Ποδαρικό με «ανασχηματισμό» ευρείας κλίμακας - H νέα δομή της επόμενης κυβέρνησης

Οι ευρείας κλίμακας μετακινήσεις πρώην κυβερνητικών στελεχών από υπουργείο σε υπουργείο, η συμμετοχή έως και τριπλάσιου αριθμού γυναικών σε σχέση με το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης τετραετίας καθώς και μια στοχευμένη συνέχεια στα ανοίγματα προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, με σχετικές επαφές να έχουν ήδη τρέξει, προδιαγράφονται ως βασικά χαρακτηριστικά στη διαμόρφωση της νέας κυβερνητικής δομής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ποδαρικό με «ανασχηματισμό» ευρείας κλίμακας - H νέα δομή της επόμενης κυβέρνησης
7'

Όπως γράφουν «Τα Νέα», υπό την προϋπόθεση ότι θα αναδειχθεί αυτοδύναμος στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής, ο ίδιος έχει προαναγγείλει μεταφορές και προσώπων και αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα υπουργεία, ξεσηκώνοντας στο παρασκήνιο τη σεναριολογία για την πιθανή εικόνα της επόμενης κυβέρνησης. Κάποια στελέχη αναμένουν εναγωνίως το… τηλεφώνημα του αρχηγού, κάποια άλλα, κατά πληροφορίες, έχουν ζητήσει να τον δουν από κοντά στη γαλάζια έδρα, επιχειρώντας κουβέντα και για την… επόμενη ημέρα.

Το νέο μήνυμα του Μητσοτάκη προς το εσωτερικό της παράταξης προέκυψε χθες στη διακαναλική συνέντευξη, όταν πήγε ένα βήμα παραπέρα το προαναγγελθέν «ροτέισον», λέγοντας ουσιαστικά ότι εκτός σχήματος θα βρεθούν και πρωτοκλασάτοι της προηγούμενης τετραετίας. «Είναι δεδομένο ότι μπορεί να υπάρχουν στελέχη τα οποία να είχαν υπουργικό ρόλο και στην επόμενη τετραετία σε πρώτη φάση να μην αξιοποιηθούν (…) Πιστεύω στην ανάγκη της ανανέωσης και της ανάληψης καινούργιων αποστολών», είπε, δίνοντας στον μπασκετικό όρο «ροτέισον» την ερμηνεία της ευκαιρίας «και σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητές τους». Ο ίδιος δήλωσε «έμπειρος» και «άνετος» στις επιλογές των προσώπων, επαναλαμβάνοντας ότι ανάμεσα σε «πάρα πολλά άξια στελέχη» θα επιλέξει «τους καλύτερους ανάλογα με την αποστολή την οποία επιθυμώ να τους αναθέσω».

Μπορεί ο Μητσοτάκης να μιλάει γενικώς για έναν «ευχάριστο πονοκέφαλο», ωστόσο στην πραγματικότητα υπάρχουν πόστα αιχμής – ατζέντες που αποτελούν προτεραιότητα του ίδιου για την επόμενη τετραετία, όπως το χαρτοφυλάκιο της Υγείας – για τα οποία η αναζήτηση και αξιολόγηση των… υποψηφίων απασχολούν περισσότερο τις σκέψεις του.

Οι εξαιρέσεις

Αν διαφαίνεται η πιθανότητα για εξαιρέσεις στον κανόνα του «ροτέισον», αυτές εκτιμάται ότι θα είναι ελάχιστες, χωρίς να ξεπερνούν τα τρία υπουργεία. Το ένα θα μπορούσε να είναι το Ανάπτυξης εφόσον ο Νίκος Παπαθανάσης αναβαθμιζόταν σε υπουργό – ένα σενάριο που εμφανίζεται κοντά στην πραγματικότητα, όπως εκτιμούν οι ειδήμονες. Το δεύτερο ενδεχομένως να ήταν το Πολιτισμού, εφόσον προκρινόταν η παραμονή της Λίνας Μενδώνη και όχι η έξοδός της – κάτι εξίσου πιθανό – από το επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Το τρίτο ίσως να ήταν το Εξωτερικών, εφόσον προκρινόταν η παραμονή του Νίκου Δένδια, αν και αυτό δεν καταγράφεται ως το επικρατέστερο σενάριο.

Για το συγκεκριμένο βαρύ χαρτοφυλάκιο ακούγονται στους γαλάζιους διαδρόμους ονόματα από τους λεγομένους πρωτοκλασάτους, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης ή η Νίκη Κεραμέως, παρότι άλλες εκτιμήσεις αρχίζουν τελευταία να τους «τοποθετούν» σε διαφορετικές θέσεις ευθύνης. Η Κεραμέως, για παράδειγμα, θα έβλεπε θετικά μια κίνηση - έκπληξη που θα την οδηγούσε στο υπουργείο Αμυνας. Στην περίπτωση, δε, που αποφασιστεί μια αλλαγή φρουράς στην προεδρία της Βουλής, οι σχετικές συζητήσεις περιλαμβάνουν τόσο την περίπτωση του Νίκου Δένδια όσο και την περίπτωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Χαρτοφυλάκια «καθημερινότητας»

Ερωτηματικά υπάρχουν για το πώς και αν ο Μητσοτάκης επιλέξει να αξιοποιήσει και στο νέο του Υπουργικό στελέχη που μπορούν να εκφράζουν πιο εύκολα το δεξιό ακροατήριο, όπως ενδεικτικά ο Αδωνις Γεωργιάδης ή ο Θάνος Πλεύρης. Και αντίστοιχα ο αρχηγός της παράταξης φέρεται ότι θα ρίξει ειδικό βάρος και στις… υποψηφιότητες για χαρτοφυλάκια «καθημερινότητας», στα οποία ο ίδιος θέλει τη μέγιστη πρακτικότητα και προώθηση αλλαγών και σε μια νέα τετραετία.

Τέτοια υπουργεία θεωρούνται για παράδειγμα το Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έτρεξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ή το Μεταναστευτικής Πολιτικής, που ήταν στα χέρια του Νότη Μηταράκη. Πάντως, ανεξάρτητα από το εάν θα συμμετέχει στο «ροτέισον» η (πιο) δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, ο Μητσοτάκης προδιαγράφεται ότι θα κάνει επιλογές για… χρωματική ενίσχυση της κυβέρνησης, με αναβαθμισμένο ρόλο για πρόσωπα όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος ακούγεται για άλλα υπουργεία από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης (για το Παιδείας, για παράδειγμα), ή και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για το Υγείας – αμφότεροι εκλέχτηκαν με τη ΝΔ για πρώτη φορά στις εκλογές του Μαΐου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύει πλέον ο ίδιος ο Μητσοτάκης, νιώθει πιο «άνετος» στην επιλογή προσώπων, ενώ εφόσον στις 25 Ιουνίου επαναλάβει τις εκλογικές επιδόσεις του Μαΐου θα αφήσει ακόμα περισσότερο πίσω του τις λογικές κομματικής ιεραρχίας. «Δεν θα έχω καμία δικαιολογία να εμπλακώ σε μία λογική εσωτερικών ισορροπιών και θα αναζητήσω στον σχηματισμό της κυβέρνησης τον καλύτερο ή την καλύτερη για τη θέση και την αποστολή την οποία αυτός ή αυτή θα πρέπει να αναλάβει», είπε χαρακτηριστικά χθες. Και υπογράμμισε επιπλέον ότι το «ιδεολογικό πρόσημο», η προέλευση δηλαδή των στελεχών, «δεν είναι τόσο σημαντικό». Θεωρείται βέβαιο ότι ο Μητσοτάκης θα επιχειρήσει ξανά να πιστοποιήσει μέσα από στοχευμένες επιλογές την ανανέωση με στελέχη προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους. Κατά τον ίδιο, «αυτή η προσπάθεια του μπολιάσματος της ΝΔ με ικανά στελέχη είναι μια συνεχής προσπάθεια, δεν σταματάει». Αυτό το άνοιγμα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένα αναμένεται, κατά πληροφορίες, να αποτυπωθεί με τη μετακίνηση προς τη γαλάζια κυβερνητική ομάδα σίγουρα ενός προσώπου – ίσως και γυναίκας.

Αρωμα γυναίκας

Οπως και να έχει, ο Μητσοτάκης θα κάνει «βουτιά» στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του για την αξιοποίηση γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Οι πληροφορίες λένε ότι ίσως… τριπλασιαστεί ο αριθμός των γυναικών σε σχέση με το προηγούμενο σχήμα – δηλαδή πιθανότατα θα υπάρξουν πέντε ή έξι γυναίκες με… μπλε φάκελο στα χέρια. Ρόλος στην επόμενη ημέρα αποδίδεται από πολλούς, για παράδειγμα, στην επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ και ο Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει τις γνώσεις της ειδικά στο χαρτοφυλάκιο της Υγείας.

Επίσης εκτιμάται ως σίγουρη η μετακίνηση της Δόμνας Μιχαηλίδου σε άλλο υπουργείο, καθώς και η αναβάθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη – δύο από τις γυναίκες που ρίχτηκαν για πρώτη φορά και κέρδισαν τη μάχη του σταυρού για τη Βουλή. Σημειωτέον ότι, πέραν της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, σημαντική δεξαμενή στελεχών θεωρείται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ειδικά τα πρόσωπα στις πρώτες εκλόγιμες θέσεις, όπως η Ιωάννα Λυτρίβη και ο Γιώργος Σταμάτης, πέραν των Αγαπηδάκη, Σκυλακάκη, Στυλιανίδη.

Ενισχύσεις στο Μαξίμου

Στο μεταξύ, αμετακίνητος εμφανίζεται για την επόμενη ημέρα μόνο ο στενός πυρήνας του Μαξίμου. Στελέχη όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Ακης Σκέρτσος, σύμβουλοι του Μητσοτάκη και μέλη της επικοινωνιακής ομάδας (Αλέξης Πατέλης, Αριστοτελία Πελώνη κ.ά.) θεωρείται ότι θα έχουν ρόλο, με βέβαιη και τη νέα είσοδο του Σταύρου Παπασταύρου (είχε σημαντικό ρόλο επί πρωθυπουργίας του Αντώνη Σαμαρά), ο οποίος προεκλογικά βρίσκεται σταθερά στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στο περιβάλλον Μητσοτάκη.

Αν προκρινόταν μια έξοδος από το Μαξίμου αλλά για «να αναληφθεί μια ειδική αποστολή και μόνο γι’ αυτό», όπως έλεγαν γαλάζιες πηγές, αυτή θα αφορούσε τον Γεραπετρίτη. Δεν είναι τυχαία η σεναριολογία ότι ο πρώην υπουργός Επικρατείας θα μπορούσε να προωθηθεί στη λίστα της Ευρωβουλής ή να προταθεί για επίτροπος στην ΕΕ το 2025 ή θα μπορούσε νωρίτερα να αναλάβει άλλο υπουργικό πόστο, όπως το υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: Τα Νέα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή