H Τζένη Λειβαδάρου, υποψήφια στο Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει τα χαρτιά της στο Newsbomb.gr

Με το πιο πλούσιο και εντυπωσιακό βιογραφικό ίσως όλων των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων, η επιστήμονας Τζένη Λειβαδάρου αποφάσισε να συστρατευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συνεισφέρει στη δημιουργία μιας δικαιότερης, αναπτυγμένης κοινωνίας, με την ευημερία όλων των πολιτών της στο επίκεντρο.

H Τζένη Λειβαδάρου, υποψήφια στο Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει τα χαρτιά της στο Newsbomb.gr
Η Τζένη Λειβαδάρου παραχώρησε συνέντευξη στο Newsbomb.gr
18'

Η Δρ Τζένη Λειβαδάρου* αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή επιλογή για το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο βρίσκεται στην 6η θέση. Με ένα βιογραφικό που «ζαλίζει» και επιστημονικό έργο με απήχηση από το πανεπιστήμιο του Cambridge μέχρι τον ΟΗΕ, οι ασχολίες της δεν περιορίζονται στην ανάπτυξη καινοτομιών και στις σύγχρονες πράσινες τεχνολογίες, αλλά επεκτείνονται και σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και προσβασιμότητας για όλους.

Σε μια πρώτη της συνέντευξη ούσα στον πολιτικό στίβο, στο Newsbomb.gr, η Τζένη Λειβαδάρου δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων της, καταθέτει τις απόψεις της σε μια σειρά ερωτημάτων και εξηγεί το πώς η επιστήμη, η καινοτομία, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των σωστών πολιτικών αξιοποίησής τους, μπορούν να επιφέρουν την κοινωνική ευημερία.

Η Τζένη Λειβαδάρου με τον Στίβεν Χόκινγκ

Newsbomb.gr: Κυρία Λειβαδάρου, τι ήταν αυτό που καθόρισε την επιλογή σας να θέσετε την υποψηφιότητά σας με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ποιες είναι οι βασικές αρχές και προγραμματικές θέσεις που σας παρότρυναν για αυτή την απόφαση;

Τζένη Λειβαδάρου: Καταρχάς, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σας και για την ευκαιρία που μου δίνετε να αναπτύξω τις θέσεις μου μέσα από το Newsbomb.gr.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας μου έκανε την εξαιρετικά τιμητική πρόταση να βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και να συμβάλλω και εγώ στη συλλογική προσπάθεια για την πολιτική αλλαγή στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Με έναυσμα αυτή την υποψηφιότητα, θέλω να συνδράμω στο δημόσιο διάλογο, σε θέματα που άπτονται της εξειδίκευσης μου και ακουμπούν κρίσιμα ζητήματα της κοινωνικής ευημερίας.

Οι δραστηριότητες μου περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της βιώσιμης ανάπτυξης. Δύο από τους βασικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης είναι το περιβάλλον και η κοινωνία. Στο περιβάλλον, ιδιαίτερη σημασία έχει η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και η ανάπτυξη υποδομών που εξασφαλίζουν παραγωγικές διαδικασίες χαμηλών εκπομπών ρύπων. Για την διαχείριση φυσικών πόρων, εστιάζω κυρίως σε τομείς της εξειδίκευσής μου, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή και η καθαρή ενέργεια. Στις υποδομές, λόγω επαγγελματικής εμπειρίας, έχω μεγάλη εξοικείωση με τα στάδια υλοποίησης των έργων υποδομής. Στα κοινωνικά θέματα, ασχολούμαι με την κοινωνική επιχειρηματικότητα αλλά και λόγω βιωμάτων, με την προσβασιμότητα. Τα θέματα προσβασιμότητας αφορούν το σύνολο των διαδικασιών και των παροχών που χρειάζονται τα άτομα με αναπηρία για να μπορούν να είναι ενεργοί πολίτες, σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικής ζωής.

Η βιώσιμη ανάπτυξη διατρέχει στο σύνολό του το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θα ήθελα να σταθώ σε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα, όπως είναι η εκπόνηση ενός νέου εθνικού σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα, με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια και με έμφαση στα έξυπνα δίκτυα, την ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων και της αυτοπαραγωγής / αυτοκατανάλωσης.

