Εκλογές 2023: Η ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων και οι περιφέρειες που «κυνηγάει» η ΝΔ
Εκλογές 2023: Ποιες είναι οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες ρίχνει το βάρος της η ΝΔ και ποιες ηλικιακές ομάδες έχουν μπει στο μικροσκόπιο
Τα κρίσιμα στοιχεία των επικείμενων εκλογών τα οποία έχουν μπει στο μικροσκόπιο των στρατηγείων των κομμάτων και ιδιαίτερα στην Πειραιώς είναι μεταξύ άλλων οι ηλικιακές ομάδες των ψηφοφόρων που θα μεταβούν στις κάλπες της 21ης Μαΐου και οι οποίοι θα επιλέξουν την διακυβέρνηση της χώρας για την επόμενη τετραετία.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 9.810.040. 4.760.042 είναι οι άνδρες και 5.049.998 οι γυναίκες, περίπου 170.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2019.
Τα κομματικά επιτελεία μελετούν εξονυχιστικά τα δεδομένα της ανθρωπογεωγραφίας του εκλογικού σώματος και περίπου έχουν καταλήξει που έχει πρόβλημα ο καθένας και που χρειάζονται να ενισχύσουν τα δικά τους μηνύματα για να φτάσουν στην βάση.
Ενδεικτικά το 10,7% των ψηφοφόρων είναι μεταξύ 17-24 ετών, περίπου 937.788 νέοι συμπολίτες μας. Το δυναμικό κομμάτι που βρίσκεται στην αγορά εργασίας από 25-44 αριθμεί 3.093.241 Έλληνες πολίτες. Εδώ είναι ίσως η μεγαλύτερη κατηγορία εις την οποία έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος η ΝΔ κυρίως γύρω από οικονομικά ζητήματα που αφορούν την μείωση της φορολογίας, την αύξηση των μισθών και την αύξηση των θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς απολαβές. Θεωρητικά η δεξαμενή 25 – 44 είναι η ηλικιακή ομάδα που δίνει κυβερνήσεις. Η αμέσως επόμενη κατηγορία που επίσης παίζει ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι 45-54 ετών πουαριθμεί εξίσου ισχυρό αριθμό που αγγίζει τους 1.434.244 ψηφοφόρους πολλοί από τους οποίους έχουν οικογένειες και οι οποίοι σε πολύ μεγάλο βαθμό αναζητούν πολιτική σταθερότητα και οικονομική νηνεμία… Στις κάλπες θα προσέλθουν και 2.724.439 πολίτες από 55-79 ετών. Οι γηραιότεροι, που έχουν ξεπεράσει τα 80 έτη, αποτελούν το 6,5% του εκλογικού σώματος (565.332).
Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση λόγω της ψήφου των αποδήμων οι αριθμός των βουλευτών από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχει ανέλθει σε 15 από 12 που ήταν πριν.
Οι εκλεγμένοι προκύπτουν στην ουσία από την κατανομή των 285 εδρών μεταξύ των 59 εκλογικών περιφερειών της χώρας.
Βόρεια Ελλάδα και μονοεδρικές
Ταυτόχρονα με τη γεωγραφία των πληθυσμιακών ομάδων στο κυβερνητικό στρατόπεδο δίνουν μεγάλη βαρύτητα και στα λεγόμενα γαλάζια κάστρα που βγάζουν κυβερνήσεις. Στις κρίσιμες δηλαδή περιφέρειες οι οποίες κερδήθηκαν από την ΝΔ και το 2019 και πρέπει και τώρα να κερδηθούν.
Οι περιφέρειες-κλειδιά όπως τις ονομάζουν είναι είτε γαλάζια κάστρα, είτε περιοχές τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό να επισκέπτεται προκειμένου να πείσει τους ψηφοφόρους ότι πρέπει να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην κυβέρνησή του να συνεχίσει το έργο της σε πιο ομαλές συνθήκες με την επενδυτική βαθμίδα να βρίσκεται μια ανάσα, με την οικονομία να αναπτύσσεται και με την μόνη κρίση να σοβεί να είναι αυτή της ακρίβειας ως απότοκο της ενεργειακής κρίσης.
