Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας και η εκλογική δεξαμενή των «απογοητευμένων»

Να έρθει σε επικοινωνία με το τμήμα εκείνο των πολιτών που εμφανίζεται απογοητευμένο από το πολιτικό σύστημα και με τους ψηφοφόρους εκείνους που είτε σκέφτεται να απέχουν από τις εκλογές, είτε να ψηφίσουν κάποιο ακροδεξιό μόρφωμα που εμφανίζεται με τον «μανδύα» της «αντισυστημικότητα» -χωρίς να έχουν κάποια ιδεολογική σχέση μαζί του- επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ακόμα και πριν την τραγωδία των Τεμπών, οι δημοσκόποι υπογράμμιζαν ότι στις έρευνες που πραγματοποιούσαν, εντόπιζαν ένα -διόλου ευκαταφρόνητο- ποσοστό ψηφοφόρων, οι οποίοι δήλωναν ανοιχτά απογοητευμένοι από τα κόμματα. Μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, αυξήθηκαν και οι άνθρωποι που δηλώνουν ότι δεν θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία ή θα ψηφίσουν κάποιο κόμμα για να «τιμωρήσουν» το πολιτικό σύστημα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι μόνο ψηφοφόροι νεότερης ηλικίας, αλλά και μεγαλύτερης. Και η πρώτη τους επιλογή, σε περίπτωση που πάνε στις κάλπες, είναι το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Βέβαια, σε μεγάλο βαθμό, δεν ταυτίζονται με τη ναζιστική ιδεολογία του.

Το γιατί αυτοί οι άνθρωποι θεωρούν το κόμμα ενός καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης -και όχι για την ιδεολογία του- ως «αντισυστημική επιλογή», είναι μια μεγάλη συζήτηση. Όμως, στην πράξη, ο Κασιδιάρης, ως βουλευτής της Χρυσής Αυγής υπερασπίστηκε με σθένος τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, εντός και εκτός Βουλής. Και αυτό είναι κάτι που δεν χωράει αμφισβήτησης.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να πείσει τους πολίτες που δεν έχουν ακροδεξιά ιδεολογία και είναι απογοητευμένοι από το σύστημα, πως ούτε η αποχή, ούτε η ψήφος σε κάποιο ακροδεξιό μόρφωμα, θα έχει «αντιστυστημικό» χαρακτήρα.

Αντίθετα, θέλει να τους δείξει ότι η μοναδική κίνηση που θα «πονέσει το σύστημα», είναι η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η πιο ισχυρή ψήφος διαμαρτυρίας, η πιο ισχυρή αντισυστημική ψήφος είναι αυτή που θα πλήξει το σύστημα που μας κυβερνά εδώ και 4 χρόνια. Το καθεστώς Μητσοτάκη», είπε προ μερικών ημερών από την Κόρινθο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και θέλησε να γίνει ακόμα πιο σαφής, συμπληρώνοντας πως «η ψήφος που θα πονέσει και τα συμφέροντα και αυτούς που μας κυβερνούν είναι η ψήφος που θα οδηγήσει στην ήττα της ΝΔ. Και αυτή είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ».

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αρκετές φορές επισημάνει και αναρωτηθεί δημόσια για το πως κάποιοι παρουσιάζονται ως δήθεν αντισυστημικοί και τα βρίσκουν με το σύστημα «και θέλουν να βάλουν στου συνδυασμούς τους εισαγγελείς και δικαστές, που είναι το σύστημα μέσα στο σύστημα;».

Η επίθεση αυτή προς την ακροδεξιά και η επιχείρηση να «ξεσκεπαστεί» ο δήθεν αντιστυστημικός «μανδύας» της, θα συνεχιστεί, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα σταματήσει να υπογραμμίζει πως η απογοήτευση και η οργή θα πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο από την εξουσία τον Κυριάκο Μητσοτάκη.