ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΔΙΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ
Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές: 28 ημέρες πριν την κάλπη - Ποιο ποσοστό ψάχνει η ΝΔ
Ντόμινο εξελίξεων σε όλο το πολιτικό φάσμα προκαλεί η προκήρυξη των εκλογών. 28 ημέρες πριν την πρώτη κάλπη, σεισμικές δονήσεις παρατηρούνται σε όλα τα κόμματα και το ανακάτεμα της τράπουλας κινείται κυρίως γύρω από τις μετεκλογικές συνεργασίες τις οποίες άπαντες αρνούνται προς το παρόν.
Η άγρια κόντρα του Κυριάκου Βελόπουλου με τρεις από τους βουλευτές του τους οποίους κατηγόρησε για αποστασία οδηγεί σε ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματός του, αφού οι δυο από τους τρεις (Μυλωνάκης, Αλεξοπούλου) αποχώρησαν αφήνοντας αιχμές κατά του ίδιου του Κυριάκου Βελόπουλου.
Την ίδια ώρα στην επικαιρότητα έρχεται ψηλά ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος επαναφέρει τα σενάρια εξόδου από το ευρώ και το διαβόητο σχέδιο «Δήμητρα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή, ωστόσο, όπως είπε, πρέπει να υπάρχει ένα έτοιμο σχέδιο σε αυτή την περίπτωση.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «Δήμητρα», όπως το έχει παρουσιάσει στο παρελθόν ο κ. Βαρουφάκης, βασίζεται σε τρεις άξονες:
- Πρώτον, υποχρέωση αποδοχής μονάδων «Δήμητρας».
- Δεύτερον, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου εθνικοποίηση τραπεζών, συντεταγμένη χρεοκοπία της Τράπεζας της Ελλάδος εντός δύο ωρών και ίδρυση ελληνικής νομισματικής αρχής.
- Τρίτον, εκτύπωση μονάδων «Δήμητρας» σε χάρτινη μορφή με δήμευση των πιεστηρίων των Εθνικών Λαχείων.
Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν ότι σύσσωμο το πολιτικό σύστημα αναδιατάσσεται με διαφορετικές στρατηγικές, αφού η απλή αναλογική αποτρέπει κάθε είδους αυτοδυναμία και άπαντες επιθυμούν να διατηρήσουν υψηλά ποσοστά και για την 2η Κυριακή που θα υπάρχει το κλιμακωτό μπόνους. Είναι βέβαιον ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα δούμε πολλές αλλαγές στο εσωτερικό όλων των κομμάτων, αλλά και στις μεταξύ τους σχέσεις και συμμαχίες.
Βεβαίως η πολιτική συζήτηση περιορίζεται γύρω από τα ζητήματα μετεκλογικών συνεργασιών και όχι επί των προγραμμάτων των κομμάτων.
Ο δημόσιος διάλογος περιορίζεται γύρω από το αν θα πάμε σε «κυβέρνηση ηττημένων» ή σε κυβέρνηση συνεργασίας ή ανοχής ή ειδικού σκοπού για να αλλάξει και πάλι ο εκλογικός νόμος ή αν θα χρειαστούμε και τρίτες εκλογές…
Η γκρίζα επιθετική στρατηγική
Μέσα σε αυτό το τοπίο, συμπεριλαμβανομένης και της υπόθεσης Γεωργούλη, στη ΝΔ έχουν επιλέξει να μείνουν μακριά από την τοξικότητα και την γκρίζα επιθετική στρατηγική.
«Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε χθες να ξεκινήσει την προεκλογική περίοδο με ένα “γκρίζο” σποτ, ένα “μαύρο” σποτ, το οποίο θυμίζει μια πολύ δύσκολη στιγμή την οποία όλοι βιώσαμε ως ένα εσωτερικό τραύμα», είπε ο πρωθυπουργός από την περιοδεία του στην Κρήτη και πρόσθεσε: «Αλλά και με κάποιες δηλώσεις του αρχηγού του, όπου λίγο πολύ τι μας είπε; Να προσέχουμε, λέει, τα fake news, να προσέχουμε λέει τις ψεύτικες δημοσκοπήσεις, τις αποστασίες, δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο».
Όπως τόνισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «στρώνει χαλί ο κ. Τσίπρας από τώρα για την εκλογική του ήττα. Αυτό κατάλαβα εγώ από αυτά τα οποία είπε. Ψάχνει δικαιολογίες για το τι θα γίνει στην κάλπη της 21ης Μαΐου», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν θα ακολουθήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια καμπάνια γκρίζου. Ο κ. Βαρουφάκης μιλάει για άλλα συστήματα πληρωμών, για το σύστημα «Δήμητρα». Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση να τον ακολουθήσουμε σε μια καμπάνια γκρίζου. Θα θυμίζουμε στους πολίτες την τετραετία Τσίπρα. Αλλά θα το κάνουμε με ευπρέπεια και επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα. Θα θυμίζουμε τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015, όχι γιατί θέλουμε να γυρίσουμε έτσι σε αυτές τις εποχές το νου μας, αλλά γιατί αυτό το οποίο έχει στο μυαλό του ο κ. Τσίπρας ως “κυβέρνηση ηττημένων” -προσέξτε- προϋποθέτει μια σύμπραξη και με το ΠΑΣΟΚ και με το ΜέΡΑ25.
Και είναι το ίδιο ΜέΡΑ25 το οποίο μας λέει “δεν πειράζει και αν κλείσουν οι τράπεζες” και τώρα ανακαλύπτει, λέει, διάφορα άλλα συστήματα πληρωμών τα οποία τα αποκαλεί “Δήμητρα”, τα διάβαζα και εγώ σήμερα αυτά. Δηλαδή αντί για ευρώ θα πληρωνόμαστε με “Δήμητρες”, δεν ξέρω πώς το φαντάζονται. Αλλά αυτό στο μυαλό τους είναι η “κυβέρνηση των ηττημένων”, η λεγόμενη “προοδευτική διακυβέρνηση”. Πρέπει να γνωρίζουν, λοιπόν, οι πολίτες πολύ καλά γιατί ψηφίζουν και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της ψήφου τους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο εκλογικός στόχος της ΝΔ
Το μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να ακολουθήσει το δρόμο της πειθούς και ανεπίσημα θέτει ως εκλογικό στόχο ένα ποσοστό 34-35%, ώστε να θεωρηθεί εφικτή η αυτοδυναμία και να μην μπει ο Μητσοτάκης (αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα) στη λογική να λάβει την πρώτη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Προφανώς ένα ποσοστό από 31% και κάτω θα σηματοδοτεί δύσκολες εξελίξεις για την Πειραιώς, αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την ανάλυση των δημοσκοπικών δεδομένων.
Βεβαίως στη ΝΔ ξέρουν καλά πως «όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος» και οι 28 ημέρες μέχρι την πρώτη Κυριακή της 21ης Μαϊου είναι πλούσιος και πυκνός πολιτικός χρόνος για να συμβούν τα πάντα. «Νικητής των εκλογών θα είναι αυτός που θα κάνει τα λιγότερα λάθη κι όχι αυτός που θα πει τα μεγαλύτερα ψέματα», λένε με νόημα γαλάζια στελέχη...