Φουντώνουν τα σενάρια για αλλαγή εκλογικού νόμου
Με αφορμή τις διαδικασίες και τις πρωτοβουλίες περί αναθεώρησης του Συντάγματος οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν αυτή την τετραετία, επανέρχεται στο προσκήνιο και η συζήτηση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Προσώρας κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται ως είδηση, εγράφη όμως στον κυριακάτικο Τύπο (εφημερίδα Πρώτο Θέμα), ότι μεταξύ άλλων η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να μπει όριο στο 5% για την είσοδο στη Βουλή και να ξεκινήσει μάλιστα η εφαρμογή του από τις επικείμενες ευρωεκλογές το 2024. Παράλληλα δηλαδή με τη λίστα να εφαρμοστεί και το 5% στην ευρωβουλή.
Οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι οι συζητήσεις έχουν ανοίξει προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς όμως να υπάρχει κάτι οριστικό.
Αρκετοί απο την αντιπολίτευση σπεύδουν βέβαια να ερμηνεύσουν με όρους πολιτικού τακτικισμού τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δημοσιότητας. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Προφανώς στο γαλάζιο περιβάλλον υπάρχει ένας προβληματισμός με το όριο του 3% τα αποτελέσματα του οποίου – όπως υποστηρίζουν στη ΝΔ - τα είδαμε στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρακτικά όμως η απόφαση περί αλλαγής του εκλογικού νόμου και εις τρόπον ώστε να εφαρμοστεί άμεσα στις ευρωεκλογές δεν είναι μια απλή υπόθεση.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου για να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση απαιτεί πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 200 ψήφους στο Κοινοβούλιο. Άρα, επειδή πολύ δύσκολα μπορεί να βρεθούν σε αυτή τη Βουλή, οι όποιες αλλαγές μπορεί να εφαρμοστούν από τις μεθεπόμενες εκλογές, όπως ακριβώς προβλέπει και το Σύνταγμα.
Το Σύνταγμα, ωστόσο, δεν προβλέπει κάποια ειδική ρύθμιση για τις ευρωεκλογές και, συνεπώς, μπορεί κάποιοι να ισχυριστούν πως δεν προβλέπεται και για τις ευρωεκλογές η πλειοψηφία των 2/3. Δύσκολη εξίσωση.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι και πριν από ένα έτος αρκετοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «πείραζε» τον εκλογικό νόμο της 2ης Κυριακής κάτι το οποίο δεν έκανε.
Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι σε επίπεδο Ε.Ε. γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα τεράστιες διαβουλεύσεις ώστε να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών και να υπάρχει ένας κοινός τρόπος εκλογής και αναλογικής κατανομής των εδρών σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Όλα τα κράτη – μέλη δηλαδή, αργά η γρήγορα θα πρέπει να προσαρμόσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό εκλογικό νόμο.