Ποια είναι λοιπόν τα γαλάζια κάστρα; Καστοριά, Λακωνία, Ευρυτανία, Σέρρες και Πιερία. Σε αυτές τις περιφέρειες η ΝΔ είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Το 2019 στην Καστοριά το 2019 η ΝΔ είχε καταγράψει το εντυπωσιακό ποσοστό 50,23%, στη Λακωνία 49,91%, στην Ευρυτανία 48,87%, στις Σέρρες 48,04% και στην Πιερία 47,45%. Υψηλά ποσοστά θέλουν να διατηρήσουν και σε Πέλλα, Γρεβενά, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Αιτωλοακαρνανία Αρκαδία, Μεσσηνία, Αργολίδα, Δωδεκάνησα, Χίο. Μεγάλο βάρος δίδεται στις μονοεδρικές περιφέρειες αλλά και στο επίσης γαλάζιο κάστρο των Ιωαννίνων. Μιλώντας για μονοεδρικές υπάρχει προβληματισμός για τα Γρεβενά λόγω της υπόθεσης Πάτση που πλήγωσε πολύ την παράταξη… Και η Θεσπρωτία, επίσης μονοεδρική θεωρείται μια περιφέρεια θα δοθεί μεγάλη μάχη.
Η περίπτωση της Κρήτης
Το μεγάλο νησί είναι πρώτη προτεραιότητα για τη ΝΔ αφού το τελευταίο διάστημα έχει διεισδύσει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Ανδρουλάκης λόγω εντοπιότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετράει πολλές επισκέψεις στο νησί και ήδη έχει δώσει γραμμή σε όλα τα στελέχη του κόμματος να βρίσκονται πάση θυσία στους νομούς και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι…
Το ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να είναι υποψήφιος, όπως προβλέπεται άλλωστε, σε τρεις περιφέρειες, δυο στο βορρά και μια στο νότο έχει κι αυτό τεράστια σημασία…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, στον Έβρο και στον Δυτικό τομέα της Αθήνας.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης η απουσία του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική δράση δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, ενώ τεράστιο συμβολισμό περιέχει και η υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο με τον φράχτη και την ασφάλεια των συνόρων να κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην προεκλογική ατζέντα.
Τέλος, η Αθήνα, και ο Δυτικός της Τομέας αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό καθώς δείχνει ότι για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων της δυτικής Αττικής οι οποίοι όχι άδικα αισθάνονταν ότι έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα από τους κυβερνώντες και πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μεγάλη μάχη θα δοθεί επίσης και στην Εύβοια όπου το 2019 η ΝΔ με 36,61% εξέλεξε τρεις βουλευτές, αλλά και στην Ηλεία όπου στις προηγούμενες εκλογές η Ν.Δ. κέρδισε τρεις έδρες με ποσοστό 36,03%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με 34,82% εξέλεξε έναν βουλευτή και μία έδρα κέρδισε το ΠΑΣΟΚ. Παρά το γεγονός ότι η απλή αναλογική δυσκολεύει πολύ την εικόνα σε σχέση με το 2019, στην γαλάζια παράταξη έχουν βάλει ως κεντρικό στόχο τις παραπάνω περιφέρειες οι οποίες θα διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.
Διαβάστε επίσης:
Εκλογές 2023: Διπλάσια σε σχέση με το 2019 τα κόμματα που υπέβαλαν υποψηφιότητα
Εκλογές 2023: Στη μάχη των debate – Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική Επιτροπή
Εκλογές 2023 - Μυλωνάκης: «Άλλοι θα συλληφθούν στο τέλος» - Συνέχεια μηνύσεων στην Ελληνική Λύση