Για τις υποδομές, πολύ πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε το σχέδιο του για μια νέα “Διαύγεια” για τα δημόσια έργα, με τρεις σημαντικές παρεμβάσεις, όπως είναι το Ψηφιακό Κεντρικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων, το Ψηφιακό Κεντρικό Σύστημα Παρακολούθησης Τεχνικών Έργων και το Σύστημα Καταγραφής, Λειτουργίας και Συντήρησης Δημόσιων και Ιδιωτικών Έργων.

Όσον αφορά τις πολιτικές για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει παρουσιάσει ένα συνολικό Σχέδιο Δράσης με 9 στρατηγικούς άξονες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ριζική μεταρρύθμιση στο σύστημα διάγνωσης και πιστοποίησης με ενίσχυση των ΚΕΠΑ, η αύξηση της δαπάνης των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%, η εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή για 70.000 άτομα, η δέσμευση να γίνουν όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης προσβάσιμα εντός τριετίας καθώς και το πιλοτικό πρόγραμμα 20 προσβάσιμων γειτονιών, πολιτικές για την ένταξη στην εργασία και την συμπεριληπτική εκπαίδευση.

Η Τζένη Λειβαδάρου με την Αναπληρώτρια Γεν. Γραμ. του ΟΗΕ, στην οποία παρουσίασε το έργο της για τις πολικές προσβασιμότητας του ΟΗΕ Martha Helena Lopez.

Μεταξύ άλλων, ασχολείστε ερευνητικά με την υδροδυναμική και με τις νέες πράσινες τεχνολογίες. Πού ακριβώς στρέφεται η έρευνα σας και ποια είναι η επιδίωξή σας;

Το ερευνητικό μου ενδιαφέρον εστιάζεται στην υδροδυναμική και στις βασικές αρχές μαθηματικών και φυσικής, που εφαρμόζονται σε νέες πράσινες τεχνολογίες. Οι πράσινες τεχνολογίες αποτελούν ένα συνεχώς αυξανόμενο σύνολο από καινοτόμες πρακτικές που μειώνουν την ενέργεια που καταναλώνεται ενώ παράλληλα αυξάνουν την αποδοτικότητα των συστημάτων παραγωγής. Οι νέες τεχνολογίες μπορεί να έχουν εφαρμογές στον κλάδο της ενέργειας, των κατασκευών αλλά και πολλών βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

Τη δεδομένη χρονική περίοδο η έρευνα μου έχει ολοκληρωθεί. Ωστόσο το ερευνητικό ενδιαφέρον συνεχίζει να αναπτύσσεται καθώς στηρίζω τις πρωτοβουλίες νέων τεχνολογιών και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, δημιουργώντας διαύλους επικοινωνίας μεταξύ ερευνητικών ομάδων και επιχειρήσεων. Ουσιαστικά αυτή είναι και η επιδίωξή μου, να δημιουργώ τις συνθήκες ώστε η ερευνητική δραστηριότητα να γίνεται κατανοητή από την αγορά και αντίστοιχα να μετουσιώνεται σε τεχνολογίες που βοηθούν την παραγωγική διαδικασία.

Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορείται ότι δεν προάγει την αριστεία, ενώ η πρόσφατη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί κατάργησης της κατώτατης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια έγινε επίσης αντικείμενο κριτικής. Εσείς, που αριστεύετε διεθνώς στον τομέα της επιστήμης, τι γνώμη έχετε για αυτό;

Για το θέμα της αριστείας, η απάντηση δίνεται με τον πλέον συμβολικό τρόπο από τις επιλογές που έγιναν και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και όχι μόνο. Έχω την τιμή να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας μαζί με εξαιρετικούς επιστήμονες με διεθνή αναγνώριση, με νέες και νέους της παραγωγής και του πολιτισμού, με ανθρώπους με σπουδαία διαδρομή στην κοινωνία των πολιτών και στους καθημερινούς αγώνες για δικαιοσύνη και αλληλεγγύη.

Αλλά δεν επικεντρώνομαι μόνο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όλα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνουν παραδείγματα λαμπρών επιστημόνων και επαγγελματιών, ενεργούς και διακεκριμένους πολίτες σε πολλούς τομείς που μπορούν να συνδράμουν σε πολιτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

Για το θέμα της εκπαίδευσης, μου δίνετε μια εξαιρετική ευκαιρία να αναφέρω ότι η πορεία μου στο εξωτερικό απλά δεν θα είχε συμβεί, αν δεν είχα πάρει τις κατάλληλες βάσεις από το ελληνικό πανεπιστήμιο. Κρίνοντας κυρίως από την εμπειρία μου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχω μεγάλο σεβασμό για τη δωρεάν παιδεία που παρέχεται στην Ελλάδα και για το επίπεδο της διδασκαλίας που προσφέρουν οι καθηγητές μας. Η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής από φέτος απορρέει ακριβώς από αυτή την ανάγκη για πρόσβαση των νέων ανθρώπων στη δημόσια, δωρεάν και ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση, που περιορίζεται άδικα και ανορθολογικά από το υπάρχον σύστημα εισαγωγής.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα λάθη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που πρέπει να διορθωθούν με αυριανή κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ; Και ποιες είναι οι προτάσεις σας για αυτά;

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει σαν προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έχει οδηγήσει στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και στην αύξηση των ανισοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει παρουσιάσει μια δέσμη στοχευμένων μέτρων για τις πρώτες 50 ημέρες μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Μερικά από αυτά είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ στο ιδιωτικό τομέα, η θεσμοθέτηση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στο ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους, η αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα κατά 10%, η επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, η μείωση των έμμεσων φόρων στα τρόφιμα και τα καύσιμα. Μαζί με ένα συγκροτημένο σχέδιο για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αυτό το πρόγραμμα μπορεί αποτελεσματικά να δώσει την ανάσα που χρειάζονται οι πολίτες και η πραγματική οικονομία.

Εφόσον εκλεγείτε, με ποιους τομείς θα επιλέξετε να ασχοληθείτε στο ελληνικό κοινοβούλιο; Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας και γιατί;

Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρω πως επιλέγω να ασχοληθώ με τους τομείς εξειδίκευσής μου, με τα θέματα που γνωρίζω καλύτερα.

Η εγχώρια βιομηχανική παραγωγή αποτελεί ένα από τα αντικείμενα του επαγγέλματός μου. Η βιομηχανία είναι εκτεθειμένη σε ένα περιβάλλον μεγάλης μεταβλητότητας, που συνδέεται άρρηκτα με το κόστος της ενέργειας αλλά και με τη διάθεση πρώτων υλών. Θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στήριξη στον εκσυγχρονισμό και την απανθρακοποίηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, στην κατεύθυνση της ενεργειακής ουδετερότητας και της προώθησης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι πολιτικές για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας πρέπει να συνάδουν με τις αντικειμενικά υλοποιήσιμες τεχνικές λύσεις αλλά και με ορθολογικά χρονοδιαγράμματα. Στα θέματα της βιομηχανίας άμεση προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των επενδυτικών εργαλείων αλλά και η ενίσχυση της Έρευνας και της Καινοτομίας.

Η ενέργεια είναι επίσης ένα θέμα άμεσα συνδεδεμένο με το κόστος παραγωγής και το κόστος διαβίωσης. Η άποψή μου είναι πως η ενεργειακή ασφάλεια είναι εξαιρετικά σημαντική και εξασφαλίζεται από την εγχώρια παραγωγή ενέργειας. Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής βοηθά στην απεμπλοκή από πιθανές διακυμάνσεις της τιμής των εισαγόμενων ορυκτών καυσίμων. Πράγματι, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μια οικονομική λύση εγχώριας παραγωγής.

Η επιτάχυνση αυτών των επενδύσεων και ο εξηλεκτρισμός πρέπει να έχουν στο επίκεντρο την κοινωνική αποδοχή. Η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να είναι μια δίκαιη μετάβαση. Σε αυτή την κατεύθυνση, οι ενεργειακές κοινότητες είναι μια εξαιρετική λύση για τη μείωση του κόστους της ενέργειας των καταναλωτών. Άμεση προτεραιότητα είναι η προώθηση της υλοποίησης των έργων των ενεργειακών κοινοτήτων που θα επιφέρουν μειώσεις στους λογαριασμούς ενέργειας των συμπολιτών μας.

