Αλέξης Τσίπρας: Κυβέρνηση το πρώτο με το τρίτο κόμμα, ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ
«Έχουμε εκλογές απλής αναλογικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η απλή λογική. Με όλα τα κόμματα είμαστε αντίπαλοι. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα είναι σε θέση να κάνει κυβέρνηση. Άκουσα σήμερα τον κ. Σκέρτσο να λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει την εντολή. Το κρίσιμο είναι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα. Ζητάμε την εντολή από τον λαό για να κάνουμε πράξη την επιθυμία των πολλών, την αλλαγή», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
«Έχω να μιλήσω χρόνια με τον κ. Βαρουφάκη. Δεν είναι στο καλύτερο επίπεδο οι προσωπικές μας σχέσεις. Δεν έκανα καμία συνάντηση μαζί του. Απευθυνθήκαμε θεσμικά σε όλα τα κόμματα, με 11 όρους. Δεν συζητάμε με τέτοιες εμμονές. Επαναλαμβάνω ότι το βράδυ των εκλογών το πρώτο με το τρίτο κόμμα, θα είναι σε θέση να κάνουν κυβέρνηση. Εμείς χθες αναφέραμε τα 11 άρθρα της σύγκλισης. Απευθύνονται προφανώς και στον κ. Ανδρουλάκη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τις πιθανές συνεργασίες και για τον κ. Βαρουφάκη.
«Πουθενά στην Ευρώπη το τρίτο κόμμα, δεν επιλέγει τον πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας. Σε κάθε περίπτωση, ας κάνει ο κ. Ανδρουλάκης μία πρόταση. Ποιος θα κυβερνήσει; Ο άγνωστος «Χ»; Θα πρέπει να γίνουν προτάσεις», είπε στη συνέχεια.
«Η κοστολόγηση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόγραμμά μας έχει αυξομειώσεις. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.
«Η μεσαία τάξη ζει με κουπόνια, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως θα τη στηρίξει», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Οι επιχειρήσεις βεβαίως πρέπει να έχουν κέρδος, αλλά να ορίσουμε ένα εύλογο ποσοστό κέρδους» εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας.
«Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια. Ξέρουμε τι γίνεται με το χρέος, δεν είμαστε χθεσινοί. Ο κ. Μητσοτάκης αύξησε και το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. Σημασία έχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρεωκόπησε τη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία το έκανε. Πάει πολύ να μας εγκαλεί ο κ. Μητσοτάκης να μας εγκαλεί ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά, ενώ είναι καθ έξιν μπαταχτσής», υπογράμμισε.
«Για να κλείσει το χιουμοράκι με το «με ένα νόμο και ένα άρθρο», εμείς με έναν νόμο θα καταργήσουμε το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ο πρωθυπουργός, όπως έκανε σήμερα ο κ. Μητσοτάκης που κάνει προεκλογικά ταξίδια με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος», είπε ακολούθως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η τακτική του «κάνω ό,τι θέλω» και της αλαζονείας του κ. Μητσοτάκη, έχει καμία σχέση με την τακτική που ακολούθησα εγώ στα 4,5 χρόνια πρωθυπουργίας; Μην τρελαθούμε. Έχουμε έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που κάνει ό,τι θέλει. Αυτό μου θυμίζει μια φράση που είχε πει ένας αγωνιστής της αριστεράς και φίλος μου, ο Ινάσιο Λούλα. Προτιμώ μια αριστερά που κάνει ό,τι μπορεί, παρά μια δεξιά που κάνει ό,τι θέλει», είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.
«Πρέπει να διδαχθούμε και από τις λάθος επιλογές της Αριστεράς στην ιστορία του κινήματος και των αγώνων του λαού. Το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος» ήταν μια λάθος γραμμή που την πλήρωσε η χώρα με την εδραίωση ενός καθεστώτος. Ο κ. Κουτσούμπας οφείλει να διαβάσει λίγο περισσότερο την πλούσια ιστορία του ΚΚΕ. Οι διαφορές μας είναι γνωστές, αλλά υπάρχει σεβασμός. Οφείλω να πω ότι δεν υπάρχει τώρα το «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος». Δεν μπορεί κάτι που είναι φιλολαϊκό να συγκρίνεται με τη Νέα Δημοκρατία», είπε για την κριτική που του ασκείται από ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ.
«Ο κ. Ανδρουλάκης δεν είναι ιδιοκτήτης του Ανδρέα. Ο Ανδρέας ανήκει στην ιστορία. Θα πρέπει να σεβαστεί ότι πάρα πολλοί συνοδοιπόροι του Ανδρέα έχουν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει να το σεβαστεί. Και να πάμε στην ουσία, να πει με ποιο από τα 11 σημεία που κατέθεσα, διαφωνεί. Να κάτσουμε να συζητήσουμε. Να δούμε πού διαφωνεί. Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι κοστίζει, όπως έλεγε το 2018 ότι υπογράψαμε τέταρτο μνημόνιο. Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Όπως έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν, μια φορά μπορεί να κοροϊδέψει κάποιος πολλούς, λίγους μπορεί να τους κοροϊδέψει περισσότερες φορές αλλά ποτέ όλους για πάντα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
«Το ΚΚΕ δεν ψαρεύει; Ή μήπως δεν μας συμφέρει να αναφερθούμε στο ΚΚΕ γιατί είναι ιστορικό κόμμα; Όσα βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι ανησυχητικά. Πρώτη φορά στην ιστορία της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας δημιουργήθηκε θέμα με τους συνδυασμούς. Έμεινε εκτός μεγάλος συνδυασμός. Έπεσε «βόμβα» στη δεξιά πολυκατοικία και κατέρρευσαν τα διαμερίσματα. Όσα δεν κατέρρευσαν φαίνεται ότι έχουν δώσει υπόσχεση στήριξης στον κ. Μητσοτάκη. Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ, θα έπρεπε να το γνωρίζετε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν έφτασαν στο σημείο να ακυρώσουν ένα κόμμα που είναι στη Βουλή (σ.σ. Ελληνική Λύση), αλλά ακύρωσαν τα κόμματα Εμφιετζόγλου, Λατινοπούλου, Νικολόπουλου και ακόμα και του κ. Ευμορφίδη ενός επιχειρηματία που δεν είναι ακραίος αλλά φιλελεύθερος. Όλα αυτά τα κόμματα είναι ανταγωνιστικά της Νέας Δημοκρατίας», επεσήμανε.
«Πρώτη φορά στην ιστορία έκρινε το Α1 του Αρείου Πάγου το ποια κόμματα θα μπουν στις εκλογές. Ο επικεφαλής κατήγγειλε ότι υπήρξε προσπάθεια χειραγώγησης για να αποφασίσει ποια κόμματα θα συμμετέχουν. Νομίζαμε ότι όλα αυτά ήταν για το κόμμα Κασιδιάρη. Έκπληκτοι είδαμε ότι δεν ήταν μόνο για αυτό. Για αυτό δεν δέχτηκαν τη δική μας τροπολογία», εξήγησε στη συνέχεια.
«Τέτοια χειραγώγηση της Δικαιοσύνης δεν έχει ξαναδεί ο τόπος. Ο πρωθυπουργός που δεν δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και να χειραγωγεί τη Δικαιοσύνη, θα κάνει τα πάντα για μείνει στην εξουσία», είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το 2019 στις Ευρωεκλογές είχα κι εγώ τη σκέψη αν έπρεπε να επιστρέψουμε στη λίστα. Ο σταυρός δίνει δικαίωμα στους πολίτες να επιλέξουν. Αν υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε. Δεν θα πω καλύτερη εκπροσώπηση, γιατί θα αδικήσω αξιόλογους εκπροσώπους που βγήκαν με σταυρό. Δεν πρέπει με μία υποψία, για να μην τον δικάσουμε ας τον δικάσει η Δικαιοσύνη τον κ. Γεωργούλη, να πάρει η μπάλα όλο το πολιτικό σύστημα», ανέφερε για την υπόθεση Γεωργούλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εγώ υπέγραψα το 2019 τη συμφωνία με Exonmobile και Total για τα οικόπεδα Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Έκτοτε οι δύο εταιρείες αποχώρησαν και έχει δημιουργηθεί μια μετατόπιση προς τις ΑΠΕ. Οτιδήποτε έχει υπογραφεί να προχωρήσουν οι έρευνες κι αν υπάρχει να αξιοποιηθεί, αλλά να κάνουμε μια στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλούτο που δεν υποπτευόμαστε ότι έχουμε, αλλά τον έχουμε, που είναι ο αέρας, ο ήλιος και η δυνατότητα της χώρας να γίνει ενεργειακά αυτόνομη», εξήγησε για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά και τους υδρογονάνθρακες.
«Καμία δύναμη πολιτική δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ας μην ανησυχεί ο κ. Βελόπουλος. Καμία πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αποδεχθεί συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, πριν λυθεί η ουσιαστική διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Υπάρχει μια σαφής εθνική γραμμή που οφείλουμε να τηρήσουμε. Το ερώτημα είναι τι μας ξημερώνει μετά τις εκλογές στην Τουρκία. Αν θα είναι ο Ερντογάν ή μια άλλη κυβέρνηση και ποια θα είναι η ατζέντα της», τόνισε για τα ελληνοτουρκικά.
«Δεν συμμερίζομαι την έκφραση του κ. Ζουράρι, έχει ιδιαιτερότητα βέβαια στις εκφράσεις του. Δεν είναι σωστό να τα βάζουμε με τα παιδιά που έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα δεν είναι αυτή που έχουν τη δυνατότητα, είναι αυτή που δεν έχουν τη δυνατότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την Παιδεία και πρόσθεσε:
«Ο λόγος που επιβλήθηκε η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν γιατί Μητσοτάκης και Κεραμέως ήθελαν να μειώσουν τους εισακτέους. Στόχος ήταν να κλείσουν τμήματα και σχολές για να οδηγήσουν φοιτητές στην ιδιωτική εκπαίδευση. Υπάρχει μία σειρά από σχολές που θα πρέπει να δίνονται εξετάσεις, αλλά και μία σειρά από σχολές που δεν θα χρειάζονται. Σχολές που θέλουν δεξιότητες, που θέλουμε να τους δώσουμε δεξιότητες. Να πηγαίνουν μαθητές από τα ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, να αποκτούν δεξιότητες και να είναι σε ανοικτή γραμμή με την αγορά. Εμείς πιστεύουμε σε μια δημόσια Παιδεία, εμείς δεν θέλουμε να καταργήσουμε την ιδιωτική εκπαίδευση αλλά να ενισχύσουμε τη δημόσια εκπαίδευση και να την κάνουμε ανταγωνιστική».
Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την επαναφορά του Δημόσιου χαρακτήρα στη ΔΕΗ αλλά και στην Εθνική Τράπεζα.
«Το κόστος της επανάκτησης του 51% της ΔΕΗ είναι 350 εκατ. ευρώ. Ακόμα και στη Γαλλία ο Μακρόν κρατικοποιούσε κι εδώ η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε. Η διοίκηση που έβαλε, όποτε δεν δίνει μπόνους στον εαυτό της καθοδηγεί τον ανταγωνισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Δείτε τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα