Εκλογές 2023: Το σχέδιο Τσίπρα για κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και χωρίς τους «μικρούς»

Εκλογές 2023: Όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει και πλέον το λέει ανοιχτά, ότι το βράδυ της 21ης Μαΐου, οι δημοσκόποι θα «τρίβουν τα μάτια τους» με τα αποτελέσματα που θα αντικρίσουν.

Εκλογές 2023: Το σχέδιο Τσίπρα για κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και χωρίς τους «μικρούς»
Eurokinissi
2'

Στον σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν θα χρειάζεται τη συμμετοχή του ΜΕΡΑ 25, ούτε καν την «ανοχή» του, έχει αρχίσει να επενδύει ο Αλέξης Τσίπρας, που θεωρεί ρεαλιστική μια τέτοια πιθανότητα.

Από την πρώτη στιγμή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε να μιλάει για την προοδευτική κυβέρνηση, το Newsbomb.gr σας είχε ενημερώσει πως στην πραγματικότητα, αυτό που είχε στο μυαλό του, ήταν η συνεργασία με τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ήταν, άλλωστε, σαφές ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ακόμα και πριν αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν «αριστεριστής» και να μιλάει για τα σχέδια «Δήμητρα» και «Οδυσσέας», δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει αξιόπιστο κυβερνητικό εταίρο. Επίσης, ουδείς μπορεί να προδικάσει ότι θα μπει στη Βουλή.

Παράλληλα, το ΚΚΕ με την κρυστάλλινη θέση του για τον ρόλο των αστικών κυβερνήσεων, ήταν σαφές ότι δεν θα μπορούσε να λάβει μέρος σε έναν τέτοιο συνασπισμό.

Επομένως, ήταν προφανές πως όλες οι προτροπές Τσίπρα προς αυτή την κατεύθυνση, ότι απευθύνονταν πάντα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όμως, το βασικό ερώτημα που πάντα υπήρχε, ήταν το αν θα αρκούσαν δύο κόμματα για να υπάρξει κυβερνητική λύση, με προοδευτικό πρόσημο από την Κυριακή της απλής αναλογικής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μοιάζει από δύσκολο, ως ακατόρθωτο. Όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει και πλέον το λέει ανοιχτά, ότι το βράδυ της 21ης Μαΐου, οι δημοσκόποι θα «τρίβουν τα μάτια τους» με τα αποτελέσματα που θα αντικρίσουν.

Φαίνεται να εκτιμάει ότι το κόμμα του όχι μόνο δεν θα πέσει κάτω από το 32% των εκλογών του Ιουλίου του 2019, αλλά είναι εφικτό να αυξήσει αρκετά τις δυνάμεις του, πετυχαίνοντας μια σημαντική ανατροπή. Παράλληλα, πιστεύει ότι και το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενισχυμένο.

Αν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις γίνουν πράξη, τότε είναι πολύ πιθανό τα δύο κόμματα να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα και αν η «δεξιά φράξια» της Χαριλάου Τρικούπη αποχωρήσει από το κόμμα, με κατεύθυνση τη Νέα Δημοκρατία.

Βέβαια, αυτό σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί και από το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, επομένως το ποσοστό τους θα μοιραστεί ανάμεσα σε εκείνους που θα κερδίσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Σχετικές ειδήσεις

Αλέξης Τσίπρας: Ομιλία σε συναυλία του ΣΥΡΙΖΑ στη Δραπετσώνα

ΣΥΡΙΖΑ: «Διαχρονική και αδιαπραγμάτευτη η καταδίκη σε επιθέσεις και βίαιες ενέργειες»

Τσαπανίδου: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε πλάτη στην εργοδοτική ανομία»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή