Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Οι συμμαχίες και οι στοχεύσεις των υποψήφιων αρχηγών
Νέες εσωκομματικές ισορροπίες έχουν δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα και την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή του, καθώς οι εσωκομματικές ομαδοποιήσεις που γνωρίζαμε ως πρόσφατα, έχουν πάψει να υφίστανται.
Το νέο τοπίο εκφράζεται είτε με δημόσιες δηλώσεις στήριξης προς τους διεκδικητές της ηγεσίας, είτε με την ένταξη των προσώπων στα επιτελεία των τεσσάρων στελεχών που φιλοδοξούν να βρεθούν στο γραφείο του 7ου ορόφου των γραφείων στην πλατεία Κουμουνδούρου.
Έφη Αχτσιόγλου
Η πρώην υπουργός Εργασίας βρίσκονταν εδώ και χρόνια στον στενό πυρήνα των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που το στρατηγείο της απαρτίζεται από πολλά πρόσωπα που βρίσκονταν τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη γραμμή του μηχανισμού του ιστορικού αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η ίδια δείχνει πως θέλει να προχωρήσει ενωτικά, με μια σαφώς πιο αριστερή κατεύθυνση, χωρίς, όμως, να επιδιώκει να αναστείλει την πορεία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας. Εμφανίζεται να προσπαθεί να συνθέσει απόψεις και ιδέες, γεγονός που την καθιστά ελκυστική για πρόσωπα από όλες τις παλιές εσωκομματικές «φράξιες».
Στο πλευρό της στέκονται ανοιχτά πρόσωπα από την «Ομπρέλα», όπως ο Νίκος Βούτσης, η Θεανώ Φωτίου και Δημήτρης Παπαδημούλης. Ολόκληρη η ομάδα της «Νέας Φρουράς», δηλαδή οι Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος. Πρόσωπα που προέρχονται από την πάλαι ποτέ «προεδρική» ομάδα και «πασοκογενείς», όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Γιάννης Ματζουράνης, η Λούκα Κατσέλη και η Έλενα Ακρίτα, αλλά και προσωπικότητες εκτός κόμματος, όπως είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αλλά και οι πανεπιστημιακοί Άρις Καζάκος και Μαριλένα Κοππά.
Νίκος Παππάς
Ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των «προεδρικών», ρίχνεται στη μάχη με έναν ξεκάθαρο στόχο. Να συνεχιστεί η πορεία της διεύρυνσης και της απεύθυνσης στο ακροατήριο της Κεντροαριστεράς – που δεν πήγε πολύ καλά στις πρόσφατες εκλογές.
«Πρέπει να διεκδικήσουμε να ξανακερδίσουμε εκείνο το κομμάτι των μετριοπαθών ψηφοφόρων, που στην καθομιλουμένη ονομάζονται κεντροαριστεροί, κεντρώοι», σημείωσε στο Action 24 ο Νίκος Παππάς, δείχνοντας τον πολιτικό χώρο που θέλει να εκφράσει.
Ο πρώην υπουργός δεν φαίνεται να πτοείται από την καταδίκη του στο Ειδικό Δικαστήριο. Ίσα, ίσα που μίλησε ανοιχτά για «πολιτική δίωξη» και σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει επιθετικά στην προεκλογική περίοδο.
Στο πλευρό του στέκονται πολλοί βουλευτές, όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Γιαννούλης, η Ραλλία Χριστίδου και ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ενώ η λογική λέει ότι θα τον στηρίξει και ο Χρήστος Σπίρτζης, παρότι είναι έντονα ενοχλημένος από τη «fast track» διαδικασία.
Μαζί του είναι ο Άγγελος Τόλκας και πολλά άλλα στελέχη τα οποία προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και προφανώς θα στηριχτεί και από τη ΡΕΝΕ – αν δεν αλλάξει γνώμη ο Διονύσης Τεμπονέρας και δεν κατέβει εκείνος υποψήφιος, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Παύλο Πολάκη.
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Η υποψηφιότητα του είχε εξ αρχής έναν στόχο. Να καταγραφεί μια αμιγώς «αριστερή» υποψηφιότητα, με μια συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα την οποία η «Ομπρέλα» προετοιμάζει εδώ και χρόνια. Δεν αρνείται τα ανοίγματα προς το Κέντρο, αλλά πάντα υπό την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει την αριστερή του ταυτότητα.
Γνωρίζει πολύ καλά ότι θα δεχθεί πυρά για την πολιτική που άσκησε ως υπουργός Οικονομικών - αν και δεν την χάραξε ο ίδιος, κάτι που προφανώς σημαίνει ότι όσοι του ασκούν κριτική δεν τολμούν να μιλήσουν για τον Αλέξη Τσίπρα.
Στο πλευρό του θα έχει το μεγαλύτερο τμήμα της «Ομπρέλας». Τον Νίκο Φίλη, τον Ανδρέα Ξανθό, την Αννέτα Καββαδία, τον Πάνο Λάμπρου, αλλά και την «κρητική ομάδα» των Γιώργο Σταθάκη και Χάρη Μαμουλάκη.
Στέφανος Τζουμάκας
Μια υποψηφιότητα που δεν είχε καν διαρρεύσει. Στόχος του είναι να εκφράσει ένα τμήμα του κόσμου του ΠΑΣΟΚ που έχει εισέλθει στον ΣΥΡΙΖΑ και αρκετούς από εκείνους που απογοητεύτηκαν στις τελευταίες εκλογές και εγκατέλειψαν την Κουμουνδούρου. Κανένα πρωτοκλασάτο στέλεχος δεν έχει εκφράσει τη στήριξη του δημόσια.