ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ 2020 - ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑΤΑ

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθαρίζει στο Newsbomb.gr: «Οι Πρέσπες είναι λίμνες, το Αιγαίο είναι θάλασσα»

Σε αποκαλύψεις για τις δραματικές ώρες του Αυγούστου του 2020 όταν η Ελλάδα και η Τουρκία βρέθηκαν κοντά στα πρόθυρα σύρραξης προχώρησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην Αμαλία Κάτζου και τον Δημήτρη Μάνωλη για το Newsbomb.gr.
Newsbomb.gr
10'

Ο Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξή του, απέστειλε επίσης πολλαπλά μηνύματα στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα με τη μειονότητα στη Ροδόπη, στην Τουρκία για τις δηλώσεις Ερντογάν από την κατεχόμενη Κύπρο, αλλά και στην Αλβανία για την κράτηση Μπελέρη.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας εκμυστηρεύτηκε ποια θα ήταν τα τρία πρώτα τηλεφωνήματα που θα έκανε σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία και θα συμβούλευε τους διαδόχους του στο υπουργείο Εξωτερικών να έχουν «κρύο αίμα».

Ταυτόχρονα, έθεσε το δίλημμα των εκλογών, 11 ημέρες πριν από τις δεύτερες κάλπες της 25ης Ιουνίου και ανακοίνωσε πως σήμερα θα βρεθεί με κλιμάκιο της ΝΔ στη Θράκη.

Δείτε τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στο Newsbomb.gr:

«Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ πάσχει, μπάζει»

Αναλυτικότερα, ως προς τη συζήτηση για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στις πρώτες εκλογές, ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τακτοποιήσει τα του οίκου του και να δώσει μια λογική απάντηση. «Έχει δημιουργηθεί ένα ερώτημα εκεί - και το λέω όσο πιο κομψά μπορώ - αφήνοντας μεγαλύτερο παράθυρο στον ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να φροντίσει να έχει μια καλή απολογία απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχει ένα βασικό πράγμα που κρίνει το εθνικό συμφέρον. Υπηρετεί μια επιλογή, το εθνικό συμφέρον; Όταν σε αυτό το τεστ μια επιλογή δεν μπορεί να περάσει, τότε υπάρχει ένα ζήτημα. Εκεί η αντιπολίτευση θα πρέπει να κοιτάξει κάτι να πει. Δεν μπορούμε να αγνοούμε ακόμα κι αυτή την παράμετρο επιλογής βουλευτή. Δεν γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το κριτήριο, κατά τον Νίκο Δένδια, είναι αν κάποιος υπερέβη τα εσκαμμένα. «Εδώ μιλάμε για την κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού όσον αφορά τους αντιπροσώπους του. [...] Εάν αυτή η επιλογή έχει νοθευτεί από άλλους παράγοντες πλην του εθνικού συμφέροντος. Εκεί αυτή η επιλογή πάσχει, μπάζει. Εκεί αυτός ο οποίος είναι υπεύθυνος γιατί είναι στο δικό του κομματικό χώρο αυτή η πιθανή επιλογή, πρέπει να δώσει μια λογική απάντηση» σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, έσπευσε να τονίσει πως «ο πρώην και επόμενος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει μια σαφή θέση» και «ο κ. Σκέρτσος έχει τοποθετηθεί «πάρα πολύ καθαρά».

Κληθείς να απαντήσει αν είχε γνώση ως υπουργός Εξωτερικών για την αποκάλυψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αν πιστεύει πως είναι ενεργούμενοι του τουρκικού προξενείου, είπε: «Με ρωτάτε με έναν τρόπο που δεν μπορώ να σας απαντήσω τόσο καθαρά όσο είναι η ερώτηση. Θα σας το πω γενικότερα.Έχω μια αρκετά καλή ενημέρωση για τα της Θράκης. Και λόγω υπουργείου Εξωτερικών αλλά και λόγω εθνικού ενδιαφέροντος, έχω μια καλή ενημέρωση. Δεν είναι όλα τα πράγματα έτσι όπως πρέπει».

Σε ερώτηση αν είναι εθνικά ωφέλιμη αυτή η συζήτηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, παραδέχθηκε πως δεν ωφελεί και ότι ήταν πάρα πολύ καλό το θέμα αυτό να μην είχε τεθεί. «Αλλά δεν μπορεί να κατηγορηθεί η ΝΔ. Δεν το δημιούργησε η ΝΔ» υπογράμμισε επιπροσθέτως.

Οι Πρέσπες είναι λίμνες, το Αιγαίο είναι θάλασσα

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα περί των «Πρεσπών του Αιγαίου» και αν υπάρχει κάποια κρυφή ατζέντα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε εμφατικά: «Οι Πρέσπες είναι λίμνες, το Αιγαίο είναι θάλασσα. Η διαφορά είναι προφανής και απλώς με τη γεωγραφία. Ούτε υπάρχει κάποιο κρυφό σχέδιο, ούτε θα μπορούσε να υπάρχει σχέδιο, ούτε υπάρχει κρυφή διπλωματία στα πολύ σοβαρά θέματα. Εδώ έχει δημιουργηθεί μια εθνική στάση, μια εθνική ενιαία αντίληψη για το πώς και πού η χώρα μπορεί να βρει σημεία επαφής με την Τουρκία. Εναπόκειται στην Τουρκία αν θα θελήσει να εκμεταλλευτεί αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που τώρα υπάρχει».

Στρεφόμενος προς την ελληνική πλευρά, συνέστησε «να μην δυναμιτίσουμε το καλό κλίμα που δημιουργήθηκε από τους σεισμούς και να αφήσουμε στην επόμενη κυβέρνηση να δοκιμάσει αν μπορεί να βρει μια λύση».

Μάλιστα, θέλησε να προβεί σε εκτίμηση για τις πιθανότητες που δίνει για λύση. «Πιθανότητες 10-90, 20-80; Και πολύ λέω» εκτίμησε.

«Δεν θα έκλεινα το παράθυρο με την Τουρκία, μπορεί να γίνει πόρτα»

Μία ημέρα μετά την επιστροφή στην προκλητική ρητορική Ερντογάν από την κατεχόμενη Κύπρο, o Νίκος Δένδιας δεν θα έκλεινε το παράθυρο για διατήρηση του καλού κλίματος που αναπτύχθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Τουρκία αμέσως μετά τους σεισμούς και προτείνει «να μην βιαστούμε».

Πιο συγκεκριμένα, μένει με την ελπίδα ότι το παράθυρο μπορεί να γίνει πόρτα και ότι αυτό που έχει σημασία να δούμε είναι η τουρκική στάση, και προτρέπει: «Ας περιμένουμε να δημιουργηθεί κυβέρνηση στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα να δούμε αν η Τουρκία έχει διάθεση το παράθυρο να το κάνει πόρτα ή θέλει πάλι να πάμε στα παλιά και να μπούμε στη λογική των προκλήσεων και της παραβίασης ή των λεκτικών παραβιάσεων, είτε των καλών σχέσεων είτε του Διεθνούς Δικαίου».

«Δεν είχα την αίσθηση ότι μεταδιδόταν ζωντανά» η συνέντευξη με τον Τσαβούσογλου

Για το επεισόδιο στην Άγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Δεν προσέλαβα απολύτως το τι συνέβη ή πώς η ελληνική κοινωνία θα το καταλάβαινε αυτό. Ήταν μια απλή τοποθέτηση. Καθαρή όμως των πάγιων εθνικών θέσεων. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είπα ότι το casus belli είναι απαράδεκτο. Τι θα περίμενε κανείς; Να μην το πω; Ίσως εκεί η τουρκική πλευρά είχε μια έκπληξη. Δηλαδή, θεωρούσε ότι επειδή πήγα στην Άγκυρα και επειδή ήμουν στην Άγκυρα θα έπρεπε να καταπιώ πράγματα τα οποία είναι τόσο αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο, που δεν μπορεί να τα καταπιεί κανείς. Γιατί αν τα καταπιεί δημιουργεί προηγούμενο. Ή τις υπερπτήσεις. Περίμεναν να μην του πω για τις υπερπτήσεις; Αυτά έπρεπε να λεχθούν».

Σε ερώτηση αν ήταν δύσκολη στιγμή για τον ίδιο, απάντησε πως δεν ήταν ευχάριστη. «Δεν είχα αίσθηση καν ότι μεταδιδόταν ζωντανά» εξομολογήθηκε και προσέθεσε ότι έπρεπε αυτά τα πράγματα να λεχθούν. Αν δεν λεγόντουσαν, θα δίναμε μια εικόνα στην Τουρκία ότι είμαστε έτοιμοι να ανεχθούμε πράγματα που δεν πρέπει να ανεχθούμε. Και δεν είναι και για την Τουρκία καλό, γιατί αντιλαμβάνεται με λανθασμένο τρόπο το μέχρι πού μπορεί να φτάσει».

Ο κρίσιμος παράγοντας για την αποκλιμάκωση της κρίσης του 2020

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στις δραματικές ώρες του Αυγούστου του 2020 όταν οι δύο χώρες έφτασαν πολύ κοντά στην πολεμική σύρραξη.

Κατά τον Νίκο Δένδια, ο κρίσιμος παράγοντας που βοήθησε στην αποκλιμάκωση ήταν η ψυχραιμία των κυβερνητών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, «για τα οποία η χώρα πρέπει να είναι περήφανη». «Με λάθος χειρισμούς δεν ξέρω πού θα μπορούσαμε να φτάσουμε. Και οφείλω να πω ότι υπήρξε και ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά. Υπήρξε άμεση απεμπλοκή και των δύο βαποριών. Δεν ξέρω πώς λέγεται ο Τούρκος κυβερνήτης, αλλά η Τουρκία του οφείλει ευγνωμοσύνη για την ψυχραιμία και τη στάση του» επεξήγησε.

Τα τρία τηλεφωνήματα που θα έκανε στην περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία το 2020

Απαντώντας στην ερώτηση ποια θα ήταν τα πρώτα τηλεφωνήματα που θα έκανε σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία το 2020, ο Νίκος Δένδιας απαρίθμησε τρία. «Το ένα θα ήταν στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, το δεύτερο στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και το τρίτο στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ» έκανε για πρώτη φορά γνωστό.

Τι θα συμβούλευε τους διαδόχους του στο ΥΠΕΞ να κάνουν σε ανάλογη κατάσταση

«Ψυχραιμία και καθαρό μυαλό» συνιστά στους διαδόχους του στο υπουργείο Εξωτερικών ο Νίκος Δένδιας αν βρεθούν στα πρόθυρα σύρραξης με την Τουρκία, όπως το 2020. «Το υπουργείο Εξωτερικών έχει μια μεγάλη προνομία. Ο όροφος που έχει το γραφείο του υπουργού δεν έχει οτιδήποτε άλλο εκτός από το γραφείο του. Αυτό του επιτρέπει να είναι ήρεμος. Να μην δέχεται έντονα ερεθίσματα. Να μπορεί με κρύο αίμα να εκτιμά τι συμβαίνει και από εκεί και πέρα να φροντίζει με τους συνεργάτες του τις αντιδράσεις. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν υπουργό Εξωτερικών είναι να αντιδρά εν θερμώ. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τις διεθνείς σχέσεις της χώρας πρέπει να είσαι απολύτως παγωμένος. Κρύο αίμα» συμβούλευσε.

Ποιο είναι το διακύβευμα της δεύτερης κάλπης;

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στο διακύβευμα των προσεχών εκλογών για τη ΝΔ. Η επανάληψη της πρώτης, είπε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε την ανάγκη επαρκούς αυτοδυναμίας.

Σε ερώτηση τι μέτρησε στον κόσμο να ξαναψηφίσει ΝΔ, ο Νίκος Δένδιας επικαλέστηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και είπε: «Εδώ δεν συγκρουόμαστε, συγκρινόμαστε». Ανάμεσα στη σύγκριση των δύο επιλογών, η υπεροχή της πρόταση της ΝΔ ήταν συντριπτική, τόνισε.

Σχετικά με το αν η στρατηγική της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα έπαιξε ρόλο στην επιλογή από μεγάλο μέρος των πολιτών να ψηφίσει τη ΝΔ, αποκρίθηκε: «Θεωρηθήκαμε ως σοβαροί διαχειριστές των κρίσεων στο εξωτερικό. Άρα, σε ένα βαθμό αυτό είναι προφανές ότι επηρέασε και το εκλογικό σώμα».

Η κράτηση Μπελέρη είναι «πέραν των ορίων του κράτους δικαίου»

Τέλος, έστειλε σαφές μήνυμα στην Αλβανία πως η ελληνική πλευρά έχει απόλυτη γνώση της δικογραφίας για τον Φρέντι Μπελέρη και ότι η κράτηση εκλεγμένου δημάρχου με αυτή τη δικογραφία πριν από τη δίκη, χωρίς να έχει καταδικαστεί δηλαδή, είναι πέραν των ορίων αυτού που σε μια ευρωπαϊκή χώρα θα θεωρείτο κράτος δικαίου.

Συνάμα, διαμήνυσε στην Αλβανία ότι πρέπει να το αντιληφθεί και να γίνει αντιληπτό πως απαραίτητο για ένα δρόμο προς την ΕΕ είναι να υπάρχει κράτος δικαίου, ενώ έσπευσε να προειδοποιήσει ότι με αυτή τη συμπεριφορά δημιουργούνται έντονα ερωτήματα και ζητήματα.

Σε ερώτηση για το τι διημείφθη κατά τη συνάντηση που είχε με την Αλβανή υπουργό Εξωτερικών στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μία ημέρα μετά τις πρώτες εκλογές, ο Νίκος Δένδιας δεν θέλησε να αποκαλύψει τι του είπε η ομόλογός του, ει μη μόνον τι είπε εκείνος.

«Επειδή ήταν κατ’ ιδίαν η συνάντηση θα προτιμούσα να μην σας πω. Θα σας πω τι της είπα εγώ. Της είπα ότι απαραίτητο στοιχείο της πορείας προς την Ευρώπη είναι το κράτος δικαίου. Οφείλει να υπάρχει κράτος δικαίου. Δεν το θεωρώ καν ως ελληνοαλβανικό θέμα. Το θεωρώ ότι είναι ένα ευρω-αλβανικό θέμα που αφορά το κράτος δικαίου. Θα στεναχωρηθώ πάρα πολύ. Δούλεψα πάρα πολύ για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Πιστεύω πάρα πολύ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας. Πιστεύω ότι η Αλβανία και η Ελλάδα μπορούν να είναι οι καλύτεροι φίλοι και καλύτεροι σύμμαχοι. Πιστεύω ότι η Αλβανία και τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν προαπαιτούμενα τα οποία πρέπει να πληρούν και πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ σε αυτό» κατέστησε σαφές.

Σχετικές ειδήσεις