Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα με Ζελένσκι και Δυτικά Βαλκάνια

Τι συζήτησαν ΜητσοτάκηςΖελένσκι – Τι είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τους υπόλοιπους ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων;

Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi
8'

Τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα όχι μόνο στη Βαλκανική, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδεικνύει η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας στην Αθήνα.

Λίγο μετά τις 18:30 της Δευτέρας, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός. Ακολούθησαν τετ α τετ των δύο ηγετών και διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών. Η παρουσία του κ. Ζελένσκι στην ελληνική πρωτεύουσα είναι η πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη, συναντήθηκε με τους ηγέτες της περιοχής, αλλά και την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα στο δείπνο κορυφής που παρέθεσε ο πρωθυπουργός. Στοιχείο που, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, εκπέμπει, μέσω της Ελλάδας, ισχυρό μήνυμα στήριξης της Ουκρανίας και της ευρωατλαντικής προοπτικής ολόκληρης της περιοχής και ακόμα ισχυρότερο μήνυμα ότι ο δρόμος αυτός για ολόκληρη την περιοχή περνά μέσα από την ελληνική πρωτεύουσα.

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό της Ουκρανίας και το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε... Θα μείνουμε στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού σας... Η θέση δίπλα σας είναι για εμάς θέση αρχής. Καμία απόπειρα επαναχάραξης συνόρων με τη βία δε μπορεί να γίνει ανεκτή...», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις του με τον κ. Ζελένσκι.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι με τον πρόεδρο Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας. «Είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες» τόνισε και υπογράμμισε: «Η αλληλεγγύη μας υπήρχε έμπρακτη εξ αρχής, θα συνεχιστεί».

Καταλήγοντας, είπε ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, και έκλεισε τις δηλώσεις του, επικαλούμενος τον Νίκο Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε, πολέμα».

«Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία με την Ελλάδα» απάντησε ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Ελλάδας για την εκπαίδευση των πιλότων των F16». Ο Ουκρανός πρόεδρος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας: «Ευχαριστώ την Ελλάδα, ζήτω η Ουκρανία».

Ο χρόνος της επίσκεψης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στην Αθήνα που οργανώθηκε υπό συνθήκες μυστικότητας για λόγους ασφαλείας την ημέρα της έλευσης των ηγετών της περιοχής κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαίος. Όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, αναδεικνύει τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ευρωατλαντική προοπτική τόσο των Βαλκανίων όσο και της Ανατολικής Γειτονίας, καθώς η Αθήνα γίνεται η γέφυρα συνάντησής που φέρνει κοντά όλους τους ηγέτες της περιοχής από τα Βαλκάνια μέχρι την Ουκρανία.

Η κοινή δήλωση

Όπως είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι ο κ. Μητσοτάκης τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Οδησσού, αλλά και στην δημιουργία ενός ασφαλούς δρόμου για την μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία στον υπόλοιπο κόσμο. «Η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται να συμμετάσχει μαζί με διεθνείς οργανισμούς, συμμάχους και εταίρους στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο», αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ουκρανίας για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Ουκρανίας. «Είναι σημαντική η βοήθεια για την πόλη της Οδησσού και της παρευξείνιας περιοχής, είναι σημαντικό ότι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βολοντίμιρ Ζαλένσκι.

Κέντρο των Βαλκανίων η Αθήνα

Σε...κέντρο της Βαλκανικής μετατράπηκε χθες η ελληνική πρωτεύουσα, καθώς το άτυπο δείπνο που παρέθεσε ο πρωθυπουργός στους ηγέτες χωρών της περιοχής, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτέλεσε, ουσιαστικά, μία Σύνοδο, με ατζέντα τη διεύρυνση.

Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανέδειξε τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας είχε διπλό χαρακτήρα:

  • Συμβολικό, καθώς το άτυπο δείπνο και οι διμερείς συζητήσεις που προηγήθηκαν έλαβαν χώρα στην επέτειο συμπλήρωσης 20 ετών από τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης», η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ένταξη αρκετών χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ουσιαστικό, επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα επαναβεβαιώσει την σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική στο νέο περιβάλλον προκλήσεων και γεωπολιτικών αλλαγών, που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τις συζητήσεις των ηγετών απασχόλησαν η διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής. Όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης και η πρωθυπουργική πρόσκληση στους ηγέτες της περιοχής αποτέλεσε ακόμη μία ευκαιρία να αναδειχθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και επιθυμεί την ευρωπαϊκή τους ενσωμάτωση, για την οποία υπάρχουν προϋποθέσεις.

«Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τον ηγετικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το γεωπολιτικό και ενεργειακό αποτύπωμά της στην περιοχή, στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, αλλά και ως η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Στη χώρα μας βρίσκεται η ηγεσία της Ευρώπης και οι ηγέτες των Βαλκανίων, αποδεικνύοντας, για ακόμα μια φορά, ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και οι κινήσεις του πρωθυπουργού, έχουν καταστήσει την Ελλάδα, μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, πρωταγωνίστρια των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων», τόνισε, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το παρασκήνιο και το τετ α τετ με τον Πλένκοβιτς

Ιδιαίτερα σημαντική, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ήταν η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς. Κι αυτό, καθώς το τετ α τετ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των αιματηρών επεισοδίων της 7ης Αυγούστου στη Νέα Φιλαδέλφεια, τη σύλληψη και την προφυλάκιση Κροατών οπαδών της Ντίναμο Ζάγκρεμπ.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι κύριοι Μητσοτάκης και Πλένκοβιτς αντάλλαξαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις με επίκεντρο τα Δυτικά Βαλκάνια. Συζητήθηκαν ακόμη θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Ο πρωθυπουργός της Κροατίας εξέφρασε στον πρωθυπουργό τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια και την εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη. Σχετικά με το ζήτημα της προσωρινής κράτησης Κροατών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επικοινωνία για σχετική ενημέρωση. Το θέμα των Κροατών οπαδών συζητήθηκε τόσο στη διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και σε συνάντηση που είχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ελλάδας και Κροατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα, με την ελληνική πλευρά να διαβεβαιώνει την κροατική αντιπροσωπεία ότι το κράτος δικαίου λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που έγινε πλήρως αποδεκτό από την πλευρά των Κροατών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχαν διευκρινίσεις ότι η έρευνα πρέπει να γίνει πολύ προσεχτικά, προκειμένου να μην υπάρξουν αδικίες και από την πλευρά τους οι Κροάτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να συμβάλουν με όσα μέσα μπορούν στις έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα ηχηρά μηνύματα και η απουσία Ράμα

Από το χθεσινό δείπνο των ηγετών απουσίαζε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. Η πρόσκληση της Αθήνας απευθυνόταν στον πρόεδρο της Αλβανίας και όχι στον Έντι Ράμα, γεγονός που αποτύπωσε την έντονη ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου για τα γεγονότα που σχετίζονται με την παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρι και τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης. "Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν δυνατόν να προσκληθεί ο κ. Ράμα σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Όταν λέμε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας περνά μέσα από τον στοιχειώδη σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων και των κανόνων δικαίου, το εννοούμε", σημείωσε ο κ. Μαρινάκης, εκπέμποντας το μήνυμα της ελληνικής πρωτεύουσας. Ηχηρό ήταν και το σήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. "Η πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό δρόμο των Βαλκανίων συνεχίζεται...Η διαδρομή αυτή περνάει μέσα από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου", τόνισε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή