Εκλογές 25 Ιουνίου: Κωδικός αυτοδυναμία χωρίς λάθη, η στρατηγική της ΝΔ
Όπως τονίζουν τα γαλάζια στελέχη για να επιτευχθεί ο στόχος της καθαρής αυτοδυναμίας στην κάλπη της 25ης Ιουνίου απαιτούνται δύο βασικές συνθήκες:
1ον. Η αποφυγή λαθών και φαινομένων αλαζονείας
2ον. Η μεγάλη κινητοποίηση των ψηφοφόρων αφού η κάλπη είναι «άδεια».
Την αποφυγή φαινομένων αλαζονείας και έπαρσης είναι κάτι που από το πρώτο βράδυ της εκλογικής νίκης, το υπογράμμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με το μήνυμα προειδοποίηση ότι δεν θα υπάρξει εκ μέρους του καμία ανοχή. Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει και το σύνθημα η κάλπη είναι άδεια στην αρχή της κάθε διαδικασίας θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και ότι το κοντέρ κάθε φορά μηδενίζεται!
Το δεύτερο, και εξαιρετικά σημαντικό, είναι να διατηρηθεί στα ποσοστά της προηγούμενης αναμέτρησης, το ποσοστό συσπείρωσης της γαλάζιας παράταξης, αλλά και εκείνο της συμμετοχής στις εκλογές.
Στην πρώτη κάλπη, η συσπείρωση των ψηφοφόρων «έπιασε ταβάνι», σε αντίθεση με το κόμμα του κ. Αλ. Τσίπρα, η εκλογική βάση του οποίου διασπάστηκε. Ουσιαστικά η ΝΔ παίζει χωρίς αντίπαλο στην δεύτερη κάλπη και απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή – όπως τονίζουν οι εκλογολόγοι της ΝΔ – προκειμένου να αποφευχθούν αστοχίες στελεχών.
Οι επιτελείς της ΝΔ θα δώσουν αγώνα για να περάσει και στον τελευταίο ψηφοφόρο η ανάγκη να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και να μην επαναπαυτεί στις δάφνες της ιστορικής νίκης των εκλογών της απλής αναλογικής.
Τι θα κάνουν τα μικρά κόμματα;
Σημαντικό είναι να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό με την συμμετοχή και άλλων κομμάτων (κυρίως εκ των δεξιών της δεξιάς) που θα μπουν στο παιχνίδι του δεύτερου γύρου, αλλά να δούμε και την δυναμική των λεγόμενων μικρών κομμάτων. Πόσα θα μπουν στη Βουλή και πόσα θα μείνουν εκτός στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.
Αν και θεωρητικά ακόμα και με εξακομματική βουλή, με το ποσοστό που πήρε η ΝΔ είναι εφικτή η συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης, το εκλογικό επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη θα δώσει τη μάχη με το βλέμμα στα τρία μικρότερα κόμματα, την «Πλεύση Ελευθερίας» και τη «Νίκη» που άγγιξαν το 2,9% και το ΜΕΡΑ25 που απέσπασε τελικά το 2,5% των ψηφισάντων.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί μεγάλο βάρος σε συγκεκριμένες περιοχές, με έμφαση σε Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, τις οποίες θα επισκεφθεί κατά την προεκλογική περίοδο ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, θα ξεκινήσει τις περιοδείες από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με προτεραιότητα, δήμους και νομούς όπου η ΝΔ κατέγραψε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους αρχικούς στόχους του κόμματος.
Παράλληλα θα δοθεί βάρος σε πολίτες που ενδεχομένως δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή Νέα Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι την είχαν επιλέξει πίσω από τα παραβάν του Ιουλίου του 2019. Βεβαίως θα γίνει και δυναμικό άνοιγμα με μήνυμα διεύρυνσης και σε άλλες ομάδες που δεν είναι παραδοσιακά υπέρ της ΝΔ.
Προφανώς, η ομάδα της ΝΔ παρακολουθεί στενά και την εκλογική μάχη του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου «Πλεύση Ελευθερίας», αλλά και την βαριά εσωστρέφεια που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την συντριπτική ήττα της Κυριακής. Ταυτόχρονα όσο ο ΣΥΡΙΖΑ κονταροχτυπιέται με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25 και την Πλεύση Ελευθερίας για το ποιος εκφράζει με πιο αυθεντικό και πειστικό τρόπο την αριστερά και όσο θα ξιφουλκούν ο Αλ. Τσίπρας με τον Ν. Ανδρουλάκη η ΝΔ θα οργώσει ξανά την ελληνική περιφέρεια παρουσιάζοντας το πρόγραμμά της για την Ελλάδα του 2030. Η επικοινωνία του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει πάλι με επίκεντρο τις αυξήσεις στους μισθούς, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και την ατζέντα για τους νέους. Η πορεία λοιπόν στα χνάρια του θετικού λόγου και των θετικών μηνυμάτων για την επόμενη ημέρα της χώρας. Στο ίδιο μοτίβο θα συνεχιστεί το «όχι» στην πόλωση και στην τοξικότητα, χωρίς ούτε μια στιγμή εφησυχασμού και χαλάρωσης. «Στρατηγική που κερδίζει δεν αλλάζει», είναι το σύνθημα της ΝΔ και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης:
Survivor All Star Spoiler: Πότε θα γίνει ο τελικός – «Καραμπόλα» με τις εκλογές
Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Τα επικρατέστερα ονόματα – Ποιος θα είναι πρωθυπουργός