Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις στην Υγεία

Συνέντευξη στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, έδωσε  ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις στην Υγεία
7'

Το πραγματικό ζητούμενο των εκλογών είναι μια άνετη, λειτουργική πλειοψηφία, προσδιόρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ. Σημαίνει μια πλειοψηφία αντίστοιχη αυτής που είχε η ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή, εξήγησε.

Εκτίμησε πως σε καμία περίπτωση δε θεωρεί ότι το αποτέλεσμα της κάλπης έχει προεξοφληθεί.

Ερωτηθείς για τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, επισήμανε: «Να είναι οι πολίτες σίγουροι για το τι ακριβώς ψηφίζουν, γιατί αυτά τα κόμματα - ο Θεός να τα κάνει κόμματα - δοξάνται κρπυτόμενοι».

Παράλληλα, έδωσε μια γεύση του επόμενου υπουργικού συμβουλίου. «Θα είναι υπουργικό δουλειάς και αποτελέσματος. Το rotation σημαίνει ότι κάποιοι μπορέι να κάτσουν στον πάγκο και κάποιοι να έρθουν από τον πάγκο να παίξουν βασικοί».

Επίσης, τόνισε πως και υπουργοί που θα παραμείνουν στο υπουργικό, θα έχουν άλλο χαρτοφυλάκιο. Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχουν αμετακίνητοι υπουργοί.

Περαιτέρω, γνωστοποίησε τα πρώτα νομοσχέδια που θα προωθήσει ως πρωθυπουργός αν εκλεγεί. Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά την επικαιροποίηση της οργάνωσης του κράτους και το δεύτερο θα αφορά τη νομοθετική αποτύπωση των κεντρικών νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η δεύτερη τετραετία μπορεί να είναι μια τετραετία αλμάτων για τη χώρα. Τα άλματα ενίοτε σημαίνει και ρήξεις και συγκρούσεις με κατεστημένα συμφέροντα, διαμήνυσε. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στον χώρο της υγείας και υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ποιότητας της υγείας.

Σε ό,τι αφορά τους διοικητές των νοσοκομείων, προέταξε σκληρή αξιοκρατεία, αντικειμενικά κριτήρια επιλογής και συνεχής αξιολόγηση.

Ιεράρχησε ως άμεση προτεραιότητα τις λίστες στα χειρουργία και ειδικά στα παιδιατρικά νοσοκομεία «και εφόσον χρειαστεί να αγοράσουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε ο πολίτης να έχει δωρεάν πρόσβαση σε υγεία».

Συγκεκριμένα για τα ράντζα σε νοσοκομεία, είπε ότι πριν από 5 μήνες διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν πάλι ράντζα στην Αττική. «Καθίσαμε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κάναμε ένα σχέδιο και αξιοποιήσαμε και τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα».

Δεσμεύτηκε πως θα γίνουν 10.000 νέες προσλήψεις στην υγεία. Το 1+1 είναι ένας μπούσουλας και σημείωσε πως δεν είμαστε και σε σκληρούς μνημονιακούς περιορισμούς και επισήμανε αν κρίνουμε για 1-2 χρόνια ότι πρέπει να κάνουμε λίγο παραπάνω προσλήψεις και να τις ισορροπήσουμε αργότερα, αυτό μπορούμε να το κάνουμε.

Αναγνώρισε πως κάποια νοσοκομεία δεν λειτουργούν καλά στην περιφέρεια.

Σχολίασε δηκτικά την αναφορά του υποψήφιου βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνα Ηλιόπουλου για τη φοροδιαφυγή των οδοντιάτρων.

Όσον αφορά τις αυξήσεις 25% στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε πως «ειναι η εκτιμησή μας, προφανώς δεν νομοθετούμε». Βλέπουμε πως υπάρχει μια μέση αύξηση στους μισθούς, η ανεργία πέφτει, οι εργοδότες δεν βρισκουν εργαζόμενους και τους λέμε πληρώστε παραπάνω, γίνονται επενδύσεις σε πόλεις περιφερειακές με καλά δημόσια πανεπιστήμια, υπάρχουν συμβάσεις, σημείωσε.

Επανέλαβε ότι σε ορίζοντα τετραετίας θα πάει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ.

Μεγάλη προτεραιότητα έθεσε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής: ηλεκτρονικές συναλλαγές, δυνατότητα της ΑΑΔΕ να χρσιμοποιεί τα big data για στοχευμένους λεέγχους. Το κράτος όταν θέλει μπορεί να εφαρμόσει το νόμο, ανέφερε.

Ειδική αναφορά έκανε για τη Μύκονο, τονίζοντας ότι εφαρμόστηκε ο νόμος. «Στη Μύκονο κάναμε μια αρχή. Η παραλία του Πάνορμου αποδόθηκε στους πολίτες, σημείωσε και προανήγγειλε κατεδαφίσεις και σε άλλα νησία. «Θα στείλουμε το μήνυμα ότι ο νόμος ισχύει για όλους και πρωτίστως για τους ισχυρούς» υπογράμμισε.

