Τα συνεχή «μπλεξίματα» των Ευρωβουλευτών αλλάζουν εκ νέου την ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές

Αλέξης Γεωργούλης: Δύο εκλογικές αναμετρήσεις και αρκετά δικαστικά «μπλεξίματα» Ελλήνων ευρωβουλευτών χρειάστηκαν για να αρχίσει να εγκαταλείπεται η ιδέα της ψηφοφορίας με σταυρό στις Ευρωκλογές. 

Τα συνεχή «μπλεξίματα» των Ευρωβουλευτών αλλάζουν εκ νέου την ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές
INTIME
3'

«Φουντώνουν» τα σενάρια επιστροφής σε ψηφοφορία με λίστα στις Ευρωεκλογές, καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται και πάλι αλλαγή του σχετικού εκλογικού νόμου.

Το «πείραμα» με τον σταυρό προτίμησης στις Ευρωεκλογές έγινε το 2014 και το 2019, δεν φαίνεται όμως να πέτυχε, καθώς το 1/5 σχεδόν των Ελλήνων Ευρωβουλευτών που πήγαν στις Βρυξέλλες με τη λαϊκή ψήφο το 2019 είχαν «μπλεξίματα» με τη Δικαιοσύνη. Είτε την ελληνική, είτε τη βέλγικη.

Η υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτή την περίοδο, είναι η τέταρτη κατά σειρά στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική περίοδο. Είχε προηγηθεί η εμπλοκή της Εύας Καϊλή με την υπόθεση του Qatar Gate και η τετράμηνη προφυλάκισή της, η παρατυπία που χρεώθηκε στη Μαρία Σπυράκη για χρήματα που φέρεται να έλαβε συνεργάτης της αλλά και η φυλάκιση του εκλεγμένου με τη Χρυσή Αυγή βουλευτή, Γιάννη Λαγού.

Επιστροφή στη λίστα ή εκλογικές περιφέρειες

Ο πρωυθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξή του, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο επιστροφής στη λίστα για τις Ευρωεκλογές. «Θα επαναξολογηθεί το θέμα μετά τις εθνικές εκλογές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Παραπολιτικά.

Αντίστοιχα και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης στον απόηχο της υπόθεσης του Αλέξη Γεωργούλη, σημείωνε πως «νομίζω ότι πρέπει να το ξαναδούμε».

Επικρατέσετερο σενάριο σήμερα θεωρείται εκείνο της επιστροφής στην προ του 2014 κατάσταση, της εκλογής δηλαδή με λίστα. Μια άλλη σκέψη όμως που έχει διατυπωθεί είναι να υπάρξει σμίκρυνση της εκλογικής περιφέρειας και να δημιουργηθούν μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, μεγαλύτερες όμως από εκείνες των εθνικών εκλογών και εκεί να παραμείνει η σταυροδοσία.

Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ανοίξει μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Θεωρείται, μάλιστα, σχεδόν βέβαιο, ότι οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2024 θα γίνουν με διαφορετικό τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών, κατά πάσα πιθανότητα με λίστα.

Συμφωνούν τα κόμματα

Είναι εντυπωσιακό μάλιστα το γεγονός ότι μεταξύ των κομμάτων μοιάζει -τουλάχιστον προς το παρόν - να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όποιος άλλωστε «καεί στο χυλό, φυσά και το γιαούρτι». Έτσι θετικός στην αλλαγή της σχετικής διάταξης εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ερωτώμενος σχετικά ανέφερε: «Αυτο που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι πρέπει να το συζητήσουμε σοβαρά, οπότε ό,τι θα σας πω είναι δική μου άποψη. Θεωρώ ότι η Ευρώπη είναι πολύ σοβαρό πράγμα. Ακόμα και το κόμμα μου αλλά και όλα τα άλλα κόμματα δεν το έχουν πάρει όσο σοβαρά θα έπρεπε. Όλες οι αντιπροσωπείες πρέπει να έχουν κάποιο στίγμα. Εγώ, σαν οικονομολόγος θα ήθελα κάποιος ευρωβουλευτής να ξέρει τα θέματα του συμφώνου σταθερότητας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», ενώ τόνισε ότι «με τη λίστα μπορείς να οργανώσεις, διότι η Ευρωβουλή και οι ευρωεκλογές δεν είναι μόνο να καταγραφούν τα κόμματα – ποιος πάει καλύτερα, ποιος πάει χειρότερα – είναι δουλειά που πρέπει να γίνει».

Σύμφωνο με την αλλαγή εμφανίζεται και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ούτε από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας αναμένεται να υπάρξουν ενστάσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή