Λοβέρδος: «Σιγή ιχθύος» και… αναμονή μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση – Τι φοβάται το ΠΑΣΟΚ
Σήμερα το πρωί (05/07), ο Ανδρέας Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι παραιτείται από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αιφνιδιάζοντας άπαντες και «γεννώντας» φόβους στη Χαριλάου Τρικούπη για περαιτέρω αποχωρήσεις στελεχών πρώτης γραμμής.
Σήμερα (05/07), ο Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αιφνιδιάζοντας άπαντες και «γεννώντας» φόβους στη Χαριλάου Τρικούπη και για άλλες αποχωρήσεις στελεχών πρώτης γραμμής.
Μετά την ξαφνική του αποχώρηση από τις τάξεις του κόμματος επικρατεί «σιγή ιχθύος», ενώ, αναμένεται νέος… αιφνιδιασμός του πρώην βουλευτή και Υπουργού, όπως έγραψε στη σημερινή του ενημέρωση.
Πάντως, στη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι δεν… έπεσαν και από τα «σύννεφα» με αυτή την απόφαση. Οι σχέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν δύσκολες και εξελίχθηκαν σε ανύπαρκτες μετά την αποτυχία του πρώτου να εκλεγεί βουλευτής, γεγονός το οποίο μάλλον προκάλεσε ανακούφιση στους συνεργάτες του νέου αρχηγού.
Ως προς την επόμενη μέρα του Ανδρέα Λοβέρδου, τα σενάρια δεν είναι πολλά. Στο ΠΑΣΟΚ, θα «επιθυμούσαν» να αποδεχθεί μία πρόταση από την κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα δικαιωθεί η «ψυχρότητα» που υπήρχε στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Οι «κακές γλώσσες» στο κόμμα μιλούν για επαφές με τη Δεξιά και επισημαίνουν ως «στοιχείο» την επίσκεψη στον Άδωνι Γεωργιάδη. Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο Ανδρέας Λοβέρδος απλώς να περιμένει. Άλλωστε, η αριστερή πτέρυγα του πολιτικού συστήματος βρίσκεται σε έντονη κινητικότητα, μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.
Γενικώς, η ενότητα του χώρου παραμένει ζητούμενο και για αυτόν τον λόγο, έμπειρα στελέχη τονίζουν την ανάγκη συγκρότησης ενιαίου πολιτικού κέντρου, το οποίο θα κατευθύνει τις «επιχειρήσεις» στη Βουλή, αλλά και τον πολιτικό στίβο εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτωβρίου.
Το ιστορικό της «ρήξης»
Τον τελευταίο καιρό, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος λειτουργούσαν σαν… δύο ξένοι στην ίδια παράταξη, με την απόλυτη «ρήξη» να επιβεβαιώνεται σήμερα, μέσω μίας άκρως εμπιστευτικής επιστολής του δεύτερου με αποδέκτη τον πρώτο.
Με την «άκρως εμπιστευτική» επιστολή του, ο Ανδρέας Λοβέρδος γνωστοποίησε ότι παραιτείται από όλα τα κομματικά όργανα στα οποία συμμετέχει, όπως και από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Υπογράμμισε ότι οι λόγοι της παραίτησης είναι «αμιγώς πολιτικοί» και εύχεται στον κ. Ανδρουλάκη, τα στελέχη και τα άλλα μέλη του κόμματος «καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους». Ο κ. Λοβέρδος «έκλεισε» τη γραπτή τοποθέτηση, εκτιμώντας ότι η «πεντακάθαρη» απόφαση «είναι για καλό».
Η «ρήξη», η οποία έρχεται σε μία φάση ευρύτερων ανακατατάξεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, θεωρείτο σχεδόν δεδομένη από την προεκλογική περίοδο, καθώς Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος είχαν διακόψει κάθε επικοινωνία.
Η αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη
«Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές», αναφέρθηκε στο πρώτο σχόλιο από κύκλους του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ, αποτελεί αξιοσημείωτο γεγονός πως η επιστολή έφθασε στα γραφεία του κόμματος σχεδόν ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση αυτής στα μέσα ενημέρωσης.
«Κάθε στέλεχος συμμετέχει οικειοθελώς και όταν η βούληση παύει, μπορεί να αποχωρήσει»
Το «στοίχημα» του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για μία μεγάλη και πρωταγωνίστρια Κεντροαριστερά δεν είναι προσωπικό, δεν είναι δεκαπέντε παλαιότερων στελεχών, αλλά ένα κρίσιμο πολιτικό «στοίχημα», υποστήριξε ο Δημήτρης Μάντζος, αναφερόμενος στην παραίτηση Λοβέρδου, την οποία χαρακτήρισε ως «οικειοθελή».
Υπάρχουν πιθανότητες για «ντόμινο» αποχωρήσεων;
Σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και σε πρώτη φάση κάθε μετεκλογικής περιόδου εκδηλώνεται πικρία ή και διαφωνία από υποψήφιους που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν βουλευτική έδρα. Άλλος στέλεχος, μιλώντας ειδικά για την αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου, εκτίμησε ότι «κόβει κάθε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, επιχειρεί να μηδενίσει το κοντέρ και να κάνει, αν κάνει, το επόμενο βήμα».