Εκλογές 2023: Οι 2 παράγοντες που κόβουν την αυτοδυναμία αλλά και την «προοδευτική διακυβέρνηση»
Εκλογές 2023: Κρίσιμοι παράγοντες για τον σχηματισμό κυβέρνησης την επομένη των εκλογών είναι βεβαίως τα ποσοστά που θα λάβουν τα δύο πρώτα κόμματα, αλλά και το συνολικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων
Οι «κεντρικοί» δρόμοι την επομένη των εκλογών, ανάλογα με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού είναι τρεις: Ή αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ή προοδευτική διακυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜεΡΑ25). Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο συνεργασίας των δύο ή των τριών πρώτων κομμάτων το οποίο αποκαλείται ειδικού σκοπού και το οποίο προσώρας έχει τις λιγότερες πιθανότητες.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δημοσκοπικά δεδομένα η πρώτη κάλπη δεν φαίνεται να δίνει κανένα κυβερνητικό σχήμα.
Η αυτοδυναμία την οποία ζητά η ΝΔ για την 2η Κυριακή δείχνει να είναι πολύ δύσκολη, έτσι όπως διαμορφώθηκε το πολιτικό σκηνικό μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. Η διοχέτευση της οργής στην γκρίζα ζώνη δυσκολεύει τις προσδοκίες ης ΝΔ, αλλά και το γεγονός ότι αρκετά από τα μικρά κόμματα ενδέχεται να μπουν στη Βουλή και να πάρουν υπολογίσιμα ποσοστά. Μια από τις μεγάλες σπαζοκεφαλίες είναι η συμπεριφορά που θα επιδείξει το εκλογικό σώμα με το αποκαλούμενο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, το "Εθνικό Κόμμα Έλληνες", του οποίου θα ηγηθεί ο πρώην αντιεισαγγελέας Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Για να επιτύχει αυτοδυναμία η ΝΔ με 37%, θα πρέπει τα εκτός Βουλής κόμματα να συγκεντρώσουν ποσοστό περίπου στο 11%. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την απόφαση του Αρείου Πάγου για το αν θα αποκλειστεί ή όχι το κόμμα «Εθνικό Kόμμα – Έλληνες. Το πιο δύσκολο ερώτημα είναι «πού θα κινηθεί αυτό το μέγεθος του εκλογικού σώματος αν ο Άρειος Πάγος αποφασίσει τελικά τον αποκλεισμό του;». Έτσι κι αλλιώς όμως, είτε αποκλειστεί, είτε όχι το συγκεκριμένο κόμμα είναι ένας παράγοντας που θα επηρεάσει το σχηματισμό οιασδήποτε κυβέρνησης.
Σε ότι αφορά την αποκαλούμενη «προοδευτική διακυβέρνηση» εδώ ο άγνωστος Χ δεν είναι τόσο η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά η συμπεριφορά που θα επιδείξει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ οι μισοί δεν θέλουν καμία συνεργασία με τον Βαρουφάκη, ενώ οι άλλοι μισοί το βλέπουν θετικά… Ο δε κ. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με το ΜεΡΑ25. Συνεπώς το αγκάθι εδώ είναι ο Βαρουφάκης και όχι ο Ανδρουλάκης.
Παρ’ ότι δεν είναι σαφές με πιο βασικό κριτήριο θα ψηφίσουν οι Έλληνες, το σίγουρο είναι ότι η ψήφος βγαίνει συνολικά, από μια σειρά θέματα που αξιολογούν οι πολίτες. Η οργή για το δυστύχημα στα Τέμπη παραμένει, ωστόσο, δείχνει να μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από το γεγονός. Αντίστοιχα, καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό τιμωρητικής ψήφου, ενώ έχει εκτοξευθεί η λεγόμενη αντισυστημική ψήφος, μετά τα Τέμπη. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η απογοήτευση λειτουργεί αρνητικά για την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες. Αν όμως υπάρχει σοβαρό δίλημμα το εκλογικό σώμα θα ταρακουνηθεί και θα σπεύσει στις κάλπες.
Πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ψηφοφόροι που βρίσκονται εντός των εκλογικών ορίων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι βέροι δεξιοί ή βέροι αριστεροί.
Για παράδειγμα όσοι ψήφισαν ΝΔ το 2019 και δεν είναι γνήσιοι δεξιοί, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στο 9%, αυτή την περίοδο εμφανίζονται ως απογοητευμένοι αλλά δεν φαίνεται να βρίσκουν μια κομματική εναλλακτική που να τους καλύπτει.
Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με ψηφοφόρους που κινούνται «πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ», χωρίς η αντιπολίτευση να τους έχει πείσει πως μπορεί να επανέλθει στην εξουσία. Μέχρι τώρα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να επαναπατρίζουν τους δικούς τους ψηφοφόρους. Πολλά θα κριθούν τις τελευταίες εβδομάδες βάσει του ποιο κόμμα θα θέσει το ισχυρότερο δίλημμα το οποίο θα «ταρακουνήσει» και θα σηκώσει τους ψηφοφόρους από τον καναπέ.