Εκλογές 2023: Αλήθειες και μύθοι για το επόμενο υπουργικό σχήμα της ΝΔ

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει να σταματήσει η συζήτηση για το μοίρασμα των υπουργείων, καθημερινά οι φήμες και οι πληροφορίες φουντώνουν για τα πρόσωπα που αναμένεται να πλαισιώσουν το… νέο υπουργικό σχήμα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi/Φωτογραφία αρχείου
5'

Οι παλαιοί δημοσιογράφοι λένε ότι τα υπουργικά συμβούλια και οι ανασχηματισμοί είναι η χαρά των πολιτικών συντακτών και τούτο είναι αληθές. Όμως παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται στον Τύπο πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ειδοποιήσει κανένα γαλάζιο στέλεχος και δεν πρόκειται να το κάνει μέχρι το πρωί της Δευτέρας 26 Ιουνίου.

Παράλληλα ο αρχηγός της ΝΔ έχει ζητήσει ρητά και κατηγορηματικά από όλα τα στελέχη του κόμματος να μην τολμήσουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία της ονοματολογίας αν δεν κλείσουν οι κάλπες. Τα περισσότερα εκ των ονομάτων που διακινούνται στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό Τύπο είναι κατά κύριο λόγο εκτιμήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αναλυτών και στηρίζονται περισσότερο στη συνολική απόδοση και παρουσία ορισμένων στελεχών της ΝΔ. Συγκεκριμένες και ασφαλείς πληροφορίες δεν υπάρχουν και δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν για κανέναν.

Σε όλα τα σενάρια υπάρχουν προφανώς μύθοι και αλήθειες… Για παράδειγμα βέβαιη πρέπει να θεωρείται η είσοδος στην κυβέρνηση προσώπων από την κοινωνία, αφού το άνοιγμα σε ένα ευρύτερο ακροατήριο θα συνεχιστεί, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως στόχος του είναι μια μονοκομματική αλλά όχι μονοχρωματική κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται, επίσης, να αξιοποιηθούν και πρόσωπα από τη νεότερη γενιά που απέδωσαν στα καθήκοντα που είχαν αναλάβει τα τελευταία χρόνια, αλλά και στελέχη από τον χώρο της λεγόμενης Κεντροαριστεράς. Ακούγονται έντονα τα ονόματα του Γιώργου Φλωρίδη, του Γιάννη Μανιάτη και βεβαίως της Άννας Διαμαντοπούλου, τα οποία βέβαια δεν πρέπει να τα θεωρούμε δεδομένα, αφού μπορεί τελικά να μην επιθυμούν οι ίδιοι να εμπλακούν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ποιοι είναι οι σίγουροι;

Οι σίγουροι είναι οι πυλώνες του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Πυλώνες του επιτελικού κράτους αποδείχθηκαν οι Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Θεόδωρος Λιβάνιος, οι οποίοι εργάστηκαν με αυταπάρνηση σε πολλούς τομείς και βοήθησαν στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που υπουργοποιηθεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου θα παραμείνει ο κ. Σκέρτσος, ενώ το επιτελείο θα ενισχύσει με την παρουσία του ο νομικός Σταύρος Παπασταύρου. Στη θέση του και ισχυροποιημένος θα βρίσκεται ο Γιάννης Μπρατάκος. Κρίσιμο ρόλο θα έχει βεβαίως και ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να μπει στην διαδικασία εσωκομματικών ισορροπιών. Άλλωστε στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης φρόντισε να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό της ΝΔ τονίζοντας ότι «δεν θα έχω καμία δικαιολογία να εμπλακώ σε μία λογική εσωτερικών ισορροπιών» για τον σχηματισμό κυβέρνησης και μέλημα του είναι να αναζητήσει «τον καλύτερο ή την καλύτερη για τη θέση και την αποστολή την οποία αυτός ή αυτή θα πρέπει να αναλάβει». Προετοίμασε δηλαδή τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης ότι στην πρώτη φάση της επόμενης τετραετίας δεν θα αξιοποιηθούν καθώς θα υπάρξει rotation που θα έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι πρωτοκλασάτοι υπουργοί να βρεθούν σε άλλα υπουργεία και ορισμένοι στον «πάγκο» περιμένοντας τον πρώτο ανασχηματισμό, καθώς θα δοθούν ευκαιρίες και «σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητες τους».

Γυναίκες στην κυβέρνηση

Πάμε τώρα στο κεφάλαιο γυναίκες στην κυβέρνηση. Έχει εξαγγελθεί επανειλημμένως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στην επόμενη κυβέρνηση θα συμμετέχουν πολλές γυναίκες υπουργοί. Απαραίτητο, αν κρίνει κανείς ότι στην πρώτη τετραετία μόνο δύο γυναίκες είχαν υπουργικό θώκο: η Νίκη Κεραμέως και η Λίνα Μενδώνη. Αρκετές άλλες συμμετείχαν ως υφυπουργοί ή γενικοί γραμματείς. Τώρα, τα πράγματα αλλάζουν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα δούμε σε υπουργεία τις κυρίες: Ειρήνη Αγαπηδάκη (στο Υγείας), τη Νίκη Κεραμέως, τη Λίνα Μενδώνη, τη Μαρία Συρεγγέλα, τη Σοφία Ζαχαράκη (εκπρόσωπο Τύπου πιθανότατα), τη Δόμνα Μιχαηλίδου, την Έλενα Ράπτη, μεταξύ άλλων.

Αλλαγές υπουργείων

Στα ονόματα που ακούγονται για ισχυρά υπουργεία είναι ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγεται εντόνως η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου -πρώην επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου στο Μέγαρο Μαξίμου και πρέσβης στις ΗΠΑ- η οποία χαίρει της εκτίμησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέσα στο νέο υπουργικό φαίνεται να μπαίνουν οι: Μάκης Βορίδης, Νίκος Παπαθανάσης, o Xρήστος Σταϊκούρας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Στυλιανίδης, Χρήστος Τριαντόπουλος και Γιάννης Οικονόμου και είναι πιθανό να αξιοποιηθούν ως υπουργοί και αναπληρωτές σε διαφορετικά υπουργεία από αυτά που κατείχαν την προηγούμενη τετραετία.

Αναμένεται και αξιοποίηση νέων πολιτικών που έχουν δώσει καλές μάχες υπέρ της γαλάζιας παράταξης όπως οι: Δημήτρης Καιρίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Σταμάτης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Βασίλης Σπανάκης, Γιάννης Παππάς από τα Δωδεκάνησα, Χριστίνα Αλεξόπουλου από την Αχαΐα, Χρήστος Δερμεντζόπουλος από τον Έβρο, Ανδρέας Νικολακόπουλος από την Ηλεία.

Κομβικό ρόλο στο πλαίσιο αναβάθμισής τους αναμένεται να έχουν και ορισμένοι γενικοί γραμματείς μεταξύ των οποίων ο Θάνος Πετραλιάς (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), η Αλεξάνδρα Σδούκου (Ενέργειας), ο Μάριος Θεμιστοκλέους (Υγείας), αλλά και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή