα. «Να αυξήσουμε και στον δημόσιο τομέα τους μισθούς όσο αυξήθηκε ο πληθωρισμός» ανέφερε και επισήμανε επίσης την ανάγκη να ξεπαγώσουν οι τριετίες, καθώς όπως είπε, «δεν αρκεί μόνο η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να αυξηθούν οι μισθοί αναλογικά σε όλα κλιμάκια».

Αναφερθείς στην Υγεία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, μίλησε για ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, διότι όπως είπε, «δεν υπάρχει κράτος με ασφάλεια χωρίς ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας». «Η επιλογή Μητσοτάκη ήταν η ιδιωτικοποίηση του, όπως επιλογή του είναι και η ιδιωτικοποίηση του νερού» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε τα δημόσια αγαθά να είναι εμπορεύματα στον βωμό του κέρδους».

Ειδική αναφορά στην φορολογική ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων έκανε ο κ. Τσίπρας. «Λένε διάφορα παπαγαλάκια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να βάλει φόρους στους πολίτες» είπε και θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μια χώρα χρεοκοπημένη και την έβγαλε σε ξέφωτο. «Αφήσαμε το χρέος 356 δισ. και σήμερα έφτασε 400 δισ. Αφήσαμε το ιδιωτικό χρέος 40 δισ. πιο χαμηλά από ό,τι είναι σήμερα» τόνισε και σημείωσε ότι αυτή την τετραετία αυξήθηκε 44 δισ. το δημόσιο χρέος και 40 δισ. το ιδιωτικό χρέος. «Πού πήγαν αυτά τα λεφτά;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: «Θα έρθουμε, όχι για να αυξήσουμε φόρους, αλλά για να αποκαταστήσουμε αδικίες. Να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας, να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία, να καταργήσουμε το τέλος επιτηδεύματος, να θεσπίσουμε τον ακατάσχετο ειδικό λογαριασμό. Να δώσουμε ανάσα στη μικρή και μεσαία επιχείρηση».

Μιλώντας στη συνέχεια για τις τράπεζες ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουνε τεράστια κέρδη, διότι τα κυμαινόμενα επιτόκια χορηγήσεων έχουν πάει στο θεό και τα επιτόκια καταθέσεων έχουν πέσει χαμηλά. «Η κυβέρνηση λέει ότι τσακώνεται» ανέφερε και τόνισε «Είσαι κυβέρνηση, δεν τσακώνεσαι, νομοθετείς, αποφασίζεις, βάζεις του όρους».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δικαιοσύνη και αυτό σημαίνει στήριξη των εργαζόμενων και της μεσαίας τάξης και δημόσιες δομές που προσφέρουν ασφάλεια στους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνέχεια στα Ελληνικά Πετρέλαια. «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή σας το γνωρίζετε» είπε στους κατοίκους της Ελευσίνας ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν θέσεις εργασίας και στο παρελθόν πράξεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σήμερα τα ΕΛΠΕ έχουν 1,5 δισ. κερδοφορία σε ένα χρόνο. «15 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο την τελευταία χρονιά είχαν κερδοφορία 20 ετών, 1 δισ. η καθεμιά». «Αυτή είναι μια μεγάλη αναδιανομή» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας: «Από τους πολλούς - σε κέρδη χρηματιστήριο. Κέρδη από τη μία για τους λίγους – χρέη από την άλλη για τους πολλούς», τονίζοντας την ανάγκη να αφήσουν κοινωνικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Αττικής.

Ο κ. Τσίπρας μιλώντας για την κρίσιμη εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου έθεσε εμφατικά τα εξής διλήμματα: «Να συνεχίσει να βουλιάζει η χώρα ή να αλλάξει η χώρα. Αλαζονεία ή Ευθύνη. Εντιμότητα ή Διαφθορά. Δημοκρατία ή Οικογενειοκρατία. Δικαιοσύνη παντού ή προνόμια για τους λίγους».

«Οι αντίπαλοι μας με την υπεροπλία τους στα μέσα προσπαθούσαν να πείσουν τόσο καιρό ότι όλα πάνε καλά, αν και βουλιάζαμε. Πάνε τώρα και ο ‘Μωυσής’ και τα ‘Τσιτάχ’» είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «Τώρα το μόνο που τους έχει μείνει είναι να πουν ότι όλοι είμαστε το ίδιο. Ε λοιπόν, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα».

Τέλος ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στους πολίτες του ευρύτερου προοδευτικού τόξου λέγοντας ότι είναι υπαρκτές οι διαφορές ή οι επιφυλάξεις, αλλά ότι «στις 22 Μαΐου μπορεί και πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων». «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας πάνω σε προγραμματική βάση είναι πολύ πιο σταθερές από τις αλαζονικές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις που μας χρεοκόπησαν». «Μία προϋπόθεση υπάρχει: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μάη και με διαφορά» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει 4 πράγματα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο, ασφαλές, αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη».