Διπλωματικές πηγές: Απάντηση της Ελλάδας στην επιστολή της Λιβύης στον ΟΗΕ

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ απέστειλε στις 24.04.2023 επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ η οποία αναφέρεται σε επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λιβύης στον ΟΗΕ προς τον ίδιο αποδέκτη (13.02.2023) σχετικά με διάταγμα του Προέδρου της Αιγύπτου για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών της Αιγύπτου, όπως γνωστοποιούν διπλωματικές πηγές. 

Στην εν λόγω επιστολή της ΜΑ της Λιβύης στον ΟΗΕ παρατίθενται συντεταγμένες και χάρτης με τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από την πλευρά της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Όπως διαμηνύουν, με την επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας, η χώρα μας απορρίπτει τους λιβυκούς ισχυρισμούς όσον αφορά τα ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, στον βαθμό που αυτά θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Ειδικότερα, το τμήμα του ανατολικού θαλασσίου συνόρου που παρουσιάζει η κυβέρνηση της Τρίπολης στην εν λόγω επιστολή παραβιάζει την ΑΟΖ της Ελλάδας σύμφωνα με τη διμερή Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών η οποία συνήφθη με βάση το διεθνές δίκαιο (υπεγράφη στις 06.08.2020).


Σημειώνουν ότι τμήμα των διεκδικούμενων από την κυβέρνηση της Τρίπολης ανατολικών θαλάσσιων σύνορων βασίζεται σε οριοθέτηση του τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019 (μη επικυρωμένου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης), το οποίο είναι άκυρο και δεν μπορεί να παράξει οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα δεδομένου ότι παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδεις κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας, όπως το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες, και δεν λαμβάνει υπόψη τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.


Οι εν λόγω λιβυκοί ισχυρισμοί που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο συνιστούν επίσης απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο Θάλασσα, επισημαίνουν.

Τέλος, σημειώνουν ότι στην επιστολή του ΜΑ της Ελλάδας στον ΟΗΕ επαναλαμβάνεται η δέσμευση της χώρας μας για επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες με ειρηνικά μέσα, καλή τη πίστει και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, όπως το έχει πράξει ήδη με την Ιταλία και την Αίγυπτο.