Αν και η τραγωδία των Τεμπών έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο, αλλά και τις στρατηγικές των τριών πρώτων κομμάτων (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) και οι τρείς εξακολουθούν να έχουν συγκεκριμένους στόχους για την πρώτη κάλπη. Στόχοι που θα τους επιτρέψουν, στον καθένα ξεχωριστά, να δομήσουν το αφήγημά τους για την δεύτερη Κυριακή.
Για τη ΝΔ, τη μεγαλύτερη σημασία έχει το ποσοστό της πρώτης Κυριακής. Όπως το ίδιο το κυβερνών κόμμα έχει δηλώσει πολλές φορές στον πρώτο γύρο αναζητά ένα ποσοστό – ελατήριο που θα εκτοξεύσει το κόμμα στην αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές. Ένα ποσοστό που με την ενισχυμένης αναλογικής θα μπορέσει να φτάσει το 37% αλλά και το 38%. Πριν το δυστύχημα των Τεμπών το ποσοστό αυτό για την πρώτη κάλπη είχε εκτιμηθεί για τους εκλογολόγους της Πειραιώς περίπου στο 34% και υπήρχε τεράστια αισιοδοξία ότι το κόμμα θα μπορέσει τελικά να το πιάσει. Μετά το δυστύχημα οι δημοσκοπικές τάσεις έχουν αλλάξει και δείχνουν το κυβερνών κόμμα στο 31 με 32% γεγονός που δυσκολεύει αρκετά την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές.
Η ανάγκη το κόμμα της Πειραιώς να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα για να μαζέψει αυτή την χασούρα της πρώτης κάλπης γίνεται πιο επιτακτική, δεδομένης πλέον της «κόκκινης γραμμής» του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με βάση τα μέχρι τώρα νούμερα των μετρήσεων, το όριο για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το 30%. Είναι το όριο που θα έδινε στην Κουμουνδούρου την αίσθηση της δυναμικής, αλλά και την παράσταση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη ΝΔ και οι εκλογές θα είναι στην κυριολεξία ντέρμπι. Μέχρι στιγμής πάντως οι δημοσκοπικές εταιρείες δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 25% μέχρι το 27%. Αυτό διαβάζεται και από διαφορετικές όψεις, αφού όπως λένε αρκετοί ο ΣΥΡΙΖΑ – εδώ και 4 χρόνια - εμφανίζει ένα ποσοστό «μπετόν» χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Παράλληλα, το 30% δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ένα ποσοστό κοντά στο ποσοστό που έλαβε το 2019, γεγονός που ακόμα και σε περίπτωση ήττας, κρατάει τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του δικομματισμού και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα σε κατάσταση εσωκομματικής ηρεμίας. Αν η Κουμουνδούρου πιάσει το 30%, μεγαλώνει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την δεύτερη κάλπη: «πάμε να νικήσουμε έστω και με μια ψήφο».
Για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο στόχος είναι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να μπορέσει η Χαριλάου Τρικούπη να μπει στη συζήτηση συγκυβέρνησης στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και προσώπων «κοινής αποδοχής» και να διαπραγματευθεί είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη ΝΔ, από θέση ισχύος. Το ποσοστό αυτό ερμηνεύεται από 12% έως 15%. Σε άλλη περίπτωση (π.χ. 10%) η διαπραγματευτική ισχύς του Νίκου Ανδρουλάκη μειώνεται αρκετά αφού οι έδρες που θα λάβει στην απλή αναλογική δεν θα είναι ικανές αριθμητικά να θέσουν όρους στα δύο πρώτα κόμματα. Ένα μεγάλο ποσοστό στην πρώτη κάλπη εξασφαλίζει και μια σχετική σιγουριά για το Νίκο Ανδρουλάκη ότι το κόμμα του δεν θα συρρικνωθεί αρκετά στην δεύτερη κάλπη. Αν από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ κινηθεί στο 10%, στις επαναληπτικές εκλογές εξαιτίας της σκληρής πόλωσης είναι πολύ πιθανόν το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί σε πολύ χαμηλά νούμερα και να αντιμετωπιστεί ως ένα συμπλήρωμα του πρώτου κόμματος. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο υπάρχει ο κίνδυνος διαλυτικών και διασπαστικών τάσεων στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη.