Σε θέση «μάχης» οι «φράξιες» του ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή των αποφάσεων Τσίπρα

Όλα δείχνουν ότι η περίοδος περισυλλογής ολοκληρώνεται για τον Αλέξη Τσίπρα.
Σε θέση «μάχης» οι «φράξιες» του ΣΥΡΙΖΑ εν αναμονή των αποφάσεων Τσίπρα

Τη στρατηγική τους για το πως θα κινηθούν στις συνεδριάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζουν οι τάσεις του κόμματος, που αναμένουν με αγωνία τις εισηγήσεις του Αλέξη Τσίπρα για την ανασυγκρότηση και το αύριο της παράταξης.

Όλα δείχνουν ότι η περίοδος περισυλλογής ολοκληρώνεται για τον Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα, στις 11.00, στο Εκτελεστικό Γραφείο, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τα χαρτιά του για το πως σκέφτεται να προχωρήσει τις ανακατατάξεις για τις οποίες είχε μιλήσει πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Το τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο Αλέξης Τσίπρας, το γνωρίζουν ελάχιστοι άνθρωποι. Λιγότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού, όσοι δηλαδή έχουν επικοινωνήσει μαζί του το διάστημα αυτό των λίγων ημερών που αποφάσισε να απομονωθεί και να βάλει στη σειρά τις σκέψεις του.

Οι λιγοστές πληροφορίες αναφέρουν ότι Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να εισηγηθεί ριζικές αλλαγές στη δομή και στη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Άλλωστε, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, οι «φράξιες» του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνονται και συγκροτούν τις ομάδες που θα εκφράσουν τις απόψεις τους μέσα στις συνεδριάσεις των οργάνων που θα συγκληθούν τις επόμενες ημέρες.

Η «Ομπρέλα»

Η λεγόμενη «εσωκομματική αντιπολίτευση», των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Φίλη, Νίκου Βούτση, Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα, έχει ήδη δείξει τα «νύχια» της. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις, ορισμένα στελέχη τους αναζητούν το πρόσωπο που θα σταθεί απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα σε μια πιθανή εσωκομματική αναμέτρηση, υποστηρίζοντας πως ακόμα και αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να τον εφεύρουν.

Την ίδια στιγμή, δημόσια, ο Δημήτρης Βίτσας πρότεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τις τύχες του κόμματος σε άλλα χέρια και να είναι ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει τις προθέσεις της ομάδας αυτής, συνολικά.

Η «Ομπρέλα» επιθυμεί να γίνει μια σε βάθος συζήτηση για το πως έφτασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόσφατη ήττα, αλλά και κανονικά όλες οι καταστατικές διαδικασίες, χωρίς χρονικούς περιορισμούς και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, αλλά και στροφή προς τα αριστερά. Μάλιστα, έχει συγκαλέσει πλατιά σύσκεψη για το Σάββατο, η οποία δεν θα πραγματοποιηθεί μόνο αν υπάρξει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

«Κίνηση Μελών»

Η μαζικότερη τάση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Νίκος Παππάς, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης και Ρένα Δούρου, βρίσκεται σε διαρκή «συναγερμό» και επικοινωνία.

Δηλώνουν «πιστοί» στον Αλέξη Τσίπρα, βάζοντας το δίλημμα «Τσίπρας ή χάος», όμως είναι σαφές ότι αυτή τη φορά θα ζητήσει «ανταλλάγματα» για την άνευ όρων στήριξη που διαχρονικά παρέχουν στον αρχηγό, με τη θέση του γραμματέα του κόμματος να είναι αυτή που εποφθαλμιούν.

Τα στελέχη αυτής της ομάδας προκρίνουν την ανασυγκρότηση με διαδικασίες «fast track», αλλά και το να προχωρήσει η πορεία προς το κέντρο, παρά τη σαρωτική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτόν τον πολιτικό χώρο.

Η «νέα φρουρά»

Πρόκειται για τα πρόσωπα που ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας στην πολιτική ζωή του τόπου και που δεν ανήκουν σε κάποια από τις δύο μεγάλες ομάδες. Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και Δημήτρης Τζανάκοπουλος, είναι μερικοί εξ αυτών. Έχουν μια χαλαρή συνεννόηση μεταξύ τους, αλλά όχι δομές όπως οι άλλες τάσεις.

Στέκονται πάντα στο πλευρό του αρχηγού τους και παρά το γεγονός ότι κάποιοι έχουν ακουστεί για την πιθανότητα να διεκδικήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το ξεκόβουν όσο στο «κάδρο» παραμένει ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να βρεθούν απέναντι του.

Ωστόσο, ως προς το ζήτημα της ανασυγκρότησης, βρίσκονται πιο κοντά στις θέσεις της «Ομπρέλας», επιδιώκοντας να γίνει μια συζήτηση που θα παράξει τις δομές και τις πολιτικές που θα δημιουργήσουν μια σύγχρονη και κυβερνώσα Αριστερά. Προς το παρόν, τηρούν στάση αναμονής.

«ΡΕΝΕ»

Η μικρότερη τάση της «προεδρικής» πλειοψηφίας, με εξέχουσες μορφές τον Παναγιώτη Ρήγα και τον Διονύση Τεμπονέρα, πίνει νερό στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα και δεν συζητάει καν για άλλον αρχηγό.

Στην παρούσα, όμως, φάση, προκρίνει το να ασχοληθεί το κόμμα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές που επείγουν και να γίνει η εσωκομματική συζήτηση από τον Σεπτέμβριο και μετά, όταν τα «πάθη» από τη διπλή πρόσφατη ήττα, θα έχουν καταλαγιάσει.