Βόζεμπεργκ: Η Ελλάδα φυλάσσει τα ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα
Με νέα παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη, επανέλαβε το πάγιο αίτημα ότι μόνο με όρους υποχρεωτικής μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο πρέπει να εκφράζεται η δίκαιη αλληλεγγύη στα κράτη μέλη πρώτης υποδοχής και ειδικά σε περιόδους κρίσης.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στην αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίζεται δίκαια σε ζητήματα διαχείρισης του μεταναστευτικού. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές πρακτικές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα θέματα μετανάστευσης με τον οφειλόμενο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το ζήτημα όμως είναι κοινό και αξιώνει ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε εδώ την παρέμβαση της κ. Βόζεμπεργκ:
Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση της κ. Βόζεμπεργκ:
«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι αναγκαίο πλέον να αποφασίσουμε μεταξύ άλλων ότι τα κράτη της πρώτης υποδοχής αξιώνουν δικαίως αλληλεγγύης στην πράξη, που σε περιόδους κρίσης να εκφράζεται με όρους υποχρεωτικής μετεγκατάστασης. Οι χώρες, όπως η Ελλάδα, που φυλάσσουν αποτελεσματικά τα σύνορα της Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίζονται δίκαια και να συμπράττουμε όλοι με όλα τα μέσα που διαθέτουμε σε αποτελεσματικούς τρόπους φύλαξης. Η Τουρκία πρέπει να πιεστεί ως ασφαλής χώρα και στρατηγικός εταίρος να τηρεί τους όρους της κοινής Δήλωσης του 2016 για τον έλεγχο των διακινητών.
Η κυβέρνηση της χώρας μου, της Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε νομοθετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές πρακτικές που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα θέματα μετανάστευσης με τον οφειλόμενο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως αναφερόμαστε σε κοινό ευρωπαϊκό θέμα, που αξιώνει ανάληψη ευθύνης από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ευρωπαϊκές μας αρχές δεν επιδέχονται εξαιρέσεις.
Σας ευχαριστώ».