Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπαράζ συναντήσεων στο Βίλνιους με Μακρόν, Σολτς, Ερντογάν και Ράμα
Ιδιαίτερα «φορτωμένο» πρόγραμμα αναμένεται να έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο 48ωρο, όταν και θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί εκεί την Τρίτη (11/7) για να συμμετάσχει στη Σύνοδο ως ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, στο περιθώριο όμως των εργασιών θα έχει σημαντικές συναντήσεις και τις δύο ημέρες.
Την Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, ενώ την ίδια ημέρα θα δει και τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Γιακόβ Μιλάτοβιτς. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, στους ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Εξαιρετικά σημαντικές θα είναι και οι συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός την Τετάρτη (12/7). Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα ακολουθήσει το περιβόητο τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχει συνάντηση και με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς αλλά και με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ντιμιτάρ Κοβατσέφσκι.
Τα αποτελέσματα της Συνόδου, όσο και των διμερών επαφών που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης, αναμένεται να επικοινωνήσει ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.
Ο στόχος της Αθήνας και το τουρκικό παζάρι των F-16
Τα βλέμματα όλων, όπως είναι λογικό, θα πέσουν στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τετάρτη. Η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.
Η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν μετά το νέο κλίμα που έχει διαμορφωθεί – αλλά και της πολύμηνης εμπρηστικής ρητορικής που προηγήθηκε - είναι ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στη νέα αυτή περίοδο και για τις δύο χώρες. Δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με τη γειτονική χώρα και με αυτή τη λογική προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει, άλλωστε, υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους, ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών. Προφανώς υπάρχουν διαφωνίες. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Το ίδιο και οι θέσεις της Ελλάδας. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε.
Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ειλικρινούς σχέσης με τη γειτονική χώρα, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, με διάλογο καλή τη πίστη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Μένει να φανεί αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το πρωί της Δευτέρας και ενόψει της συμμετοχής του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.