Η «σιωπή» Τσίπρα ανάβει «φωτιές» στην Κουμουνδούρου
Σε αναμμένα «κάρβουνα» κάθονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς περιμένουν με ανυπομονησία το σήμα του Αλέξη Τσίπρα για την έναρξη της εσωκομματικής συζήτησης για την επόμενη μέρα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
«Ομιχλώδες» εξακολουθεί να είναι το τοπίο ως προς το πως θα προχωρήσει η αναδιοργάνωση του κόμματος, την οποία έχει προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας. Και αυτό γιατί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ούτε και έχει μοιραστεί με κάποιον τις δικές του σκέψεις.
Πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ανέφερε σε δημόσιες τοποθετήσεις του πως στην Κουμουνδούρου θα πρέπει να αλλάξουν σχεδόν τα πάντα. Από τα στελέχη της καθοδήγησης, μέχρι και τον πολιτικό λόγο που χρησιμοποιεί το κόμμα. Και άκουσε πολλές από τις σκέψεις των συνεργατών του για το πώς θα πρέπει να «τρέξει» αυτή η διαδικασία.
Όμως, οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι ο ίδιος απέφυγε να εκφραστεί. Ακόμα και οι άνθρωποι που βρίσκονταν δίπλα του ολημερίς, δεν γνωρίζουν τι έχει ακριβώς στο μυαλό του. Και αυτή η «σιωπή» του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, είναι που προκαλεί αναστάτωση στα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, αρκετοί είναι εκείνοι που του εισηγήθηκαν να προχωρήσει με «fast track» διαδικασίες τις αλλαγές. Αφενός γιατί ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και αφετέρου γιατί το κόμμα δεν πρέπει να μπει σε μια φάση εσωστρέφειας που θα σέρνεται επί μακρών. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δυσαρεστήσει ορισμένους, ακόμα και αν χρειαστεί να παρακάμψει κάποιες από τις καταστατικές διαδικασίες.
Ένα τέτοιο σενάριο θα πυροδοτήσει σίγουρα νέες εντάσεις στην Κουμουνδούρου. Και αυτό γιατί τα στελέχη της «Ομπρέλας» ζητούν να διεξαχθεί μια συζήτηση σε βάθος για τα αίτια που επέφεραν την εκλογική κατάρρευση, αλλά και τη φυσιογνωμία του κόμματος την επόμενη μέρα της ήττας.
Και αυτή τη φορά δεν μοιάζουν διατεθειμένα να κάνουν πίσω εύκολα, σε περίπτωση που ο αρχηγός τους επιλέξει να παρακάμψει έναν βαθύ προσυνεδριακό διάλογο και τις καταστατικές διαδικασίες. Το ερώτημα, επομένως, που τίθεται, είναι το πόσο είναι αποφασισμένοι να τραβήξουν το «σχοινί» - που σε τέτοιες περιόδους έντασης μπορεί να «σπάσει» εύκολα και να οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.
Παράλληλα, μια τέτοια ριζοσπαστική επιλογή -αν κι εφόσον επιλεγεί από τον Αλέξη Τσίπρα- θα δυσαρεστήσει και τα στελέχη της νεότερης γενιάς, τα οποία μπορεί να μην είναι ενταγμένα σε κάποια από τις δύο μεγάλες «αντιμαχόμενες» τάσεις, όμως φαίνεται πως επιθυμούν έναν ειλικρινή διάλογο, με τη συμμετοχή όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα επόμενα εικοσιτετράωρα, όταν και ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκαλέσει τα κομματικά όργανα, καθώς εκεί θα διαφανούν οι προθέσεις του.