Εκλογές 2023: Σενάριο για δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου

Εκλογές 2023: Με δεδομένη τη μη ύπαρξη αυτοδυναμίας στις πρώτες κάλπες, οι δεύτερες αναμένεται να στηθούν στις 25 Ιουνίου.

Εκλογές 2023: Σενάριο για δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου
Φωτογραφία αρχείου / EUROKINISSI
2'

Οι Εκλογές 2023 διεξάγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που επί της ουσίας οδηγεί δεδομένα τη χώρα και σε δεύτερης κάλπες καθώς θεωρείται – και είναι στην πραγματικότητα – απίθανο να εξασφαλίσει αυτοδυναμία κάποιο κόμμα από τη διαδικασία στις 21 Μαΐου. Η ημερομηνία των δεύτερων εκλογών, λοιπόν, είναι αυτή που θα αρχίσει να απασχολεί από την ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή.

Μέχρι τώρα, η ημερομηνία που ήταν επικρατέστερη και αυτή που είχαν αφήσει να εννοηθεί από την κυβέρνηση, ήταν η 2α Ιουλίου. Όμως, φαίνεται πως υπάρχει ανατροπή και έχει αρχίσει να κερδίζει «πόντους» το σενάριο να διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πότε θα διεξαχθούν οι δεύτερες εκλογές, δεν αποτελεί απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η απόφαση θα εξαρτηθεί από το χρονικό εύρος των διερευνητικών εντολών. Το ανώτατο όριο που μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία είναι εννέα ημέρες, τρεις ημέρες για κάθε ένα από τα τρία πρώτα κόμματα. Θα ακολουθήσει η ορκωμοσία της Βουλής, η εκλογή προέδρου και αντιπροέδρων, σύσκεψη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αδυναμία συγκρότησης, κλείσιμο της Βουλής και εκ νέου προκήρυξη εκλογών.

Αν όλα αυτά, έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαΐου τότε το σενάριο για τις 25 Ιουνίου θα είναι απόλυτα εφικτό.

Κομβικό, για το πότε θα αποφασιστεί εν τέλει, να στηθούν οι δεύτερες κάλπες θα είναι το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Σε κάθε περίπτωση, αν οι προβλεπόμενες διαδικασίες των διερευνητικών εντολών προχωρήσουν γρήγορα, όπως αναλύσαμε, (που όπως φαίνεται έτσι θα κυλήσουν τα πράγματα) τότε το σενάριο για δεύτερες κάλπες στις 25 Ιουνίου αναμένεται να γίνει… βεβαιότητα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή