Παπαθανάσης: Τον Αύγουστο διπλό αίτημα για δάνεια 5 δισ. και αναθεώρηση Ταμείου Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αφού ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος και πως η κυβέρνηση ξεκινάει αμέσως δουλειά, περιέγραψε τους 6 βασικούς στόχους, τους οποίους θέτει ως προτεραιότητες το νέο οικονομικό επιτελείο.
Eurokinissi

Μέσα στον Αύγουστο θα κατατεθεί διπλό αίτημα για δάνεια 5 δισ. ευρώ αλλά και για αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με προσθήκη νέων έργων, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης από το βήμα της Βουλής, κατά την τελευταία ημέρα της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αφού ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος και πως η κυβέρνηση ξεκινάει αμέσως δουλειά, περιέγραψε τους 6 βασικούς στόχους, τους οποίους θέτει ως προτεραιότητες το νέο οικονομικό επιτελείο.

Πρώτος στόχος είναι «κάθε ευρώ του ΤΑΑ να αξιοποιηθεί σωστά» έτσι ώστε να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών, το κράτος και η κοινωνία. Ο κ. Παπαναθανάσης έκανε λόγο για την μεγαλύτερη εισροή κεφαλαίων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, καθώς πάνω από 72 δισ. ευρώ θα μπουν στην οικονομία μοχλεύοντας πάνω από 30 δισ. από ιδιωτικούς πόρους. Πρόκειται, ήδη, για projects 106 επενδύσεων και 68 μεταρρυθμίσεων που ανέρχονται σε 30,1 δισ. ευρώ αξία, τα 17,4 σε χρηματοδοτήσεις και τα 12,7 σε δάνεια, με την κυβέρνηση να καταθέτει το αίτημα για την άντληση 5 δισ. ευρώ στα πλαίσια του REPowerEU μέσα στον Αύγουστο, αλλά και για την αναθεώρηση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 με την προσθήκη νέων έργων. Το τελευταίο μάλιστα, ανέδειξε ως προαπαιτούμενο για να μπορέσει η χώρα να καταθέσει εντός του 2023 και 4ο αίτημα πληρωμής ύψους 1,7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ως δεύτερο στόχο ο Νίκος Παπαθανάσης, ανέδειξε την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027, ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, με γνώμονα την επίλυση προβλημάτων σε σχέση με την ποιότητα ζωής των πολιτών, μέσα από την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την στήριξη επιχειρήσεων, προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων και στήριξης ανέργων αλλά και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Η τρίτη προτεραιότητα που ανέλυσε ο κ. Παπαθανάσης είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μέσα από την εφαρμογή της απολιγνιτοποίησης και του προγράμματος της Δίκαιης Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, με την προσθήκη ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 6 δισ. ευρώ. Ο ΑνΥπΕΘΟ υπογράμμισε την σημασία ως «εμβληματικά έργα» αυτά της αποκατάστασης περιοχών λιγνιτικών μονάδων, όπως στη Μακεδονία ή στη Μεγαλόπολη.

Τέταρτος στόχος σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, είναι η επιτάχυνση της συμβασιοποίησης έργων ΣΔΙΤ. Ήδη, 45 έργα ύψους 6,3 δισ. ευρώ έχουν εγκριθεί και συμβασιοποιηθεί, ενώ τα τελευταία χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να τετραπλασιάσει τον αριθμό τους.

Πέμπτον, μέσα στην επόμενη τετραετία θα υλοποιηθεί πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων με εισροή 6,7 δισ. ευρώ ενώ στα «σκαριά» είναι μεταρρυθμιστικό project κωδικοποίησης σε σχέση με την διάσπαση του πρωτογενούς και δευτερογενούς πλαισίου που διέπει τις δημόσιες επενδύσεις.

Τέλος, ως έκτο στόχο ο κ. Παπαθανάσης έθεσε την διευκόλυνση της πρόσβασης των ΜμΕ για χρηματοδότηση μέσω της HDB, με εγγυήσεις και δάνεια, αλλά και με άλλα εργαλεία όπως το KnowYourCustomer, σκοπεύοντας στη διεύρυνση της βάσης των επιχειρήσεων που τελικά λαμβάνουν χρηματοδότηση στις 60.000 επιχειρήσεις. Ο κ. Παπαθανάσης, μάλιστα, ανέφερε πως από τις 18.000 επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει αίτημα έως τώρα, έχουν εγκριθεί οι 14.000.