Γιατί η προσέγγιση Ελλάδας - Ινδίας έχει στρατηγική σημασία

Η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού είναι ιστορικής σημασίας και με μεγάλη γεωστρατηγική βαρύτητα με δεδομένη την κινητικότητα της Τουρκίας και του Πακιστάν

Ναρέντρα Μόντι, Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi
5'

Η χθεσινή επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα, καθώς και οι επαφές του στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Έλληνα ομόλογο του, Κυριάκο Μητσοτάκη αντικατοπτρίζει τη στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου αφενός να θέσει σε τροχιά αναβάθμισης και στρατηγικής συνεργασίας τις σχέσεις της Ελλάδος με την Ινδία, ήτοι την 5η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, καθώς και πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό 1,4 δισ. και αφετέρου να αναδείξει τη χώρα μας σε πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο η επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού είναι ιστορικής σημασίας και με μεγάλη γεωστρατηγική βαρύτητα. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην προσπάθεια της να αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο στην Μεσόγειο, η Τουρκία αξιοποιεί ένα δυνατό γεωπολιτικό της χαρτί, την συμμαχία της με το Πακιστάν. Το ιστορικό παράδειγμα του Πακιστάν, ενός κράτους που θεμελιώθηκε στη βάση του Ισλάμ, είναι λογικό να «συγκινεί» τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων. Συνεπώς γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να ανοίγει στην Ινδία τις ευρωπαϊκές πύλες…

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε γεωπολιτική, αλλά και οικονομική πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως σημειώνουν ήδη μετά το Brexit, το Νέο Δελχί αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη, με τη θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων να αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ούτως ή άλλως, Ελλάδα και Ινδία -σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- συνδέονται με ιστορικούς δεσμούς: είναι δύο ναυτικές δυνάμεις, η συνεργασία των οποίων έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους τομείς της άμυνας και του πολιτισμού, ενώ φαίνεται πως υπάρχει ακόμα ευρύτατο πεδίο συνεργειών.

Όπως μεταδίδεται από το Μέγαρο Μαξίμου, στόχος της Αθήνας είναι η επανεκκίνηση των επαφών στο ανώτατο επίπεδο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας και των επαφών ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφραστεί, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, σε μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, αλλά και να ενισχύσει την παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Ενδεικτικό των μεγάλων περιθωρίων της ελληνο-ινδικής συνεργασίας αποτελεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, την ώρα που η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις ευκαιρίες τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις ινδικές επιχειρήσεις σε επενδύσεις και συνεργασίες αναμένεται να διερευνήσουν φορείς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων από τις δύο χώρες σε γεύμα που οργανώνεται. Για το ελληνο-ινδικό γεύμα σηματοδοτεί και τη βούληση για ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας, άλλωστε, έχουν ταξιδέψει από την Ινδία εκπρόσωποι σημαντικών ομίλων. Σκοπός είναι, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη- να εντοπιστούν επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και να οικοδομηθούν σχέσεις και συνεργασίες.
Πρώτος στόχος - όπως είπε ο πρωθυπουργός - είναι να διπλασιάσουμε, μέσα στην επόμενη τετραετία το διμερές εμπόριο με την Ινδία, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε με νόημα ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ινδία μετατρέπεται σε στρατηγικής σημασίας σχέση, υιοθετώντας αμφότερες οι κυβερνήσεις μια κοινή δήλωση «να πορευτούμε ως συνοδοιπόροι απέναντι στα στοιχήματα του αύριο από τη μία πλευρά, δρώντας από κοινού σε μέτωπα που έχουν να κάνουν με την διπλωματία και την ασφάλεια».

«Συμφωνήσαμε ότι συμπλέουμε απόλυτα στο στόχο της διατήρησης της θαλάσσιας ασφάλειας, στην προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας -πεδίο κρίσιμο αν λάβουμε υπόψη κοινά δεδομένα που απασχολούν τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και τον Ινδοειρηνικό Ωκεανό» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, προσέθεσε ότι εντατικοποιώντας τις διακρατικές οικονομικές επαφές, όπως αυτές μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων και φορέων, αποκτά μεγάλη σημασία η ύπαρξη μιας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδος, ενώ τόνισε ότι παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας σε πεδία όπως ο τουρισμός, η οικονομική συνεργασία, και σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, τα φάρμακα, και ο τομέας της τεχνολογίας.

Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν συνέργεια σε μία σειρά από θέματα. «Ως φίλοι αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε ο ένας τα αισθήματα του άλλου. Σήμερα αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε την σχέση μας σε στρατηγική. Να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις υποδομές, στην παιδεία. Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις και τις αμυντικές μας βιομηχανίες», πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ινδίας σημείωσε πως σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία κινητικότητας και μετανάστευσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή