Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν χορηγήθηκε κεταμίνη στη Τζωρτζίνα» - Νέα κατάθεση παιδιάτρου
Τη σκυτάλη των μαρτυρικών καταθέσεων στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου πήρε η Δέσποινα Θεοτοκάτου, ειδικευόμενη στη ΜΕΘ Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, που ήταν παρούσα στην προσπάθεια ανάνηψης της Τζωρτζίνας στο τελευταίο επεισόδιο που την οδήγησε στο θάνατο.
«Η πρώτη επαφή μου με την ασθενή την ημέρα εισαγωγής της στο Παίδων. Κληθήκαμε να εξετάσουμε το παιδί γιατί είχε κάνει αρκετές ημέρες σε μονάδα, αν και τη δεδομένη στιγμή ήταν σταθερή. Δώσαμε σύσταση για συνεχή καταγραφή του καρδιακού ρυθμού και του κορεσμού» είπε η μάρτυρας που ήρθε ξανά σε επαφή με το παιδί τη στιγμή του τελευταίου επεισοδίου.
«Άκουσα πάλι για το παιδί το Σάββατο στις 14.30 το μεσημέρι που έγινε κλήση από την παιδιατρική για ένα παιδί με ανακοπή. Κατεβήκαμε έναν όροφο κάτω, περίπου 2 λεπτά. Όταν μπήκα στο θάλαμο θυμάμαι δυο κυρίες έξω από το θάλαμο, δεν θυμάμαι άνδρα. Δε γνώριζα ποια είναι η μητέρα για να την αναγνωρίσω. Μπήκαμε μέσα και είδαμε την ομάδα της Ά παιδιατρικής να κάνει ΚΑΡΠΑ. Αναλάβαμε με τον κ. Τζιουβα. Μυδρίαση, περιστοματική κυάνωση, δεν πιάναμε σφίξεις ψηλαφητά αλλά έπειτα με το στηθοσκόπιο πιάσαμε 30-40 σφίξεις. Στα δέκα λεπτά μου ζητήθηκε να πάω στη θέση του αεραγωγού για να ξεκινήσει η διασωλήνωση. Στην πρώτη λαρυγγοσκόπηση βρέθηκαν άφθονες εκκρίσεις, το διορθώσαμε και συνεχίσαμε» περιέγραψε η μάρτυρας.
Όπως εξήγησε η γιατρός, έπειτα από περίπου 20 λεπτά προσπαθειών, ο γιατρός Τζιούβας ενημέρωσε τη μητέρα για την κατάσταση του παιδιού. «Μας είπε ότι ήταν επιθυμία της μητέρας να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναζωογόνησης γιατί και την προηγούμενη φορά προσπαθούσαν 55 λεπτά» είπε η μάρτυρας.
Πρόεδρος: Τι είδους εκκρίσεις ήταν;
Μάρτυρας: Σάλια μέσα στο στόμα. Φάνηκε μέσα στη στοματική κοιλότητα και στην είσοδο της τραχείας άφθονες εκκρίσεις, πιθανότατα σάλια. Μπορεί να ήταν από το παιδί επειδή δεν είχε κατάποση αφού βρισκόταν σε ανακοπή.
Πρόεδρος: Μπορεί να προερχόταν από κάτι άλλο;
Μάρτυρας: Μπορεί, αλλά δεν το γνωρίζω αυτό.
Πρόεδρος: Η κεταμίνη ξέρετε τι φάρμακο είναι;
Μάρτυρας: Το χρησιμοποιούμε για καταστολή κι αναλγησία.
Πρόεδρος: Χορηγήσατε κεταμίνη ή ξυλοκαϊνη;
Μάρτυρας: Εγώ δεν χορήγησα φάρμακο και δεν άκουσα τον κ. Τζιουβα να ζητάει τη χορήγηση φαρμάκου. Καταγράφονται όλες οι ναρκωτικές ουσίες που χορηγούνται σε οποιαδήποτε κλήση παιδιού εκτός της μονάδας.
Εισαγγελέας: Τι καταστέλλει η κεταμίνη;
Μάρτυρας: Οδηγεί τον ασθενή σε κατάσταση ύπνου για να διασωληνωθεί.
Σύνεδρος: Έχετε κάνει άλλη διασωλήνωση κι αν ναι είχε εκκρίσεις;
Μάρτυρας: Ναι είχα κάνει άλλη μια και είχε κι εκείνη αυξημένες εκκρίσεις.
«Υπήρχε οδηγία από τον κ. Τζιουβα να κάνει καταγραφή χρόνου για να γίνονται οι ενέσεις αδρεναλίνης. Όσες φορές δεν υπήρχε έτοιμο το διαλυμένο φάρμακο, το έφτιαχνε η νοσηλεύτρια» ανέφερε η μάρτυρας σημειώνοντας πως οι νοσηλεύτριες της μονάδας είναι έμπειρες.
Κούγιας: Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Είδαμε ότι στο βαλιτσάκι για την αναζωογόνηση έχει κεταμίνη…
Μάρτυρας: Το βαλιτσάκι είναι έτοιμο με τα ίδια φάρμακα και το παίρνουμε μόλις υπάρξει ανάγκη.
Κούγιας: Ποιος ανανεώνει τα φάρμακα στο βαλιτσάκι;
Μάρτυρας: Οι νοσηλεύτριες, οι οποίες είναι έμπειρες και ειδικευμένες για να μην κάνουν λάθη.
Κούγιας: Τα μπουκαλάκια μοιάζουν μεταξύ τους και που βρίσκονται στα βαλιτσάκια αναζωογόνησης;
Μάρτυρας: Είναι σε διαφορετικό κουτάκι οι κεταμίνες και άλλου η αδρεναλίνη.