Κακοκαιρία «PETAR»: Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας – Τι αποφασίσθηκε

Στόχος της έκτακτης σύσκεψης ήταν ο βέλτιστος συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων.

Κακοκαιρία «PETAR»: Έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας – Τι αποφασίσθηκε
INTIME.
8'

Σήμερα (04/08), έλαβε χώρα έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Βασίλη Κικίλια, εν όψει της κακοκαιρίας “PETAR” που αναμένεται να πλήξει τη χώρα από αύριο το μεσημέρι (05/08), με σφοδρές βροχές και καταιγίδες, κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις κατά τόπους.

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας τίθεται σε ύψιστη εγρήγορση και τόνισε την ανάγκη πλήρους ετοιμότητας προς όλους τους συμμετέχοντες, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αντιμετωπισθούν αμέσως τα όποια προβλήματα ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας των επερχόμενων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ο κ. Υπουργός ζήτησε να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που αναμένεται να επηρεασθούν από τα φαινόμενα και στις οποίες έχουν προγραμματισθεί υπαίθριες εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αποφασίσθηκε να ενεργοποιηθεί το «112», εφόσον κριθεί απαραίτητο για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων. Παράλληλα, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι Υφυπουργοί Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος· ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου· ο Γενικός Γραμματέας Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, Πέτρος Καμπούρης· εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διευθυντής της ΕΜΥ, Θεόδωρος Κολυδάς και επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων, καθώς και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης· Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός και Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης· ο Αντιπεριφειάρχης Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας, Θωμάς Μάνος· ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Ζορμπάς· ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Δημήτρης Μαυρογιώργος και ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Έρχεται η κακοκαιρία “PETAR” με βροχές και ισχυρούς ανέμους από το Σάββατο (05/08)

Ψυχρό μέτωπο που προέρχεται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια αναμένεται να προκαλέσει ακραία μεταβολή του καιρού. Μπορεί ο υδράργυρος στην ελληνική επικράτεια να σημειώσει άνοδο έως αύριο (05/08), όπου κατά τόπους η μέγιστη θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40°C, ωστόσο, από το απόγευμα πρόκειται το σκηνικό να αλλάξει άρδην, σύμφωνα με τις τελευταίες προγνώσεις του καιρού.

Το απόγευμα του Σαββάτου (05/08), ένα ψυχρό μέτωπο που έρχεται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια πρόκειται να προκαλέσει μεταβολή του καιρού με ενίσχυση των ανέμων, καθώς επίσης με τοπικές βροχές και καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας από την Κυριακή (06/08), όπως προειδοποιούν τόσο ο Διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, όσο και ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Την Κυριακή, τα φαινόμενα δε θα διαρκέσουν πολύ και μόνο στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία θα υπάρξουν σποραδικές βροχές και καταιγίδες και ταχεία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές, θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός, με ανέμους από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και στα νότια πελάγη πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα επανέλθει σε κανονικές για την εποχή τιμές την ερχόμενη εβδομάδα, όπου το μελτέμι θα κάνει αισθητή την παρουσία του, στο Αιγαίο με εντάσεις έως και 7 μποφόρ.

Σήμερα (04/08), η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τονίζεται ότι «το καιρικό σύστημα με την ονομασία “PETAR”, όπως ονομάσθηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις».

Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι περιοχές που θα επηρεασθούν είναι:

Από αύριο το μεσημέρι (05/08), το βόρειο Ιόνιο (κυρίως η περιοχή Κέρκυρας – Παξών), η Ήπειρος, βαθμιαία η δυτική Μακεδονία και η δυτική Στερεά και από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος, η δυτική και βόρεια Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία. Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, τα φαινόμενα στη βορειοδυτική χώρα θα εξασθενήσουν.

Σήμερα, νέο «κύμα» καύσωνα «σαρώνει» τη χώρα με 40άρια και υγρασία

Η ζέστη είναι ιδιαίτερα αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, κυρίως λόγω της υγρασίας που είναι τοπικά αυξημένη και «ανεβάζει» το αίσθημα δυσφορίας. Οι άνεμοι πνέουν έως 4 μποφόρ στα πελάγη.

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι ειδικοί συνεπώς εφιστούν την προσοχή στα άτομα με διαβήτη, καθώς η ζέστη και η υγρασία δημιουργούν ένα καιρικό «κοκτέιλ» που απειλεί την υγεία τους. Συνιστούν:

  1. Να μένετε στη σκιά. Κάτω από τον ήλιο η περιβαλλοντική θερμοκρασία μπορεί να είναι μέχρι και 9℃ υψηλότερη απ' ό,τι στη σκιά. Επομένως, μην εκτίθεστε άμεσα στον ήλιο.
  2. Περιορίστε τις υπαίθριες δραστηριότητες. Μπορεί η φυσική δραστηριότητα να είναι ακρογωνιαίος λίθος για τον καλό γλυκαιμικό έλεγχο, αλλά όχι σε υπαίθριους χώρους με αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία.
  3. Προσέξτε τα φάρμακα και τον εξοπλισμό σας. Μην αφήνετε εκτεθειμένα στη ζέστη (π.χ. στην παραλία ή το αυτοκίνητο) τα φάρμακα διότι μπορεί να μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους. Για τον ίδιο λόγο μην εκθέτετε στη ζέστη τους μετρητές σακχάρου, τα αναλώσιμά σας, αλλά ούτε και τις αντλίες ινσουλίνης. Μπορείτε να φυλάτε την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη στο ψυγείο όταν κάνει ζέστη και βρίσκεστε στο σπίτι. Μπορείτε επίσης να τις μεταφέρετε μαζί σας, σε ψυγειάκι. Μη βάζετε όμως τα υπόλοιπα φάρμακα στο ψυγείο, εάν δεν το επιτρέπουν ρητώς στις συσκευασίες τους.
  1. Αν ο ιατρός σάς έχει διαγνώσει με νευροπάθεια, να θυμάστε ότι μπορεί να μην ιδρώνετε επαρκώς. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να αποφεύγετε τις κοπιώδεις δραστηριότητες στη ζέστη.
  2. Αν δεν τηρείτε τις οδηγίες του ιατρού σας και το σάκχαρό σας είναι αρρύθμιστο, πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί στις θερμοκρασίες πάνω από 26℃. Πρέπει να αποφεύγετε όλες τις βαριές εργασίες και δραστηριότητες, διότι η υγεία σας κινδυνεύει.
  3. Να πίνετε άφθονα υγρά. Μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό. Η δίψα είναι ένδειξη ήπιας αφυδάτωσης. Θέστε ως στόχο να μη διψάτε καθόλου στη διάρκεια της ημέρας. Αν ιδρώνετε πολύ, πρέπει να αναπληρώνετε και τους ηλεκτρολύτες (νάτριο) που χάνετε.
  4. Να μετράτε συχνότερα τα επίπεδα γλυκόζης αίματος και να αναπροσαρμόζετε αναλόγως τις δόσεις των φαρμάκων που λαμβάνετε (με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού σας, βεβαίως).
  5. Να έχετε πάντοτε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τυχόν υπογλυκαιμία. Μπορεί να είναι ταμπλέτες ή γέλη γλυκόζης ή ακόμα κι ένας χυμός με ζάχαρη. Αν έχετε συχνά υπογλυκαιμία ή έχετε ιστορικό σοβαρής υπογλυκαιμίας, μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας, τη γλυκαγόνη σας.
  6. Να έχετε πάντοτε λίγα σνακ μαζί σας. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως υποκατάστατα γεύματος, αποτρέποντας τις υπογλυκαιμίες. Συζητήστε με τον ιατρό σας, για τις πιθανές επιλογές σας.
  7. Προστατευθείτε από τα ηλιακά εγκαύματα. Το έγκαυμα δημιουργεί πρόσθετο άγχος στον οργανισμό και μπορεί να αυξήσει τη γλυκόζη στο αίμα σας.
  8. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι, ούτε στην άμμο, ούτε πουθενά. Υπάρχει κίνδυνος να τραυματισθείτε ή να υποστείτε έγκαυμα στα πόδια σας και να μην το αντιληφθείτε.
  9. Μην πίνετε καφέδες, μπύρες, ενεργειακά ροφήματα ή / και αναψυκτικά με καφεΐνη για να ξεδιψάσετε. Μπορεί να διεγείρουν την αποβολή υγρών από τον οργανισμό σας ή / και να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.
  10. Nα ελέγχετε το σάκχαρό σας πριν, κατά τη διάρκεια και έπειτα από κάθε έντονη φυσική δραστηριότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για κολύμπι ή ρακέτες στην παραλία. Αν λαμβάνετε ινσουλίνη, πρέπει να αναπροσαρμόζετε κατάλληλα τη δόση της. Να θυμάστε ότι η ζέστη μπορεί να σας προκαλέσει και υπεργλυκαιμία (αυξημένη γλυκόζη αίματος) και υπογλυκαιμία (χαμηλή γλυκόζη αίματος).
  11. Να ντύνεστε με ελαφρά, άνετα και προστατευτικά βαμβακερά ρούχα στις θερμοκρασίες πάνω από 26℃ – 27℃.
  12. Να παραμένετε σε κλειστούς, δροσερούς (κλιματιζόμενους) χώρους τις θερμότερες ώρες της ημέρας.
  13. Αν αισθανθείτε αδιαθεσία, σταματήστε ό,τι κάνετε, πηγαίνετε σε δροσερό χώρο και συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή