Ψήφος αποδήμων: Γιατί φέρνει τώρα το νομοσχέδιο η κυβέρνηση

Το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής στα τέλη Ιουλίου 

Ψήφος αποδήμων: Γιατί φέρνει τώρα το νομοσχέδιο η κυβέρνηση
3'

Σε διαβούλευση τίθεται σήμερα Δευτέρα 10 Ιουλίου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων.

Η επιλογή της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει τώρα το εν λόγω σχέδιο νόμου, μόλις δύο 24ωρα μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης έχει σαφώς συγκεκριμένους συμβολισμούς.

Δεδομένου ότι το υφιστάμενο πλαίσιο της διαδικασίας δυσκόλεψε αρκετά τους ομογενείς που θέλησαν να ψηφίσουν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, η κυβέρνηση θέλει να αναδείξει οτι υπάρχουν δυνατότητες συμφωνίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στην προηγούμενη προσπάθεια, το νομοσχέδιο είχαν στηρίξει με την ψήφο τους μόνο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να εγκριθεί, αφού συγκέντρωσε 190 ψήφους και όχι το λιγότερο 200 που απαιτούνται συνταγματικά για την ψήφισή του.

Με τα καινούρια δεδομένα βέβαια, ακόμα κι αν το νομοσχέδιο στηριχθεί πάλι μόνο από τα τρία αυτά κόμματα θα συγκεντρώσει 202 ψήφους, οπότε θα εγκριθεί.

Κάλεσμα για ψήφιση από όλα τα κόμματα

Ο πρωθυπουργός πάντως στη δευτερολογία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης το βράδυ του Σαββάτου κάλεσε το σύνολο των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου να ψηφίσουν το σχέδιο νόμου.

Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του το βράδυ του Σαββάτου στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης πάντως προσδοκά στη ψήφιση του νόμου από 300 βουλευτές.

«Στην πρώτη μας θητεία κάναμε το πρώτο βήμα για την καθιέρωση αυτού του δικαιώματος. Βάλαμε πάρα πολλούς περιορισμούς, το ξέρετε καλά.Φτάσαμε τους 190 βουλευτές και όχι τους 200. Σήμερα, ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο νόμου αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε πόσο πραγματικά πιστοί μένουμε στις διακηρύξεις μας» πρόσθεσε, σχολιάζοντας τις αναφορές των κομμάτων για «τη μεγάλη δύναμη της ελληνικής Διασποράς και του παγκόσμιου ελληνισμού».

Τα εμπόδια του νόμου

Ο αρχικός νόμος του 2019 προέβλεπε οτι:

  • Για τη σύσταση εκλογικού τμήματος πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σαράντα εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη.
  • Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
  • Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Παράλληλα, η αίτηση του εκλογές θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη, ενώ η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με τα εξής δημόσια έγγραφα:

– βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας,

μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα

τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

– βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.

– βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

Οι Έλληνες του εξωτερικού και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου διαπίστωσαν αρκετά «αγκάθια» στην διαδικασία, με το πιο συχνό παράπονο να αφορά στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν στη συμπλήρωση των αιτήσεων, καθώς απαιτούνται στοιχεία που είναι πιθανό να μην έχουν ή να είναι δύσκολο να βρουν όπως πχ ΑΜΚΑ η ο στρατιωτικός αριθμός.

Το σχέδιο νόμου προσανατολίζεται να τεθεί προς ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή