Τσακαλώτος: Ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη

«Για να αντιμετωπιστούν όμως αποτελεσματικά οι φυσικές καταστροφές δεν αρκεί να τρέχεις πίσω από τα γεγονότα», αναφέρει ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρότασή του «να κατατίθεται κάθε άνοιξη στη βουλή ένα επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και άλλων φυσικών καταστροφών, να συζητείται και να συμφωνείται ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν χρειαστεί», επαναφέρει με δήλωσή του ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ταυτόχρονα αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη.

«Η κατάσταση με την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη είναι πάρα πολύ δύσκολη, δεδομένου μάλιστα ότι η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και τα εναέρια μέσα δεν θα επιχειρούν τις βραδινές ώρες», αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος και προσθέτει:

«Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη. Χθες κάηκαν σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα, ενώ αυτή τη στιγμή καίγονται σπίτια στη Νίψα και το Δωρικό. Οικισμοί εκκενώνονται και οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες με τρακτέρ και με όποιο μέσο διαθέτουν. Οι ζημιές σε γεωργία, κτηνοτροφία, περιουσίες αλλά και φυσικό περιβάλλον είναι τεράστιες».

Ακολούθως στρέφει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης:

«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, υπήρξε ολιγωρία στην κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Ενώ η φωτιά έκαιγε από το πρωί του Σαββάτου, με καιρικές συνθήκες πολύ δυσμενείς, τα εναέρια μέσα και η ενίσχυση της πυρόσβεσης με δυνάμεις από άλλες περιοχές έφτασαν μετά το μεσημέρι. Έντονο δε είναι το έλλειμμα κεντρικής διαχείρισης στο επίκεντρο της φωτιάς. Έχουν γίνει μέχρι στιγμής τρεις συσκέψεις οργάνων πολιτικής προστασίας στις οποίες συμμετείχαν δήμαρχοι, περιφερειάρχες, ο στρατός και η πυροσβεστική, αλλά οι τρεις βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, ο ένας εκ των οποίων μάλιστα, ο Κ. Σταύρος Κελέτσης, είναι και υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι εξαφανισμένοι. Και ο πρωθυπουργός ακολουθεί όπως πάντα τη γνωστή επικοινωνιακή τακτική: δεν εμφανίζεται όσο διαρκεί η κρίση, αλλά θα εμφανιστεί μετά, έτσι ώστε να συνδεθεί όχι με το πρόβλημα αλλά με τη λύση. Για να αντιμετωπιστούν όμως αποτελεσματικά οι φυσικές καταστροφές δεν αρκεί να τρέχεις πίσω από τα γεγονότα».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