Στα θέματα των υποδομών, χωρίς να θέλω να κάνω εκτενή αναφορά στα πρόσφατα τραγικά συμβάντα, θα πρέπει να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο ώστε να θωρακιστεί η ασφάλεια των μετακινήσεων και η προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε ότι αφορά την προσβασιμότητα, όπως καταλαβαίνετε έχω μια εκτενή λίστα θεμάτων, με προτεραιότητα σε θέματα που αφορούν τα ΚΕΠΑ, τον Προσωπικό Βοηθό και τη φυσική προσβασιμότητα, με προεκτάσεις όπως στην εκπαίδευση, στην εργασία, στον τουρισμό και στον πολιτισμό.

Πώς κρίνετε το επίπεδο της επιστημονικής έρευνας στη χώρα μας; Υπάρχει χώρος για τους νέους Έλληνες επιστήμονες να μεγαλουργήσουν στη χώρα μας ή το εξωτερικό είναι μονόδρομος; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων ότι «κλείνει το μάτι» στις καταλήψεις στις πανεπιστημιακές σχολές.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια, παρά την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση τους, βρίσκονται πολύ ψηλά στις διεθνείς κατατάξεις. Έχουν εξαιρετικούς καθηγητές και ερευνητές και παράγουν ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο. Στο πλαίσιο αυτό, θα έλεγα ότι είναι κάπως άδικο να καλλιεργείται στον δημόσιο διάλογο μια άλλη εικόνα. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να ακούμε τους νέους ανθρώπους όταν διεκδικούν καλύτερες σπουδές και προοπτική. Οι γενικεύσεις δεν ευνοούν το κλίμα συνεννόησης, που είναι απαραίτητος κρίκος συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και την Πολιτεία.

Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα φοβήθηκα πως απομακρύνομαι από το επίκεντρο των ερευνητικών εξελίξεων, επειδή έφευγα γεωγραφικά μακριά. Στην επαγγελματική μου πορεία, μετά την επιστροφή μου, ανακάλυψα πως υπάρχουν εξαιρετικές ερευνητικές ομάδες στα ελληνικά πανεπιστήμια και άρτια ενημερωμένες για όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις. Με τις δυνατότητες του διαδικτύου και με τα συνεχώς βελτιούμενα ερευνητικά εργαλεία, η ερευνητική δραστηριότητα δεν περιορίζεται από τη γεωγραφία.

Αναμφίβολα, έχουμε ελλείψεις σε υποδομές και γι’ αυτό η κατεύθυνση πόρων προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι μια θετική εξέλιξη για την περαιτέρω ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας.

Έχουμε ένα ευρύ πεδίο ακαδημαϊκής δραστηριότητας στην Ελλάδα και οι νέοι άνθρωποι ξεκινώντας από την Ελλάδα διαπρέπουν διεθνώς. Γνωρίζω άριστους ερευνητές που ξεκίνησαν από τριτοβάθμια ιδρύματα όπως το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ, ανέπτυξαν έρευνα στα πιο αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και επέστρεψαν για να συνεχίσουν την έρευνά τους στα ελληνικά πανεπιστήμια. Μάλιστα είναι τόσο έμπειροι και καταξιωμένοι ερευνητές που φέρνουν μαζί τους ή καταθέτουν επιτυχημένες προτάσεις και εξασφαλίζουν επιπλέον χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Σε παλαιότερη συνέντευξή σας είχατε πει: «Θα έλεγα στον κόσμο να κινείται. Η κίνηση σε κάνει να βλέπεις και να κατανοείς τα πράγματα όπως είναι και να μαθαίνεις διαρκώς»... Πώς θα αναλύατε αυτή την προτροπή;

Νομίζω η συγκεκριμένη φράση ήρθε ως απάντηση, όταν μου ζητήθηκε να δώσω μια συμβουλή ως κίνητρο για τους ανθρώπους που θέλουν να παραμένουν δραστήριοι. Ένα από τα σημεία των καιρών, κατά την άποψή μου, είναι ότι οι άνθρωποι σε διάφορες στιγμές στη ζωή τους νιώθουν στάσιμοι. Νιώθουν πως θα ήθελαν να ασκήσουν διαφορετικό επαγγελματικά ή ακόμα και να είχαν διαφορετική εξέλιξη σε διάφορους τομείς της ζωής τους. Επειδή αυτή την πρόκληση την έζησα αρκετά νωρίς στη ζωή μου, λόγω της αναπηρίας, προσπάθησα να βρω και τη λύση.

Η λύση που βρήκα είναι το να παραμείνω δραστήρια, να βρίσκομαι σε «κίνηση». Άρχισα να κάνω βήματα προς πολλές κατευθύνσεις, προσπαθώντας να βρω νέα ενδιαφέροντα. Χρειάστηκε προσπάθεια για να δημιουργήσω εναλλακτικές επιλογές. Μια από αυτές τις επιλογές με οδήγησε στο Cambridge, μια άλλη με οδήγησε στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, μια ακόμα επιλογή με έφερε πίσω στην Ελλάδα. Το πρώτο βήμα είναι μια καλή αρχή. Φυσικά είναι σημαντικό και να κοιτάμε πίσω για να βλέπουμε τι έχουμε καταφέρει και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Η παρατήρηση και η μάθηση αποτελούν προσλαμβάνουσες που διευρύνουν τη σκέψη.

Όμως σας διαβεβαιώ πως υπήρξαν και άλλοι σοφότεροι που έχουν περιγράψει καλύτερα την προσπάθεια του ανθρώπου να εξελιχθεί. Προσωπικά, βρίσκω εξαιρετικά συγκινητικό και σας παροτρύνω να διαβάσετε «Το Πρώτο Σκαλί» του Κ.Π. Καβάφη.

Γνωρίζουμε ότι έχετε αναλάβει πολλές δράσεις σχετικά με βελτίωση της προσβασιμότητας και της κινητικότητας των ανθρώπων με αναπηρία. Θέλετε να αναφερθείτε σε αυτές; Από την εμπειρία σας και στο εξωτερικό, πώς κρίνετε την κατάσταση στη χώρα μας;

Όχι μόνο παρακολουθώ τις εξελίξεις στα θέματα προσβασιμότητας, αλλά είμαι άνθρωπος που βιώνει τις αλλαγές, τα τελευταία 20 χρόνια. Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια υπάρχει ένας διάλογος για τα θέματα προσβασιμότητας που ενισχύεται συνεχώς και αυτό είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο. Υπάρχει ανοιχτός διάλογος για νέες λύσεις προσβασιμότητας όμως οι χρονικές καθυστερήσεις είναι πολλές. Μιλάμε για χρονικές καθυστερήσεις που επηρεάζουν άμεσα και υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία, και σε εξαιρετικά δύσκολες περιπτώσεις σε σημείο να διακυβεύεται η επιβίωση τους. Η παροχή βοήθειας έρχεται κυρίως από συγγενείς, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο σε ανθρώπους που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω μερικά από τα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας.

Έχω βιώσει δαιδαλώδεις διαδικασίες αξιολόγησης και επαναξιολόγησης της αναπηρίας μου. Έχω αναλάβει πολλές φορές να βοηθήσω ανθρώπους να πιστοποιήσουν τη δική τους αναπηρία. Κάποιες φορές τα καταφέραμε, με κάποιες περιπτώσεις ακόμα παλεύουμε για τα αυτονόητα. Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα που δεν είναι της παρούσης. Οφείλω όμως να αναφέρω πως η αξιολόγηση των ΚΕΠΑ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς κάθε αναπηρία είναι ξεχωριστή και κάθε νόσος έχει διαφορετική εξέλιξη.

Έχω επίσης δει ανά τον κόσμο εξαιρετικές λύσεις και προβλέψεις προσβασιμότητας. Αντίστοιχα έχω δει και μεγάλες αστοχίες και ελλείψεις. Μπορούμε να εισάγουμε νέες λύσεις βασισμένες σε αυτές τις εμπειρίες. Όνειρό μου είναι η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία σε κάθε υπηρεσία. Γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Είμαστε και είμαι εδώ, για να αξιοποιήσουμε τη γνώση και την εμπειρία για την υλοποίηση τέτοιων σχεδίων.

Επίσης, η προσβασιμότητα δεν αφορά μόνο τα άτομα με αναπηρία. Ειδικά η φυσική προσβασιμότητα, δηλαδή οι ανοιχτές ράμπες τα ευρύχωρα πεζοδρόμια, η ύπαρξη ανελκυστήρα, αφορούν όλους τους ανθρώπους που χρειάζονται κάποιες παραπάνω προβλέψεις έστω και παροδικά. Κάποια παραδείγματα είναι ένας άνθρωπος που έχει χτυπήσει, μια μητέρα με ένα παιδικό καρότσι ή ένας άνθρωπος στην τρίτη ηλικία. Παγκοσμίως στατιστικά πάνω από το 10% του πληθυσμού εξυπηρετείται από λύσεις προσβασιμότητας. Αντίστοιχα ποσοστά ισχύουν και για την Ελλάδα. Έχω μιλήσει πολλές φορές για το πώς πρέπει να ξεκινήσουμε. Δημιουργώντας προσβάσιμες γειτονιές, πόλους προσβασιμότητας που συγκεντρώνουν δραστηριότητες, που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν απροσπέλαστες.

Ένα άλλο κρίσιμο σημείο που δεν ακούω στο δημόσιο διάλογο είναι η ψηφιακή προσβασιμότητα για την τρίτη ηλικία και για άτομα που δεν μπορούν να χειριστούν ψηφιακά μέσα. Κυριολεκτώ όταν σας λέω πως οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Θα πρέπει να υπάρξει μια λύση για την εξυπηρέτηση αυτών των πολιτών.

Και αφού αναφέρουμε την ψηφιακή προσβασιμότητα θα ήθελα να πω πως κατά την διάρκεια της πανδημίας, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, άτομα με αναπηρία που έχουν δυσκολία μετακίνησης μπόρεσαν να εκπαιδευτούν ή να εργαστούν εξ αποστάσεως. Η λογική της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εργασίας πρέπει να παραμείνει και στη μετά covid εποχή, καθώς δίνει κίνητρο και βοηθά ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας να εξελιχθεί και να δημιουργήσει.

Όπως καταλαβαίνετε η ατζέντα είναι μεγάλη και βασίζεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα. Έχω εικόνα από που πρέπει να γίνει η αρχή και συζητώ διαρκώς για αυτά τα θέματα με ανθρώπους που εργάζονται σε σχετικούς φορείς αλλά και με την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, της οποίας είμαι μέλος.

*Η Τζένη Λειβαδάρου είναι μηχανικός, εξειδικευμένη σε θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στρατηγικής για πράσινες επενδύσεις. Έχει 16 χρόνια εμπειρίας σε θέματα υποδομών, προσβασιμότητας, διαχείρισης φυσικών πόρων και σε νέες τεχνολογίες για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας. Έχει εργαστεί σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Γενική Γραμματεία – Νέα Υόρκη) και έχει διατελέσει υψηλόβαθμο στέλεχος σε διευθυντικές θέσεις σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις τεχνολογίες υδάτινων πόρων. Για τα επόμενα 7 χρόνια εργάστηκε ως σύμβουλος μηχανικός σε μεγάλα έργα υποδομών. Στην πορεία της καριέρας της μετακόμισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέκτησε δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο στα οικονομικά των υποδομών και στη συνέχεια εκπόνησε το διδακτορικό της στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής.

Κάνοντας έρευνα στις πατέντες για πράσινες τεχνολογίες ταξίδεψε σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία και είχε την τύχη να συνεργαστεί με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς ερευνητές.

Παράλληλα με τις σπουδές της, εκπροσώπησε το κολέγιο της - Queens’ college - ως πρόεδρος των φοιτητών και οργάνωσε δυο καμπάνιες χορηγιών για λύσεις προσβασιμότητας. Ως εκφραστής της κοινωνικής ενσωμάτωσης είχε την τιμή να συζητά με τον καθηγητή Stephen Hawking.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή