Παρασκήνιο: To διπλό άδειασμα Μητσοτάκη στον Μηταράκη

Η ιστορία με την Πανεπιστημιακή αστυνομία και την έφιππη αστυνομία προφανώς δημιούργησε ένα μικρό crisis management στο κυβερνητικό επιτελείο και χρειάστηκε η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, Kυριάκου Μητσοτάκη.
Eurokinissi

Σε πρώτο χρόνο, το πρόβλημα ξεκίνησε με τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο μελετών (ΚΕΜΕΑ), η πανεπιστημιακή αστυνομία επί της ουσίας καταργείται αφού οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς. Επίσης, όπως ανακοίνωσε, θα δημιουργούνταν έφιππη αστυνομία από το 2024 στο κέντρο της Αθήνας με έξι άλογα και 10 αστυνομικούς αναβάτες οι οποίοι θα βρίσκονταν σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και δεν θα περιπολούν.

Όλα τα παραπάνω έφταναν για να «αρπάξει» το θέμα η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ και να κάνει λόγω για «φούσκα Πανεπιστημιακής Αστυνομίας», αλλά και να ευτελίσει το θέμα με τα άλογα.

Το όλο ζήτημα προκάλεσε την έντονη δυσφορία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ενημερώθηκε τηλεφωνικά κατά τη διάρκεια της Συνόδου στο Βίλνιους και ζήτησε (με έντονο ύφος) άμεσα να μπει μπλόκο στην ιστορία περί έφιππης αστυνομίας και να σταματήσει κάθε κουβέντα επί του θέματος. Το πρώτο άδειασμα στον Νότη Μηταράκη λοιπόν έγινε στο δρόμο της επιστροφής από το Βίλνιους.

Το δεύτερο άδειασμα ήρθε σήμερα Πέμπτη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη ο οποίος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών διευκρίνισε ότι δεν καταργείται η Πανεπιστημιακή Αστυνομία. «Η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται και το λέω ρητώς». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια», είπε αρχικά και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί «ένα κλίμα που θα ευνοεί καθηγητές και φοιτητές και που θα τους προστατεύει».

«Αντιθέτως επανεξετάζουμε συνεχώς πως θα έχει τον καλύτερο δυνατό ρόλο και τρόπο λειτουργίας, σε συνεργασία με όλη την υπόλοιπη ελληνική αστυνομία (…) Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στο σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης. Αυτό είναι το δεύτερο άδειασμα στο Νότη Μηταράκη και πλέον από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προφανώς βιάστηκε να προβεί σε ανακοινώσεις επί των αλλαγών χωρίς προηγουμένως να έχει ενημερώσει σχετικά το Μέγαρο Μαξίμου και τον πρωθυπουργό.

Σε κάθε περίπτωση ο όλος χειρισμός έδωσε τροφή στην αξιωματική αντιπολίτευση να εργαλειοποιήσει το θέμα και να ανοίξει ένα μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Γαλάζια στελέχη μάλιστα εκτιμούν ότι η αίσθηση ότι καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία ασφαλώς και δεν… ακούστηκε καλά στον κόσμο, ειδικά στην εκλογική δεξαμενή της ΝΔ, γιατί όντως είχε γίνει μεγάλη συζήτηση από το 2019 για τη χρησιμότητά της και εν γένει για την υπόθεση της τάξης στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Σχετικές ειδήσεις

Παύλος Μαρινάκης: Δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία

Αδειάζει τον Μηταράκη ο Μητσοτάκης για την έφιππη αστυνομία

ΣΥΡΙΖΑ: «Φιάσκο της πανεπιστημιακής αστυνομίας με κόστος 30 εκατομμύρια ευρώ»