Στη ΝΔ ποντάρουν στη σύγκριση Μητσοτάκης vs Τσίπρας
Δεν είναι τυχαίο όπως τονίζουν γαλάζια στελέχη ότι η ΝΔ έχει θέσει ως κεντρικό δίλημμα των εκλογών το ερώτημα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας», αφού η υπεροχή του σημερινού πρωθυπουργού (όπως υποστηρίζουν) είναι συντριπτική στους περισσότερους τομείς. Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ως διακύβεβευμα την επιδίωξη «να κάνουμε ότι χρειάζεται μόνο για να πέσει ο Μητσοτάκης» και πάνω σε αυτό το δόγμα επιχειρούν να συμπαρασύρουν και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Τονίζουν παράλληλα ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας προωθεί το σύνθημα «Αλλαγή ή Μητσοτάκης» το οποίο παραπέμπει στο 1981 και θυμίζει το περίφημο «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» που είχε θέσει το 2019 η Κουμουνδούρου.
Όπως σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, προφανώς η τραγωδία των Τεμπών προσέθεσε τους τελευταίους σχεδόν δύο μήνες ένα νέο πεδίο στην αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ένα νέο κεφάλαιο στον προεκλογικό λόγο του Πρωθυπουργού, αυτό της ανάγκης ριζικής αλλαγής του κράτους και σύγκρουσης με τις διαχρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού. Καθώς η προεκλογική περίοδος αρχίζει πλέον επισήμως, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναδείξει τη θετική ατζέντα για την επόμενη τετραετία, να αποφύγει την τοξικότητα και να επιστρέψει στην αντιπαράθεση η σύγκριση των προγραμματικών θέσεων των κομμάτων, με την οικονομία να έχει προεξάρχοντα ρόλο σε αυτές. Στο κυβερνητικό επιτελείο επιμένουν να θεωρούν τις προτάσεις, που διατυπώνει ο Αλέξης Τσίπρας ως ανεδαφικές και ανεφάρμοστες, που παραπέμπουν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα παραμείνουν στα χαρτιά, στην καλύτερη περίπτωση, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά προμηνύουν μια νέα υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Γι αυτό και ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως «αν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να εφαρμόσει έστω κι ένα μέρος όσων έχει εξαγγείλει η χώρα θα ξαναβρεθεί αμέσως σε νέο μνημόνιο».
Απέναντι στην «ακατάσχετη παροχολογία» όπως την χαρακτηρίζουν, του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θα επιμείνει σε ένα συγκροτημένο πρόγραμμα, με στόχο την αύξηση των μισθών και την μείωση της ανεργίας, μέσα από την ανάπτυξη και την αύξηση των επενδύσεων, που θα εγγυηθούν την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Άμεσος στόχος, άλλωστε, παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, στόχος, που όπως σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να επιτευχθεί αν οι πολίτες εμπιστευθούν ξανά την κυβέρνησή του και η χώρα αποφύγει την πολιτική αστάθεια και τις νέες περιπέτειες, όπως λέει χαρακτηριστικά. Πάνω σε αυτή τη βάση, ο Πρωθυπουργός θα θυμίζει όσες δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν, όπως η μείωση φόρων και εισφορών, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η μείωση της ανεργίας, καλώντας του πολίτες να συγκρίνουν την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 έως σήμερα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019. Το δίλλημα της σύγκρισης των δύο κυβερνήσεων και των δύο πρωθυπουργών θα τεθεί με έμφαση και το ερώτημα θα είναι απλό, όπως σημειώνουν στο κυβερνητικό επιτελείο, «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και «θα πάμε μπροστά ή πίσω;».
Σε τροχιά πρώτης κάλπης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να μιλά για μία κάλπη, επιχειρώντας να συσπειρώσει τις δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο όχι μόνο την πρώτη θέση, αλλά και την επίτευξη ενός ποσοστού στις εκλογές της 21ης Μαΐου, που θα καθιστούν την αυτοδυναμία εφικτό σενάριο σε μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Το ποσοστό ελατήριο. Άλλωστε, όλες οι δημοσκοπήσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας έως τώρα, δείχνουν ότι η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας δεν αμφισβητείται. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζονται και αρκετοί δημοσκόποι, βασιζόμενοι όχι μόνο στα ποσοστά των κομμάτων, που αποτυπώνουν στις έρευνες τους, αλλά και στα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όπως σημείωνε πριν από λίγες ημέρες, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί η τάση, που φέρνει τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση, επισημαίνοντας ότι δεν είναι μόνο η ερώτηση της πρόθεσης ψήφου, είναι και οι υπόλοιπες ερωτήσεις μέσα στις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Νέο κύμα δημοσκοπήσεων
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν το νέο κύμα δημοσκοπήσεων μετά την εορταστική περίοδο, που θεωρείται ότι θα αποκρυσταλλώνουν την εικόνα και τις τάσεις της κοινής γνώμης, καθώς οι εκλογές θα έχουν προκηρυχθεί επισήμως και η ώρα της κάλπης θα πλησιάζει. Την ίδια ώρα, πάντως, κρίσιμη εκτιμάται ότι θα είναι και η απόφαση του Αρείου Πάγου για την τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, στο οποίο οι μετρήσεις δίνουν ένα ποσοστό της τάξεως του 3-4,5%. Η συμμετοχή του στις εκλογές, ενδεχομένως θα οδηγούσε σε μια επτακομματική Βουλή, ενώ η απαγόρευση καθόδου του στην εκλογική μάχη δημιουργεί έναν ακόμη αστάθμητο παράγοντα, το που θα διοχετευθούν αυτές οι ψήφοι.
Στην προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας ισχυρό ρόλο θα έχουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αναρτηθούν νέα σποτ, με τον Πρωθυπουργό να έχει τον πρώτο λόγο σε αυτά, αναδεικνύοντας τα μείζονα θέματα της τετραετίας, που ολοκληρώνεται και αυτής, που έρχεται, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει το διακύβευμα των εκλογών και στους νέους, οι οποίοι ιδιαίτερα σε αυτή την εκλογική μάχη, αποτελούν ένα κρίσιμο μέγεθος, αφού πρόκειται για περίπου 420.000 ψηφοφόρους, οι οποίοι προσέρχονται για πρώτη φορά στις κάλπες.