Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο «σκληρό ροκ»
Τα τελευταία χρόνια, οπότε και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, την ώρα που οι φλόγες έκαιγαν τη χώρα, η Κουμουνδούρου δεν επιχειρούσε να αποδώσει πολιτικές ευθύνες για την καταστροφή. Περίμενε να περάσει η θύελλα και εξαπέλυε τις επιθέσεις της αφότου έσβηναν οι πυρκαγιές.
Πλέον, όμως, τα πράγματα εξελίσσονται και οι επίδοξοι διάδοχοι του Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα, επιτίθονται σε βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς. Ενδεικτικό του τρόπου που κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το συντομότερο δυνατό, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, το οποίο αναμένεται να καταθέσει σήμερα.
Οι θεμελιώδεις διαφορές φέτος, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που οδηγούν ην Κουμουνδούρου σε αυτή την θεαματική αλλαγή στάσης, είναι δύο.
Αρχικά, φέτος είναι η δεύτερη χρονιά μέσα στο ίδιο καλοκαίρι που η χώρα καίγεται από άκρη σε άκρη. Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έχουν αφήσει πίσω τους τουλάχιστον 18 νεκρούς και έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανείς σκηνές, όπως είναι η εκκένωση του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Επομένως, είναι σαφές για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να διδαχθεί από τα λάθη του πολύ πρόσφατου παρελθόντος.
Δευτερεύοντος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην παρούσα φάση, λίγες ημέρες τις εσωκομματικές κάλπες, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ανεβάσουν τούς τόνους απέναντι στον μεγάλο πολιτικό αντίπαλο, επιχειρώντας να συσπειρώσουν γύρω τους όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, εκτός από τους επίδοξους διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα, την αντιπολιτευτική ρητορική οξύνει και η μεταβατική ηγεσία της Κουμουνδούρου, που όχι μόνο βάλει εναντίον της κυβέρνησης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, αλλά και για την εξωτερική πολιτική του «πρόθυμου συμμάχου» που αυτή ασκεί.
Αφορμή αποτέλεσε το άτυπο δείπνο με του ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την παρουσία του ουκρανού Προέδρου, Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τα όσα συμφώνησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που κατά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμπλέκει τη χώρα μας βαθύτερα στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.
Και όλα αυτά, μάλιστα, την ώρα που ο καλεσμένος του πρωθυπουργού δεν βρήκε -για πολλοστή φορά- να πει μια λέξη εναντίον της τουρκικής επιθετικότητα και για την κατοχή της Κύπρου – έστω και για τα μάτια του κόσμου.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει στην άκρη την παθητική στάση του έναντι της κυβέρνησης και επιλέγει να πορευτεί από εδώ και πέρα με τη δοκιμασμένη -άλλα όχι πάντα διακαιομένη- τακτική του «σκληρού ροκ».