Μητσοτάκης για φωτιές και ελληνοτουρκικά

Βρισκόμαστε σε πόλεμο είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις πυρκαγιές που ξεσπούν συνέχεια σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια

mitsotakis
Αρχείου Intime
5'

«Είμαστε σε πόλεμο με αντίπαλο το μέτωπο της φωτιάς, πρέπει να είμαστε όλοι σε μόνιμη επιφυλακή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων. Παράλληλα επανέλαβε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής.

«Έχουμε ακόμα τρεις δύσκολες ημέρες, μετά θα υπάρχει ύφεση του καύσωνα, αλλά θα πρέπει για τις επόμενες εβδομάδες να είμαστε όλοι σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, προσανατολισμένοι αποκλειστικά στο μέτωπο της φωτιάς. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης ψύχραιμος, στον χρόνο που πρέπει όταν θα κάνουμε τον συνολικό απολογισμό, είτε αφορά το επιχειρησιακό επίπεδο και τις πιθανές καθυστερήσεις στην πρόληψη, είτε τρις αιτίες και το ενδεχόμενο εμπρησμών από δόλο ή αμέλεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ζήτημα των πυρκαγιών αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η δέσμευση του 2019 για να μπει προτεραιότητα στην πολιτική προστασία, υλοποιήθηκε .Έφερε ως παράδειγμα το ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει πλέον το δικό της υπουργείο και επισήμανε ότι το παλιό της κτήριο θα ήταν το πρώτο που θα έπεφτε σε περίπτωση σεισμού. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που θέλουν να επισκεφθούν το Συντονιστικό Κέντρο, την ώρα που γίνεται η προσπάθεια κατάσβεσης μιας πυρκαγιάς, για να διαπιστώσουν την πολυπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης. «Διέκρινα παρά τις επιμέρους διαφωνίες μια διάθεση εξεύρεσης κοινού τόπο για το πως θα βαδίσουμε στο μέλλον. Η κυρία Κωνσταντοπούλου χρησιμοποιήσατε ένα σωστό επιχείρημα για το πως το κράτος μαθαίνει από τραγωδίες που μας πονάνε όλους και δύσκολα μπορούμε να ξεχάσουμε. Κάνατε αναφορά στο Μάτι. Μια συλλογική τραγωδία που μας στοιχειώνει όλους και μας οδήγησε σε μια πρώτη προσπάθεια να δούμε τα αίτια πυρκαγιών και τι μπορούμε να κάνουμε για την πιο αποτελεσματική την προσπάθειά μας. Να είμαστε σίγουροι για το τι έχουμε κάνει αναλαμβάνοντας την δέσμευση να θέσουμε τα ζητήματα πολιτικής προστασίας σε πρώτη προτεραιότητα, είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε:

«Είναι αρκετά όσα έχουμε κάνει. Λέω πρώτος εγώ ότι δεν είναι αρκετά γιατί η κλιματική κρίση απαιτεί να κάνουμε συνεχώς περισσότερα. Το παιχνίδι παίζεται στην έγκαιρη παρέμβαση. Από τις 100 φωτιές που ανάβουν οι 99 θα σβήσουν. Η μια που θα ξεφύγει θα κάνει τεράστια ζημία και εκεί πρέπει να εστιάσουμε. Καλοδεχούμενη η κάθε κριτική αλλά να συνοδεύεται με προτάσεις έμπρακτης βελτίωσης για ένα σύστημα που απέχει από εκεί που όλοι μας επιθυμούμε να πάει αλλά που έχει βελτιωθεί από την φρικώδη κατάσταση που είδαμε στο Μάτι».

Ουδέποτε ο Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

Αναφερόμενος σε ζητήματα που ακούστηκαν σχετικά με την εξωτερική πολιτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτός σε συζήτηση και για οποιαδήποτε κατ’ ιδίαν ενημέρωση. «Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν στη συνάντηση την οποία είχα, μου έθεσε θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία», τόνισε.

«Άκουσα κάποιες αναφορές για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής από τον κ. Ανδρουλάκη», είπε και συνέχισε λέγοντας «είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε συζήτηση προ ημερησίας ή κοινοβουλευτικού ελέγχου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως είμαι ανά πάσα στιγμή για κατ’ ιδίαν ενημέρωση. Ελάτε επιτέλους για να κάνουμε και την συνάντηση που τόσο έχει συζητηθεί. Όμως να πω κάτι που έτυχε παρερμηνείας. Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν μου έθεσε ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία. Και να μου τα έθετε η απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν η γνωστή». Σχετικά με αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο ζήτημα της Κύπρου ο κ. Μητσοτάκης και ενόψει της επίσκεψής του την Τετάρτη στη Λευκωσία, δήλωσε πως η χώρα μας παραμένει αταλάντευτή στην αναζήτηση της δικαίωσης και του τερματισμού της τουρκικής κατοχής στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Οποιαδήποτε συζήτηση που θέτει ως βάση αφετηρίας τη λύση των δύο κρατών απορρίπτεται από την Ελλάδα και τον κυπριακό ελληνισμό. Η δική μας κυβέρνηση κατάφερε και εξασφάλισε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συνδέουν την πρόοδο των ευρωτουρκικών σχέσεων με τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και τη διασφάλιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας», υπογράμμισε.

Μega fires

Επανερχόμενος στο ζήτημα των πυρκαγιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η δασοκάλυψη στη χώρα μας είναι μεγαλύτερη από ότι πριν από 50 χρόνια γιατί δασώθηκαν οι αγροί λόγω της εγκατάλειψης των αγροτικών εργασιών. «Είναι μύθος να λέμε ότι θα προστατεύσουμε όλα τα δάση. Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τα δάση που θα προστατεύσουμε. Η έμφαση θα δοθεί στα περιαστικά δάση που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού και στα δάση με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία».

«Οι συνθήκες της κλιματικής αλλαγής μας υποχρεώνουν να κάνουμε περισσότερα. Και πώς θα έχουμε λιγότερες από αυτές που η σύγχρονη βιβλιογραφία αποκαλεί mega fires».

Μιλώντας για το 112 είπε ότι οι Βρετανοί που βρίσκονταν στη Ρόδο αιφνιδιάστηκαν από το μήνυμα που έλαβαν για εκκένωση γιατί οι ίδιοι δεν έχουν κάτι τέτοιο στην πατρίδα τους. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρησμούς και στην αύξηση του αριθμού των εναέριων μέσων που ενοικιάζονται. «Η χώρα έχει νοικιάσει 10 Ericsson. Έχει τα 10 από τα 35 που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο».

Επισήμανε, επίσης, ότι σήμερα δεν γίνεται παραγωγή Canadair και δεν θα μπορέσουμε να αγοράσουμε το νέο μοντέλο πριν από το 2026, με κονδύλια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ας είμαστε πιο προσεκτικοί στην κριτική μας εξ’ αποστάσεως όταν δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες στο πεδίο» σχολίασε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή