Εκλογές 2023 - Στο Κουκάκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η κάλπη της 21ης Μαϊου είναι εξαιρετικά κρίσιμη»

Στο Κουκάκι μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Εκλογές 2023 - Στο Κουκάκι ο Κυριάκος Μητσοτάκης:  «Η κάλπη της 21ης Μαϊου είναι εξαιρετικά κρίσιμη»
Ο πρωθυπουργός στο Κουκάκι
Eurokinissi
21'

Στο Κουκάκι περιόδευσε αργά το πρωί του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει εντείνει τις περιοδείες, θέτει τα διλήμματα της κάλπης και αναδεικνύει το κυβερνητικό έργο μιλώντας με τους πολίτες, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά.

«Η κάλπη της 21ης Μαϊου είναι εξαιρετικά κρίσιμη, δεν θέλω να μιλάμε για διπλές εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τις προτεραιότητες της πολιτικής του για την επερχόμενη 4ετία.


Ακολουθεί ο χαιρετισμός του:

«Φίλες και φίλοι, νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες, εδώ στο Κουκάκι στέλνετε το δικό σας μήνυμα για τη μεγάλη νίκη της 21ης Μαΐου. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή την τόσο θερμή, την τόσο ζεστή υποδοχή αυτή την ηλιόλουστη μέρα. 21 Μαΐου ξημερώνει η άνοιξη για την πατρίδα μας. Αυτή είναι η κάλπη που θα τα κρίνει όλα.

Εκεί θα στείλουμε, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες, ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω και ότι όλα όσα πετύχαμε και κατακτήσαμε μέσα από κόπους, μέσα από δυσκολίες αυτή την τετραετία, δεν θα τα θέσουμε σε κίνδυνο και η τροχιά προόδου της χώρας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσει η πατρίδα μας να πηγαίνει πιο ψηλά, να είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, με περισσότερη οικονομική ευημερία.

Ένα μέλλον καλύτερο για όλες και για όλους, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους μας, γιατί δεν θα κουραστώ να λέω ότι γι’ αυτούς αγωνιζόμαστε πρώτα και πάνω από όλα, να εξασφαλίσουμε ότι θα ζουν σε μία χώρα όπου η ατομική προκοπή θα συναντά τη συλλογική υπευθυνότητα.
Για όλα αυτά, φίλες και φίλοι, αγωνιστήκαμε τέσσερα χρόνια τώρα. Και καθώς θυμάμαι το 2019, αυτή την πολύ ωραία διπλή μάχη την οποία δώσαμε όταν με τη δική σας στήριξη εκλεγήκαμε αυτοδύναμοι στις εκλογές του Ιουλίου, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Θα μάς εμπιστευτεί, φίλες και φίλοι, ο ελληνικός λαός και πάλι. Διότι ο λαός έχει κρίση, βλέπει, συγκρίνει και αξιολογεί. Θυμάται πού ήταν η Ελλάδα το 2015, πού ήταν το 2019 και πού είναι το 2023. Θυμάται ποιοι ήταν αυτοί που του έταζαν ότι θα «σκίσουν τα μνημόνια με ένα νόμο και με ένα άρθρο» και σας τσάκισαν στους φόρους και στις εισφορές.

Άκουγα τον κ. Τσίπρα να μιλάει στον Πύργο και να λέει: «Θα διορθώσω τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου». Μόνο που δεν μάς είπε ότι τον νόμο Κατρούγκαλο που τσάκισε τους συνταξιούχους, αυτός τον ψήφισε. Αυτός τον ψήφισε και η δική μας κυβέρνηση είναι αυτή η οποία αύξησε για πρώτη φορά τις συντάξεις εδώ και 12 χρόνια. Η δική μας κυβέρνηση είναι αυτή η οποία αναλαμβάνει και διορθώνει σταδιακά, στο μέτρο των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων, και την τεράστια αδικία της προσωπικής διαφοράς.