Για τα εξοπλιστικά και την πολιτική ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων επισήμανε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα ενίσχυσης καθώς η Ελλάδα είναι πρωτίστως μία αμυντική δύναμη.

Είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν έχει καμία δουλειά ο Ερντογάν να υποδεικνύει στην Ελλάδα πώς θα εξοπλίζεται. Μίλησε ξεκάθαρα για το ποιο είναι το αντικείμενο συζήτησης με τον κ. Ερντογάν ως προς τη γεωπολιτική του διάσταση.

Αναφορικά με τη συνάντηση με τον Ερντογάν, υπογράμμισε πως δεν έχει καμία δουλειά να υποδεικνύει στην Ελλάδα πώς θα κινηθεί στα εξοπλιστικά. Εκτίμησε ότι θα γίνει η συνάντηση με τον Ερντογάν και τόνισε πως θα θέσει το θέμα της Ροδόπης στον Ερντογάν, να σταματήσει το τουρκικό προεξενείο να παρεμβαίνει και να κατευθύνει στους Έλληνες μουσουλμάνους πολίτες τι θα ψηφίσουν.

«Η μειονότητα είναι μουσουλμανικη, θα δώσω αγώνα ώστε οι μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες να νιώθουν ότι απολαμβάνουν τις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή στη ζωή ανεξαρτητως από το τι θα ψηφίσουν την Κυριακή», διαμήνυσε και εξέφρασε τη λύπη του που δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν τολμούν να το κανουν γιατι παίρνουν εντολες από το τουρκικό προξενείο. Είναι προκλητικό, να μην μιλούν και να πάνε να φωτογραφίζονται» και έστειλε το μήνυμα: «Ως εδώ με τις παρεμβάσεις και ειδικά στην εκλογική διαδικασία». Ο κίνδυνος είναι την επόμενη μέρα να πουν ότι εκπροσωπούν την τουρκικη μειονότητα, επισήμανε.

Μίλησε για παρεμβάσεις που θα γίνουν με προτεραιότητα τη στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά, διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν όσα έχει εξαγγείλει στο πρόγραμμά του και για τον ιδιωτικό τομέα.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του Γιώργου Τσίπρα για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, είπε πως οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι ή είναι απλά ασχετοι, και προέτρεψε ας μη μιλάνε καλύτερα για τα θέματα αυτά. «Ακούγοντας τον Γιώργο Τσίπρα ήταν σα να ακούω τον Ερντογάν» σημείωσε.

Θεωρεί ότι ότι μάλλον θα έχουμε μια περίοδο ηρεμίας με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η γείτονα χώρα έχει αποφύγει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Μπορουμε να πάμε σε περιβάλλον αποκλιμάκωσης και χωρίς να εχουμε λύσει την κεντρική μας διαφορά, συμπλήρωσε.

Σχετικά με το Tik Tok, είπε πως δεν πρόκειται να κλείσει μετά τις εκλογές, θα είναι ένα ακόμη εργαλείο που θα χρησιμοποιεί στην επαφή με τους πολίτες. «Το περιεχόμενο του Τικ Τοκ το κάνω μόνος μου. Μου αρέσει το χιούμορ και έχω τη δυνατότητα να αυτοτρολάρομαι». Είπε ότι το Tik ToK του έδωσε τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη δημόσια εικόνα του και σε άλλες πτυχές του χαρακτήρα του.

Εν συνεχεία, για το όραμά του είπε ότι θέλει να σταματήσουμε να είμαστε ουραγοί, φιλοδοξεί να είμαστε μια χώρα που θα πρωταγωνιστεί σε σημαντικούς τομείς και πως προτεραιότητές του είναι η αύξηση των μισθών σε επίπεδα ευρωπαϊκά και η μείωση των ανισοτήτων. Ενότητα και σύμπνοια της κοινωνίας ανέφερε ως βασικές προϋποθέσεις για την πρόοδο και είπε πως την επόμενη μέρα αν εξασφαλίσει εντολή για μια νέα τετραετία θα είναι πρωθυπουργός για όλους τους Έλληνες.

Ερωτηθείς για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως δεν είναι δικό του θέμα τι θα γίνει στην ηγεσία του. Κατά τον κ. Μητσοτάκη, υπέστη ήττα ο πολακισμός και η πολιτική των προσωπικών επιθέσων, υπήρξε όμως και ήττα ιδέων. Οι δικές μας ιδέες αποδειχτηκαν κυριαρχες στην ελληνική κοινωνία, συμπλήρωσε.

Δείτε τη συνέντευξη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή