Εκλογές 2023 - ΣΥΡΙΖΑ: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα - Πώς θα φτάσουμε στην εκλογή προέδρου
Τον οδικό άξονα για το πως θα οδηγηθεί το κόμμα στην επόμενη μέρα αναζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως στόχο την ανανέωση του κομματικού μηχανισμού, του πολιτικού λόγου και της εικόνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να επιστρέψει σε κυβερνητική τροχιά.
Μόνο που προς ώρας, δεν φαίνεται να υπάρχει σαφές σχέδιο για το πως θα κινηθούν οι διαδικασίες, καθώς κυκλοφορούν αρκετά σενάρια, ενώ κανένας συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν σε θέση να το περιγράψει επακριβώς.
Τα ως τώρα δεδομένα είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναδιεκδικήσει την επανεκλογή του από την κομματική βάση, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2024, ενώ από την πλευρά της «Ομπρέλας» υπάρχουν ήδη στελέχη που αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αντίπαλο δέος για το Αλέξη Τσίπρα. Και αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να εφευρεθεί.
Τη φράση αυτή, αν και δεν τη ξεστομίζουν δημόσια -προς το παρόν- την αναφέρουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πολλά στελέχη της μειοψηφίας. Το μεγάλο, όμως, ζήτημα, είναι το ποιος θα τολμήσει να σταθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα. Όχι μόνο γιατί ο «προεδρικός» κομματικός μηχανισμός ελέγχει απόλυτα το κόμμα, αλλά και γιατί θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει στην κομματική βάση, η οποία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον αρχηγό του ως «τοτέμ».
Το αν αυτή η σκέψη που υπάρχει στο μυαλό ορισμένων στελεχών της «Ομπρέλας», μετουσιωθεί σε πράξη, θα φανεί στην πορεία. Μέχρι, όμως, να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να λυθούν άμεσα άλλα ζητήματα. Και κυρίως ο οδικός χάρτης για τα επόμενα βήματα.
Από αύριο κιόλας αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στα κομματικά όργανα. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα κρίνει το πως θα κινηθούν οι διαδικασίες. Αν δηλαδή το κόμμα θα οδηγηθεί σε έκτακτο Συνέδριο, το οποίο και θα αποφασίσει για τις κάλπες εσωκομματικές κάλπες ή αν θα προηγηθεί η ανανέωση των οργάνων και η εκλογή προέδρου πριν από το Συνέδριο.
Το δεύτερο σενάριο δεν φαίνεται να κερδίζει πόντους, καθώς ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας επιθυμούν να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση σε βάθος για τους λόγους της συντριβής. Και αυτό προϋποθέτει αρκετό χρόνο για προσυνεδριακό διάλογο και συζήτηση.