Δώσαμε από 200 έως 300 ευρώ σε εκείνους τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς και δεσμεύομαι ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτούς τους συνταξιούχους έως ότου η προσωπική διαφορά σβήσει τελείως, καθώς χρόνο με το χρόνο οι συντάξεις πια θα αυξάνονται, διότι η χώρα έχει μπει σε μη αναστρέψιμη πορεία ανάπτυξης.

Και σάς μιλάω σήμερα, εδώ στο Κουκάκι, στους πρόποδες της Ακρόπολης, σε μία γειτονιά πολύ δυναμική, πολύχρωμη. Βλέπω ήδη, συνάντησα περπατώντας αυτά τα 100 μέτρα αρκετούς επισκέπτες οι οποίοι ήδη έρχονται στη χώρα μας. Θα έχουμε ακόμα μία εξαιρετική χρονιά στον ελληνικό τουρισμό.

Και αυτό, όμως, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Όλα αυτά δεν έτυχαν, φίλες και φίλοι, πέτυχαν. Πέτυχαν και συνδέονται και με τη βελτίωση συνολικά της εικόνας της χώρας. Μία χώρα η οποία εκπέμπει αυτοπεποίθηση, με μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται, με καλύτερους μισθούς, διότι κεντρικό μου μέλημα είναι πάντα το πλεόνασμα της ανάπτυξης να επιστρέφει στην κοινωνία, πρωτίστως στους πιο αδύναμους. Και θέλω να γνωρίζετε ότι αν η οικονομία δεν αναπτυσσόταν με 6%, όπως αναπτύχθηκε πέρσι, δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να παρέχουμε όλη τη στήριξη την οποία παρείχαμε στα νοικοκυριά με τους λογαριασμούς του ρεύματος, στα νοικοκυριά με το «Market Pass», τα έκτακτα επιδόματα τα οποία δώσαμε τα Χριστούγεννα.

Μας κατηγορούν, λέει, κάποιοι ότι κάνουμε επιδοματική πολιτική. Τους απαντώ: αναπτυξιακή πολιτική υλοποιούμε, αλλά θα στηρίζουμε πάντα τους ασθενέστερους, γιατί είμαστε λαϊκή παράταξη. Είμαστε παράταξη όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων.

Αξίζει πάντα, καθώς θα πηγαίνουμε προς τις εκλογές, να κάνουμε μία σύντομη ανασκόπηση του κυβερνητικού μας έργου, όχι μόνο για να αναδείξουμε όλα αυτά τα οποία πετύχαμε, αλλά για να καταδείξουμε ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης χτίζονται μόνο μέσα από τη συνέπεια λόγων και έργων.

Σας είχα πει τον Ιούλιο του 2019, θυμάμαι -θα το θυμάστε κάποιοι από εσάς, κάναμε μία πολύ ωραία τελική ομιλία στο Θησείο από την άλλη πλευρά του Βράχου της Ακρόπολης. Στο ίδιο σημείο και πάλι θα κάνουμε την τελική προεκλογική μας ομιλία, γιατί ήταν γουρλίδικο- τότε σας είχα πει τρία απλά πράγματα. Είχα θέσει τρεις στόχους.

Σας είχα πει: θα μειώσω τους φόρους για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Τους μείωσα τους φόρους; Ναι, τους μειώσαμε τους φόρους για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες.

Σας είχα υποσχεθεί περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερες δουλειές και, ναι, και καλύτερους μισθούς. Φέραμε δουλειές; Φέραμε 300.000 νέες δουλειές. Και τον κατώτατο μισθό εμείς τον αυξήσαμε, από τα 650 στα 780 ευρώ. Αρχίζει η εφαρμογή του και θα αρχίσουν να πληρώνονται οι χαμηλόμισθοι συμπολίτες μας 780 ευρώ -και όλα τα επιδόματα τα οποία συμπαρασύρει, βέβαια, ο κατώτατος μισθός, όπως τα επιδόματα μητρότητας, από 1η Απριλίου.

Σας είχα πει και κάτι άλλο. Θέλω μία χώρα ισχυρή με αυτοπεποίθηση. Μία χώρα η οποία, επιτέλους, θα υπερασπίζεται τα σύνορά της. Μία χώρα η οποία θα κοιτάει στα μάτια την Τουρκία και θα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση αλλά και δυναμισμό την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τα πετύχαμε όλα αυτά; Ναι, τα πετύχαμε. Τα πετύχαμε.

Και δεν τα πετύχαμε σε ουδέτερες συγκυρίες. Τα πετύχαμε εν μέσω τεράστιων κρίσεων: μεταναστευτική εισβολή, επιθετικός γείτονας, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, κρίση ακρίβειας, πολλές φυσικές καταστροφές. Όλες τις διαχειριστήκαμε με επάρκεια.

Και δεν τις διαχειριστήκαμε μόνο με επάρκεια. Χρησιμοποιήσαμε και τις κρίσεις ως μία ευκαιρία να κάνουμε πιο γρήγορα άλματα στο μέλλον.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, το gov.gr, μία μεγάλη επιτυχία συνολικά της κυβέρνησης, ήρθε για να μείνει. Η εκστρατεία του εμβολιασμού. Τα έχουμε ξεχάσει τα του Covid, ε; Ευτυχώς, τα αφήσαμε πίσω μας. Όμως, θυμάστε τότε που παίρνατε ένα μήνυμα από το ελληνικό κράτος και σας έλεγε «θα πάτε να κάνετε το εμβόλιό σας στις 11:28» και δεν πίστευε κανείς ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να λειτουργεί έτσι. Κι όμως λειτούργησε έτσι.

Και η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη τετραετία είναι παντού το κράτος να λειτουργεί έτσι. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία, αλλά και με περισσότερη αξιοκρατία και αξιολόγηση για τους υπαλλήλους. Ένα κράτος υπεύθυνο, σοβαρό, χωρίς εστίες αναχρονισμού και «ωχαδερφισμού». Τις είδαμε δυστυχώς. Μας πόνεσαν, μας πλήγωσαν, μας στεναχώρησαν όλους αυτά τα τραγικά γεγονότα, η εθνική τραγωδία των Τεμπών. Μας δυνάμωσαν όμως κιόλας, μας δυνάμωσαν.

Και έχουμε μία υποχρέωση: αυτό το κράτος το οποίο μας πονά -δεν είναι όλο το κράτος αυτό, αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά μέρη του κράτους που λειτουργούν έτσι- να το αλλάξουμε. Και έχουμε αποδείξει, φίλες και φίλοι, ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε.

Τα διλήμματα, λοιπόν, των εκλογών θα είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα. Υπάρχει από πλευράς Νέας Δημοκρατίας μία αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση. Σας είπαμε τι θέλαμε να κάνουμε το ’19, παρουσιάσαμε το έργο μας, θα το παρουσιάζουμε με αυτοπεποίθηση αλλά και με σεμνότητα, θα αναγνωρίζουμε τα λάθη μας. Δεν είχα καμία δυσκολία όποτε έγιναν λάθη να βγω πρώτος εγώ μπροστά και να πω ότι αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί και θα διορθώσω τα κακώς κείμενα. Αυτό επιτάσσει η ευθύνη του αξιώματος.

Καθώς θα ξεδιπλώνεται η προεκλογική περίοδος, θα μιλάμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια γι’ αυτά που θέλουμε να κάνουμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια και για το πώς θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία χωρίς πισωγυρίσματα.

Όμως θέλω να επισημάνω και πάλι ότι η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι μια κάλπη εξαιρετικά κρίσιμη. Δεν θέλω να μιλάμε για διπλές εκλογές. Υπάρχει μία κάλπη μόνο. Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Αυτή θα στείλει το μήνυμα ποιος θα κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία και ποιο κόμμα πρέπει να κρατά το τιμόνι της χώρας.

Και βέβαια, θέλω να θυμίσω, γιατί είδα και κάποιους παλαιότερους αγωνιστές, το θυμήθηκα σήμερα το πρωί: 8 Απριλίου του 1990, μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κέρδιζε επιτέλους την αυτοδυναμία. Προσέξτε όμως, έχει σημασία αυτός ο ιστορικός παραλληλισμός -τα λέω και για τους νεότερους που μπορεί να μην τα θυμούνται τόσο καλά- τρεις εκλογές χρειάστηκαν τότε, σύστημα απλής αναλογικής, κερδίσαμε με μία έδρα διαφορά.

Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας για τη χώρα. Δεν την επιλέξαμε εμείς, πιστεύουμε ότι το σωστό σύστημα για τη χώρα είναι το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, με το οποίο ουσιαστικά κυβερνήθηκε εδώ και πολλά χρόνια. Με αυτό το σύστημα κέρδισε και κυβέρνησε και ο κ. Τσίπρας, να μην ξεχνιόμαστε. Άλλαξε τον εκλογικό νόμο αφού είχε φροντίσει να κερδίσει δύο εκλογές.

Στην παρούσα συγκυρία αυτό το οποίο προέχει, πρώτα και πάνω απ’ όλα, είναι η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα.

Η γειτονική Βουλγαρία είχε εκλογές την περασμένη Κυριακή. Για όσους δεν το γνωρίζετε, ήταν οι πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Και πάλι κυβέρνηση δεν μπορούν να σχηματίσουν, γιατί πολύ απλά τα κόμματα δεν μπορούν να συνεννοηθούν.

Δεν χρειαζόμαστε στην Ελλάδα τέτοιες περιπέτειες. Πρέπει να προχωρήσουμε σταθερά μπροστά.

Και βέβαια, για τους αντιπάλους μας δεν θέλω να πω πολλά. Νομίζω ότι μιλούν από μόνα τους και τα έργα τους και τα λόγια τους. Αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω -το είπα σήμερα το πρωί και στην τηλεόραση- ότι σήμερα, τώρα που μιλάμε, εδώ κανένα χιλιόμετρο πιο κάτω, είναι ο κ. Τσίπρας στη Νέα Σμύρνη σε ένα στέκι το οποίο έχει όνομα «Καφέ με Παραμύθι». Σαν στο σπίτι του θα αισθάνεται.

Λοιπόν, επειδή από παραμύθια χορτάσαμε και οι πολίτες ξέρουν να ξεχωρίζουν τους παραμυθάδες από αυτούς οι οποίοι μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι την 21η Μαΐου θα επιλέξουν σωστά. Θα επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία ως την υπεύθυνη δύναμη σταθερότητας και προκοπής του τόπου.

Και θέλω να σας ζητήσω αυτόν τον αγώνα, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει, να τον κάνουμε με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό. Μου κάνει εντύπωση όπου πηγαίνω και μιλάω -και έχω ήδη γυρίσει την Ελλάδα και θα το ξανακάνω όσες φορές χρειάζεται- η συμμετοχή του κόσμου σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις μας. Είναι πράγματι εντυπωσιακή. Σας ευχαριστώ από καρδιάς τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά.

Γιατί τις εκλογές τις κερδίζετε εσείς. Ο καθένας και η κάθε μία ξεχωριστά θα πείσετε αυτούς οι οποίοι μπορεί να μας εμπιστεύτηκαν το 2019 και τώρα αισθάνονται αποστασιοποιημένοι ότι μπορεί να έχουν λόγους να είναι στεναχωρημένοι, δεν έχουν όμως κανένα λόγο να αισθάνονται προδομένοι. Άλλοι τους πρόδωσαν. Εμείς ήμασταν συνεπείς σε αυτά που είπαμε. Παλέψαμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Αναγνωρίσαμε τα λάθη μας και κοιτάμε πάντα μπροστά.

Αλλά θα μιλήσετε και σε αυτούς οι οποίοι δεν μας έχουν ξαναψηφίσει ποτέ. Και υπάρχουν πολλοί οι οποίοι σκέφτονται να μας ψηφίσουν για πρώτη φορά. Είναι αυτοί που ενδεχομένως σκέφτηκαν το ’19 να μας ψηφίσουν και την τελευταία στιγμή φοβήθηκαν. Τώρα μπορούν να δουν και να συγκρίνουν.

Είναι η πρώτη φορά από το 1993 που ουσιαστικά αναμετριέται ο εν ενεργεία Πρωθυπουργός με τον προηγούμενο Πρωθυπουργό. Άρα η σύγκριση είναι άμεση. Και αυτό έγινε φυσικά διότι ο κ. Τσίπρας, παρά τις τρεις ήττες που είχε στο κεφάλι του, δεν έσπευσε να παραιτηθεί από αρχηγός κόμματος, όπως θα έκανε ο οποιοσδήποτε όταν χάνει εκλογές. Και είναι 15 χρόνια, ε; Μην το ξεχνάτε, 15 χρόνια Πρόεδρος, 15 χρόνια Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά μάλλον ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα και το πώς θα διαχειριστούν αυτοί την δική τους ήττα. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει. Εμείς έχουμε δουλειά να κάνουμε. Έχουμε να μιλήσουμε γι’ αυτά που κάναμε και για τα πολλά περισσότερα που θα κάνουμε.

Να είστε καλά. Καλή δύναμη, καλό αγώνα. Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση σε όλες και σε όλους και στο επανιδείν, εδώ στο Θησείο, στη μεγάλη μας προεκλογική συγκέντρωση».

Μητσοτάκης: Καμία ιδιωτικοποίηση - Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο δημόσιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε στον ΣΚΑΪ μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, στην οποία αναφέρθηκε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις εκλογές και το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, την οικονομία και τα μέτρα στήριξης, τα όσα ακούγονται περί ιδιωτικοποίησης του νερού και τις παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας.

Επίσης, αποκάλυψε ότι έχει ζητήσει από τον Νίκο Ανδρουλάκη δύο φορές να συναντηθούν, όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το αρνήθηκε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εκχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα την απόφαση του ΣτΕ και οι δυο αυτές εταιρείες θα φύγουν από το υπεραταμείο και θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το νερό. «Οι δυο αυτές εταιρείες μετά τις εκλογές θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου και θα φύγουν από το υπερταμείο» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε επίσης ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας. «Η πρώτη κάλπη θα δώσει την ισχυρή εντολή. Αν η εντολή που θα πάρουμε στην πρώτη κάλπη είναι ισχυρή, μετά όλα τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Με μια καθαρή νίκη της ΝΔ όλα θα βρουν το δρόμο τους» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς, όπως εξήγησε «σε δύσκολες συνθήκες είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα». Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης πως όλοι πρέπει να σκεφτούμε τα προβλήματα της απλή αναλογικής και έθεσε τα διλλήματα των εκλογών, καταλήγοντας πως πρέπει «να αναλογιστούν οι πολίτες αν σήμερα, το 2023 είναι καλύτερα από το 2019».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη. Ωστόσο ο λαός θα μας υποδείξει τι θα γίνει» και επανέλαβε ότι «Για μένα σημασία έχει η πρώτη κάλπη».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Για τις επερχόμενες εκλογές: Υπάρχουν προβλήματα που γεννάει το εκλογικό σύστημα. Μία κάλπη θέλουμε, αυτή της 21ης ΜΑιου. Τα διλήμματα είναι πολύ σαφή, αν θα πάμε μπροστά ή πίσω. Αν θα προστατεύουμε τα σύνορα μας. Αν η φωνή της Ελλάδας θα μετράει στην Ευρώπη ή θα παρακαλάει για υποστηρικτικές παροχές. Αυτά τα έχουμε αφήσει πίσω μας. Όταν έρθει η ώρα της κρίσης οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν. Θα αναλογιστούν αν η κατάσταση είναι καλύτερη από το 2019.

Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα. Αν χρειαστεί και δεύτερη, τότε πρέπει οι πολίτες να αποφασίσουν για σταθερότητα. Αν έχουμε ισχυρό ποσοστό εκεί, μετά τα πράγματα θαπάρουν τον δρόμο τους αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη.

Με την απλή αναλογική, δύσκολα θα βγουν τελικά αποτελέσματα. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε το σύστημα όμως, ενώ αυτός εκλέχτηκε με αυξημένη αναλογική. Τι θα συνέβαινε στην κρίση στον Έβρο, στην πανδημία, αν έπρεπε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις γρήγορα, σε μια κυβέρνηση συνεργασίας; Την αυτοδυναμία μπορούμε να την πετύχουμε στη δεύτερη κάλπη, αλλά το μυαλό μου είναι στην πρώτη, εκεί θα καθοριστεί το μέλλον της χώρας.

Για τα ελληνοτουρκικά: Πάντα επιδιώκαμε την εκτόνωση της κρίσης με την Τουρκία, αλλά χωρίς να κάνουμε καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτή η στροφή που βλέπουμε είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών, η Τουρκία θα πρέπει να δείξει συνέπεια σε αυτή τη στάση και να λύσουμε τα προβλήματά μας, δηλαδή αυτά των θαλασσίων ζωνών. Δεν θέλουμε να είμαστε σε διαρκή τροχιά σύγκρουσης, αλλά αν επιμείνει σε αυτό, θα υπάρχει μεγάλο κόστος. Πολλά θα εξαρτηθούν κι από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η Τουρκία απομονώθηκε διεθνώς, κι αυτό είναι αποτέλεσμα και της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Για τον φράχτη στον Έβρο: Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς πόρους είτε με ευρωπαϊκά χρήματα. Τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται - πώς είναι δυνατόν να ζητάει ο κύριος Παπαδημούλης να μην χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο; Το κόστος μόνο της επέκτασης είναι 100 εκατομμύρια ευρώ, θα επιδιώξω να μην το πληρώσουμε αυτό εμείς. Όσοι τρων τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών, τους καλώ να έρθουν στον Έβρο να δουν την πραγματικότητα και μετά θα αλλάξουν άποψη.

Για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς στην ΑΣΟΕΕ: Ο Τάκης Θεοδωρικάκος για το περιστατικό με τον πυροβολισμό του αστυνομικού είπε το αυτονόητο. Υπάρχει χρόνιο πρόβλημα της επιθετικής παραβατικότητας και η αστυνομία πρέπει να είναι ενισχυμένη για την ασφάλεια του πολίτη. Τη θέλουμε δίπλα στον πολίτη, όχι στα γραφεία.

Για όσα ακούγονται για την ιδιωτικοποίηση του νερού: Όσον αφορά στα όσα ακούγονται για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί την απόφαση του ΣΤΕ και οι δύο εταιρείες θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου, έτσι ώστε να παραμείνουν για πάντα υπό κρατικό έλεγχο.

Για τις αλλαγές στο κράτος: Μεγάλη τομή το gov.gr, που έκανε τη ζωή όλων των πολιτών πιο εύκολη, αντί για τις ουρές, όλα διεκπεραιώνονται από το κινητό. Στο τέλος της επόμενης 4ετίας πρέπει να έχουμε ένα τελείως διαφορετικό κράτος. Το δυστύχημα των Τεμπών ανέδειξε μια κακή νοοτροπία ωχαδερφισμού. Είμαι αποφασισμένος να τα αλλάξω αυτά. Πλέον οι συντάξεις βγαίνουν σε διάστημα 2 μηνών -δώσαμε βήμα γραφής πως μπορούμε να αλλάξουμε το κράτος.

Για το ΕΣΥ: Το υγειονομικό σύστημα εξαντλήθηκε από την πανδημία. Η δημόσια υγεία είναι μια από τις τρεις πρώτες προτεραιότητες για την επόμενη 4ετία, με προσλήψεις γιατρών, εκσυγχρονισμό των κέντρων υγείας. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού και ο προσωπικός φάκελος του ασθενούς (MyHealth) είναι σημαντικές τομές, όπως και πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού. Μπορούμε να έχουμε μια καλή πρωτοβάθμια υγεία και καλύτερο σύστημα αεροδιακομιδών.

Για την οικονομία: Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τα αντίθετα από αυτά που λέει τώρα. Το πακέτο παροχών του κοστίζει 45 δισ., δεν το ήξερε καν όταν τον ρώτησα. Θα κατακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα που πρέπει - αν έχουμε ισχυρή κυβέρνηση, τότε αυτό θα γίνει πριν το τέλος του 2023. Αυτό θα μας δώσει μεγάλες επενδυτικές δυνατότητες. Η ανάπτυξη που θα έλθει σημαίνουν καλύτεροι μισθοί. Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών. Ξεπεράσαμε τον στόχο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, που έφθασε τα 780 ευρώ. Είναι μια ανακούφιση αυτό και ξέρω ότι η ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα, αλλά αυτή ήταν σημαντική παρέμβαση.

Υλοποιήσαμε στο ακέραιο όλες τις δεσμεύσεις μας για τις φορολογικές μειώσεις. Δώσαμε σημαντικά κίνητρα για καινοτομία, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, θα εξετάσουμε το τέλος επιτηδεύματος, με στόχο να το μηδενίσουμε αρκεί να φτάσουμε στη φορολογική συμμόρφωση.

Για τις συντάξεις: Για πρώτη φορά ξεπάγωσαν οι συντάξεις και είδαν αύξηση 7,75% όσοι δεν είχαν προσωπική διαφορά. Το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς το δημιούργησε ο Αλέξης Τσίπρας - εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όσους την έχουν. Όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, δεν θα πληρώνουν φάρμακα.

Για το Καλάθι του Νοικοκυριού: Το Καλάθι του Νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, έχει δουλέψει πολύ καλά. Το μιμείται και το Βέλγιο. Δημιουργεί διαφάνεια και υγιή ανταγωνισμό. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία για όσο διατηρείται αυτή η πληθωριστική έξαρση. Το market pass έχει ημερομηνία λήξης, θα δούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα προκειμένου να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους.

Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα φανεί στον πολίτη, αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Έχουμε ακρίβεια, αλλά και τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. Η λύση είναι περισσότερη διαφάνεια στις τιμές, με τα διάφορα εργαλεία που έχουμε όπως το e-katanalotis.

Για το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων στους νέους: Μου έλεγαν νέοι ότι δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους. Δημιουργούμε το πρόγραμμα για ανακαινίσεις και επισκευές με επιδότηση των επιτοκίων. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό. Εφόσον συμπληρωθούν οι αιτήσεις των νέων ζευγαριών, θα διπλασιάσω τους πόρους για το πρόγραμμα. Θα ξαναδούμε και το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, βοηθούν τον τουριστικό τομέα αλλά δεν πρέπει να υπάρχει κατάχρηση. Υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για τις ευάλωτες ομάδες.

Για το δυστύχημα στα Τέμπη: Ήταν μια από τις χειρότερες μέρες της ζωής μου, μια γροθιά στο στομάχι. Ανέλαβα την ευθύνη γιατί το σύστημα τηλεδιοίκησης δεν ήταν έτοιμο επί των ημερών μας. Δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Εγγυώμαι ότι τα τρένα θα ξαναλειτουργήσουν καλά και δεν υπάρχει καμία απολύτως συγκάλυψη. Αξιολόγηση στο δημόσιο θα γίνει παντού.

«Έθεσα τις βάσεις για να αλλάξει η χώρα πίστα - το βράδυ της 21ης Μαϊου θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού», κατέληξε ο πρωθυπουργός. «Από τη στιγμή που εκλέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης αρχηγός, δύο φορές ζήτησα να τον δω κι αυτός αρνήθηκε να με συναντήσει», σημείωσε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή